Hej ponczek. Miło że jeszcze ktoś tu zagląda, jednakże planuję za jakiś czas na nowo zacząć przygodę z tym forum, bo można śmiało powiedzieć, że nie zaplanowałem tego dobrze i wyszedł niezły falstart
Przeskakujące nowe płyty powiadasz... no cóż. Prawdą jest, że mogą być krzywe, aczkolwiek to chyba jedynie od długiego stania w nieciekawej pozycji.
W takiej sytuacji możemy, tak jak piszesz, spróbować wyprostować płytę. Na czym to polega? Kładziemy płytę między czymś stałym i gładkim, co by nie wbijało się pod naporem w powierzchnię płyty, po to by jej nie uszkodzić. Na przykład tafle szkła

Po czym dociążamy je np. wiadrem z wodą. Pozostawiamy na jakiś czas i już mamy sprasowaną płytę
Czy przeskakiwanie występuje zawsze mniej więcej w tych samych interwałach czasowych? Czy płyty mają widoczne rysy, które mogłyby ew. mieć na to wpływ?
Skoro piszesz, że płyty są nieużywane to stawiałbym jednak na problem od strony sprzętowej. Po linku widzę, że twój gramofon to jeden z tych nowych i tanich "wszystko w jednym". Z góry Ci powiem, że to kiepski wybór, ale oczywiście miałeś pełne prawo tego nie wiedzieć, więc nie możesz się za to obwiniać. Każdemu może się zdarzyć "falstart"
Dlaczego kiepski? Z wielu powodów. Te wbudowane gramofony to sprzęt kiepskiej jakości i do tego mało precyzyjny. Zazwyczaj nie ma tutaj praktycznie żadnej możliwości regulacji, co w twoim przypadku by się przydało. A przynajmniej po obrazkach/opisach na powyższej stronie nie widzę niczego co by pomogło np. zmienić nacisk igły na płytę czy też ustawić tzw. anti-skating. Są to podstawowe i dość ważne parametry, dlatego też każdy "normalny" gramofon jest w nie wyposażony.
Gdybyśmy rozmawiali o tradycyjnym gramofonie to przyczyn do przeskoków widzę kilka: zużyta igła, zabrudzona igła, źle ustawiony nacisk igły, źle zamocowana wkładka, niezbalansowane ramię, źle ustawiony anty-skating, źle ustawiona wysokość ramienia (o ile nasz gramofon posiada taką regulację) i jeszcze kilka takich kwiatków. Tak więc sam widzisz, gramofon to dość precyzyjne urządzenie i wymaga stosownych ustawień w celu poprawnego odtwarzania płyt.
w jaki sposob nalezy czyscic plyty i jak czesto nalezy to robic?
Jak często? Zależy od zabrudzenia. Płyty można czyścić na sucho (delikatną szmatką bądź specjalnymi czyścikami) albo na mokro (różne płyny i myjki). Na sucho czyścimy najczęściej, na mokro dość rzadko no i jest to też trochę wyższa szkoła jazdy już, dlatego nie zawracaj sobie tym głowy póki co.
jak sie czysci igle?
Odpowiednią szczoteczką o dość miękkim, ale sztywnym włosiu. Na sucho bądź na mokro, częściej jednak przyda nam się ten pierwszy wariant, w celu usunięcia paprochów czy kurzu zebranego przez igłę z powierzchni zabrudzonej płyty
z racji, ze nie mam w tym temacie doswiadczenia a i informacji w necie za wiele na ten temat nie znalazlem, zwracam sie do Was z prosba o udzielenie poczatkujacemu dobrych rad na przyszlosc
Jest to całkiem zrozumiałe i zgadzam się, nie ma jako takiego dobrego źródła informacji o tych sprawach. Sam kiedyś coś na ten kształt napisałem (właśnie dlatego, że nie mogłem niczego podobnego znaleźć w sieci), ale po angielsku
Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad sprzedażą obecnego sprzętu i w zainwestowaniu w porządny, używany gramofon. Szkoda płyt po prostu.