Gramofon Unitra G 8010 - problem -Kraków

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Faraon25

Post autor: Faraon25 »

Witam wszystkich serdecznie !

Jestem nowym użytkownikiem forum i jednocześnie posiadaczem gramofonu Unitra Stereo Hi-Fi G 8010. Gramofon kupiłem parę lat temu- do tej pory działa, ale od zawsze ma jeden problem. Czasem wytraca obroty i wtedy lecą okienka w lewo, a czasem przyspiesza i lecą one w prawo. Od czego to zależy ? Dodam też, że jak ma dobry humor to potrafi grać równo i trzyma obroty. Regulowanie pokrętłem do obrotów sprawia, że jeszcze bardziej lecą one w prawo lub w lewo , choc jak przekręcę nim bardziej to uda się nieraz mu złapać prędkość. Co mogę z nim zrobić ? Dodam, że jestem z Krakowa i wszędzie gdzie nie zadzwonię zapytać elektroników o naprawę to nikt nie chce się brać za gramofon lub stwierdzają że się na tym nie znają. Jeśli chodzi o pasek to nigdy nie wymieniałem, na elektronice zupełnie się nie znam. Ogólnie szkoda mi go wyrzucać bo odtwarza płyty. Chciałbym go uratować, czy jest może ktoś z Krakowa kto by pomógł, sprawdził go i doradził co zrobić ? Może to jakaś śmieszna kwestia konserwacji ? Lampka do ustawiania obrotów się w nim świeci (choć czasem jak włączę go to minie chwila zanim się zapali), pod talerzem też coś się świeci. Rok temu kupiłem nową igłę. Nic więcej nie mogę o nim powiedzieć, proszę o pomoc i rady co zrobić.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Faraon25 pisze:Jeśli chodzi o pasek to nigdy nie wymieniałem
No to najwyższy czas.

Zacząłbym od przeczyszczenia potencjometru regulującego Kontaktem PR.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
tollo

Re: Gramofon Unitra G 8010 - problem -Kraków

Post autor: tollo »

Faraon25 pisze: Lampka do ustawiania obrotów się w nim świeci (choć czasem jak włączę go to minie chwila zanim się zapali), pod talerzem też coś się świeci.
Poza potencjometrem przeczyściłbym wszystkie styki kontaktem - najpierw czyszczącym, później impregnującym.
No i jak wspomniał Winters pasek przydałoby się wymienić.
Faraon25

Ok, mogę kupić nowy pasek na aukcji. A jak wyczyscić ten potencjometr ? Gdzie on się znajduje ? Przepraszam, może to głupie pytanie, ale nie posiadam wiedzy z zakresu działania gramofonu.
Faraon25

A co masz na myśli pisząc o kontakcie czyszczącym i impregnującym ? Jest jakiś specjalny płyn do tego ? Oj.... nie znam się, wolałbym nie ruszać bo obawiam się, że zniszczę. Może ktos z Krakowa pomógłby w tych kwestiach ???
Awatar użytkownika
tollo

Faraon25 pisze:Regulowanie pokrętłem do obrotów
Pokrętło jest przyczepione do potencjometru.
Potencjometr czyścisz i później impregnujesz preparatem kontakt - jak wspomniałem, najpierw czyszczący, później impregnujący. Ewentualnie odlutować go i przesmarować.

EDIT by nie dublować. Tak wygląda kontakt spray - https://www.google.pl/search?q=kontakt+ ... 20&bih=989 Kup do styków (ewentualnie do potencjometrów dedykowany) i spryskaj. Lepiej Ci tego nie wytłumaczę. Styki wiesz jak się czyści? By nie było na nich żadnego nalotu. Weź miernik i zobacz czy jest połączenie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

tollo pisze:Weź miernik i zobacz czy jest połączenie.
Zadziwia mnie jak wiele osób oczekuje, że każdy ma w domu miernik i wie jak z niego korzystać :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Wojtek pisze:Zadziwia mnie jak wiele osób oczekuje, że każdy ma w domu miernik i wie jak z niego korzystać :D
Co za problem kupić / pożyczyć i się nauczyć?
Obrazek
Awatar użytkownika
tollo

Wojtek pisze:
tollo pisze:Weź miernik i zobacz czy jest połączenie.
Zadziwia mnie jak wiele osób oczekuje, że każdy ma w domu miernik i wie jak z niego korzystać :D
Wychodzę z założenia, że w domu gdzie jest prąd potrzebny jest miernik.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

vinylpiotrek pisze:Co za problem kupić / pożyczyć i się nauczyć?
Spójrz na to bardziej życiowym okiem. Nie dla każdego takie zabawy :)
Rada jest oczywiście dobra. Jak już napisałem, samo założenie mnie rozbawiło.

tollo:
Po opisach kolegi, raczej nigdy w życiu nie czyścił styków, więc na to też nie licz.
tollo pisze:Wychodzę z założenia, że w domu gdzie jest prąd potrzebny jest miernik.
Swoista utopia :) Do czego zwykłemu Kowalskiemu/Kowalskiej potrzebny w domu miernik uniwersalny? :D

Niech kolega wymieni pasek i spsika potek, jeśli zechce, a elektroniki to niech już się uczy wedle podejścia.
Wsparcie finansowe forum
Faraon25

Nie mam pojęcia jak się czysci styki, miernika niestety też nie mam. Nie spryskam bo się boję że to będzie nie to miejsce o którym myślisz. Może ktoś z Krakowa mogłby mi to zrobić ? Z chęcią zapłacę za przysługę i przy okazji się nauczę czegoś.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Niestety nie znam żadnego serwisu z Krakowa, ale każdy serwisant RTV starszej daty powinien sobie z tym poradzić.
Pasek lepiej wymień sam.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Wojtek pisze:Nie dla każdego takie zabawy :)
Życiowe oko, to żeby sie brać za bary z drobnymi przeciwnościami a nie płakac "ja nie umiem" czy bać się użyć młotka, bo można sobie przytłuc paluszki?
Każdy normalny facet powinien umiec obsługiwac wiertarkę, siekierę, szpadel itp.
Faraon25 pisze:Nie mam pojęcia jak się czysci styki,
Sprejem.
Faraon25 pisze:Nie spryskam bo się boję że to będzie nie to miejsce o którym myślisz.
Sprejem nie popsujesz, zresztą możesz wrzucic zdjęcie i zaznaczyć to miejsce na zdęjciu dla pewnosci.
Obrazek
Faraon25

Dzięki Wam za informację. Postaram się wymienić pasek i może wyczyszczę ten potencjometr. Tylko mam takie pytanie, żeby się do niego dostać to muszę wyciągnąć z całej siły tą gałeczkę do ustawiania obrotów czy też rozkręcać obudowę w tym gramofonie ?
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Musisz odkręcić blachę od spodu. Wtedy będziesz miał do niego dostęp.
ODPOWIEDZ