Problem po zmianie igły - P34
-
Kupiłem niedawno gramofon Techinics BD20D z wkładką P34. Ponieważ nie wiedziałem jak zużyta jest igła kupiłem nową z Wamatu, stara była już mocno wygięta. Jednak po założeniu nowej lewy kanał jest znacznie głośniejszy niż prawy - muszę mocno ustawić balans na prawą stronę żeby było po równo. Dodatkowo nowa igła gra znacznie ciszej - tak jakby to ona była zużyta. Pytanie generalnie jest czy to na pewno wina nowej szajskiej igły, czy może to być grubszy problem? Jeśli to igła to mam w planie zakup wkładki Shure M92E by pozbyć się problemu.
- threaz
Nie zruszyłeś jakiegoś kabelka przy zakładaniu headshella z powrotem?
-
Re: Problem po zmianie igły - P34
Zapomniałem dodać że jest to wkładka P-mount - żadnych kabelków, a do zmiany igły nie trzeba nawet wyjmować wkładki.
-
Skoro stara igła była wygięta, to pewnie antyskating szwankuje. Czy przy odtwarzaniu igła nie jest przypadkiem wygięta?
-
Nie, nowa igła nie wygina się przy odtwarzaniu.
wtrąciłbym też od razu takie małe dodatkowe pytanie - nigdy wcześniej nie korzystałem z gramofonów więc nie wiem - czy ramię powinno wydawać dźwięki, tj po prostu grać? Widzę dlaczego powinno, ale nie spodziewałbym się, ze będzie takie głośne.
wtrąciłbym też od razu takie małe dodatkowe pytanie - nigdy wcześniej nie korzystałem z gramofonów więc nie wiem - czy ramię powinno wydawać dźwięki, tj po prostu grać? Widzę dlaczego powinno, ale nie spodziewałbym się, ze będzie takie głośne.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, 22:29 przez adamdo, łącznie zmieniany 1 raz.
- threaz
-
Nie ma kalibracji antyskatingu, wkładka jest typu P-mount, raczej nie jest kalibrowalna. Co do ustawienia ramienia to będę musiał to sprawdzić.
edit: właściwie jedyne co mogę zrobić z ramieniem to ustawić wysokość odległość igły od płyty gdy ramie jest podniesione i zmienić lekko nacisk kręcąc śrubą z tyłu przeciwwagi.
edit: właściwie jedyne co mogę zrobić z ramieniem to ustawić wysokość odległość igły od płyty gdy ramie jest podniesione i zmienić lekko nacisk kręcąc śrubą z tyłu przeciwwagi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zaznajom się z tematem. Gramofony P-mount z zasady nie mają żadnej regulacji parametrów ramienia (tak ma być, bo o to w tym chodziło).threaz pisze:Wszystko wyregulowane? Ramię, antyskating, kalibracja wkładki?
Czy gramofon na pewno trzyma poziom?
Tak. Fizyka działa.adamdo pisze:wtrąciłbym też od razu takie małe dodatkowe pytanie - nigdy wcześniej nie korzystałem z gramofonów więc nie wiem - czy ramię powinno wydawać dźwięki, tj po prostu grać? Widzę dlaczego powinno, ale nie spodziewałbym się, ze będzie takie głośne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- threaz
Wojtek pisze:Zaznajom się z tematem. Gramofony P-mount z zasady nie mają żadnej regulacji parametrów ramienia (tak ma być, bo o to w tym chodziło).threaz pisze:Wszystko wyregulowane? Ramię, antyskating, kalibracja wkładki?
Racja, czytałem w pośpiechu i teraz zauważyłem, że to dość istotna informacja. Poczytam o tych Szczytach

edit: T4P, to sie za tym kryje.
-
Wypoziomowałem gramofon, jednak nic to nie zmieniło.Wojtek pisze: Czy gramofon na pewno trzyma poziom?
Zauważyłem też teraz, że na nowej igle przy wysokich tonach występuje straszne trzeszczenie, na starej w tych samych miejscach wszystko gra normalnie.
-
-
Wkładka to technics p34, a igłę jaką kupiłem to: http://wamataudio.pl/igly/technics/igla ... 34-cs.html
Z wyglądu są identyczne, no poza tym, że stara jest trochę wygięta (zdjęcia: http://imgur.com/a/M6oZG ).
Z wyglądu są identyczne, no poza tym, że stara jest trochę wygięta (zdjęcia: http://imgur.com/a/M6oZG ).
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, 10:55 przez adamdo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ńie jestem ekspertem, ale staram się "rozumieć" takie broblemy;
Myślę, ża zawieszenie (czyli gumka między trzpieniem, a plastikiem) jest za sztywne;
1 Stwardniało, przez czas (leżakowanie) i to się powinno "wyrobić"
2 jest "sztywne" pod większe naciski? - Zwiększyć nacisk
Patrząc z boku/profilu na wkładkę porównaj jak ugina się stara, a jak nowa. (na płycie, po opuszczeniu ramienia
)
Tak bym zrobił
Myślę, ża zawieszenie (czyli gumka między trzpieniem, a plastikiem) jest za sztywne;
1 Stwardniało, przez czas (leżakowanie) i to się powinno "wyrobić"
2 jest "sztywne" pod większe naciski? - Zwiększyć nacisk

Patrząc z boku/profilu na wkładkę porównaj jak ugina się stara, a jak nowa. (na płycie, po opuszczeniu ramienia

Tak bym zrobił

-
Rzeczywiście, nowa jest dużo sztywniejsza, stara bardzo ładnie się ugina, jednak zwiększenie nacisku nie powoduje jakoś większego ugięcia nowej igły, ani poprawy dźwięku (ciągle prawy kanał jest dużo cichszy).
-
adamdo,
Masz dwie możliwości (a może i więcej?)
1. Reklamować
2."rozruszać" zawieszenie.(niesie to pewne zagrożenie dla igły-przy nieumiejętnym postępowaniu)
Ja
wysłałbym mailem foty,"ugięcia" stare ji nowej igły do Wamatu...Z opisem wad odtwarzania 
Masz dwie możliwości (a może i więcej?)
1. Reklamować
2."rozruszać" zawieszenie.(niesie to pewne zagrożenie dla igły-przy nieumiejętnym postępowaniu)
Ja