Oddam płyty!
-
Re: Oddam płyty!
Dzień dobry,
moi dziadkowie mają całą walizkę starych płyt winylowych. Niestety stały one w piwnicy w okolicy kapiących rur (!!), w związku z czym zawilgły. Jak myślicie, czy w takiej sytuacji pozostaje tylko je wyrzucić, czy jakiś pożytek jeszcze z nich będzie?
To płyty wydane głównie w Polsce przez "Muzę", w latach 60.-70., tytułów nie spisywałam, gdyż nie wiem, czy w ogóle warto ze względu na ich kiepski stan (około połowy ma wilgotne okładki i smugi, niektóre są luzem).
Gdyby ktoś był zainteresowany, oddam za darmo. W grę wchodzi chyba tylko odbiór osobisty w Warszawie (Żoliborz). Ewentualnie zapraszam do przejrzenia (niezobowiązującego).
Dodam, że mamy jeszcze 2 pudła innych płyt, w lepszym stanie. Do nich jeszcze nie zaglądałam.
Pozdrawiam
Marta
moi dziadkowie mają całą walizkę starych płyt winylowych. Niestety stały one w piwnicy w okolicy kapiących rur (!!), w związku z czym zawilgły. Jak myślicie, czy w takiej sytuacji pozostaje tylko je wyrzucić, czy jakiś pożytek jeszcze z nich będzie?
To płyty wydane głównie w Polsce przez "Muzę", w latach 60.-70., tytułów nie spisywałam, gdyż nie wiem, czy w ogóle warto ze względu na ich kiepski stan (około połowy ma wilgotne okładki i smugi, niektóre są luzem).
Gdyby ktoś był zainteresowany, oddam za darmo. W grę wchodzi chyba tylko odbiór osobisty w Warszawie (Żoliborz). Ewentualnie zapraszam do przejrzenia (niezobowiązującego).
Dodam, że mamy jeszcze 2 pudła innych płyt, w lepszym stanie. Do nich jeszcze nie zaglądałam.
Pozdrawiam
Marta
- Kocewicz
- Kontakt:
Oddam płyty!
Najpierw tytuły, potem ocena czy warto trzymać. Jeśli coś naprawdę rzadkiego, to ratować. Jeśli tytuły dostępne tanio od ręki... no cóż, miałem w ręku trochę okładek po kontakcie z wodą i nie wygląda to dobrze. Raczej śmietnik
Mimo wszystko lepiej sprawdź, co to jest, za niektóre płyty, nawet bez okładki, można dostać ładne sumy.

Are you Shure?
- vinylpiotrek
Oddam płyty!
Niepotrzebnie chyba apetyt robisz, ale rzeczywiście, jeśli rzadszy , ciekawszy tytuł, to często mimo gorszego stanu, warto mu dać szanse.Kocewicz pisze:za niektóre płyty, nawet bez okładki, można dostać ładne sumy.

-
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Oto kilka wybranych tytułów (tzw. "mniejsza połowa"
):
Małe płytki (po 2 utwory na obu stronach) wydane w Polsce (Muza, Pronit, Veriton, Poskie nagrania); okładki nadawały się tylko do wywalenia
- "Niebiesko-czarni" - The peppermint twist, Ciamcialamcia twist; Lekcja twista, Tramp twist)
- Marino Marini ed il suo quartetto (3 płytki z różnymi utworami)
- zespół "Electronic trio"
- Zespół taneczny Kazimierza Turewicza / Zespół gitarzystów Jana Ławrusiewicza
- Piosenka Stacha Matysiaka
- Rena Rolska
- Piosenki dla dzieci - Chór dziecięcy B. Rutkowskiego
- Piosenki z filmu "Przygoda z piosenką"
- Orkiestra kameralna S. Michaleka (Marsz weselny Mendelssohna, Ave Maria Schuberta, Largo Haendla, Ave Maria Gounoda)
- niemiecka płyta firmy Amiga z 4 utworami" Ciribiricoccola, Alexander Ragtime-Band, Pinguin-Mambo, Der verliebte Jazztrompeter)
Duże płyty:
- Marek i Wacek (rok chyba 1968, nazwa "Kisielewski Tomaszewski play favourite melodies)
- G. Gershwin, Koncert fortepianowy F-dur, Błekitna rapsodia; fortepian W. Kędra, dyr. J. Krenz
- Skaldowie "Od wschodu do zachodu słońca", okładka się rozpada
- firma Bałkanton, Zabawna i tancowa muzyka
, bez okładki
- Piosenki Paryża Rene Glaneau / Orkiestra smyczkowa Ryszarda Damrosza - 2 płyty z różnymi utworami, jedna bez okładki, druga w okładce z napisem "W rytmie piosenki i tańca"
- Poznański kwartet rytmiczny / Zespół instrumentalny i "Wesoła czwórka" - bez okładki
- Śląsk - różne piosenki ludowe, nagranie z 1955 r.
- Mozart, Verdi - arie operowe w wykonaniu Andrzeja Hiolskiego - trochę odkształcona
- Melodia, piosenka i rytm nr 1 - śpiewają Marta Mirska, Julian Sztatler, natasza Zylska, Bogdan Niewinowski - bez okładki, trochę odkształcona
- Czym chata bogata (zespół harmonistów T. Wesołowskiego - inne opakowanie
- Sława Przybylska, Melodie o zmroku - bez okładki, trochę odkształcona
Niestety inne duże płyty też mogą być odkształcone, gdyż całość leżała w walizce przez co najmniej kilka (jak nie kilkanaście) lat w piwnicy (a przedtem może na strychu) u dziadków.
No i co, na śmietnik, czy są to jakieś perełki?
-

Małe płytki (po 2 utwory na obu stronach) wydane w Polsce (Muza, Pronit, Veriton, Poskie nagrania); okładki nadawały się tylko do wywalenia

- "Niebiesko-czarni" - The peppermint twist, Ciamcialamcia twist; Lekcja twista, Tramp twist)
- Marino Marini ed il suo quartetto (3 płytki z różnymi utworami)
- zespół "Electronic trio"
- Zespół taneczny Kazimierza Turewicza / Zespół gitarzystów Jana Ławrusiewicza
- Piosenka Stacha Matysiaka
- Rena Rolska
- Piosenki dla dzieci - Chór dziecięcy B. Rutkowskiego
- Piosenki z filmu "Przygoda z piosenką"
- Orkiestra kameralna S. Michaleka (Marsz weselny Mendelssohna, Ave Maria Schuberta, Largo Haendla, Ave Maria Gounoda)
- niemiecka płyta firmy Amiga z 4 utworami" Ciribiricoccola, Alexander Ragtime-Band, Pinguin-Mambo, Der verliebte Jazztrompeter)
Duże płyty:
- Marek i Wacek (rok chyba 1968, nazwa "Kisielewski Tomaszewski play favourite melodies)
- G. Gershwin, Koncert fortepianowy F-dur, Błekitna rapsodia; fortepian W. Kędra, dyr. J. Krenz
- Skaldowie "Od wschodu do zachodu słońca", okładka się rozpada
- firma Bałkanton, Zabawna i tancowa muzyka

- Piosenki Paryża Rene Glaneau / Orkiestra smyczkowa Ryszarda Damrosza - 2 płyty z różnymi utworami, jedna bez okładki, druga w okładce z napisem "W rytmie piosenki i tańca"
- Poznański kwartet rytmiczny / Zespół instrumentalny i "Wesoła czwórka" - bez okładki
- Śląsk - różne piosenki ludowe, nagranie z 1955 r.
- Mozart, Verdi - arie operowe w wykonaniu Andrzeja Hiolskiego - trochę odkształcona

- Melodia, piosenka i rytm nr 1 - śpiewają Marta Mirska, Julian Sztatler, natasza Zylska, Bogdan Niewinowski - bez okładki, trochę odkształcona
- Czym chata bogata (zespół harmonistów T. Wesołowskiego - inne opakowanie
- Sława Przybylska, Melodie o zmroku - bez okładki, trochę odkształcona
Niestety inne duże płyty też mogą być odkształcone, gdyż całość leżała w walizce przez co najmniej kilka (jak nie kilkanaście) lat w piwnicy (a przedtem może na strychu) u dziadków.
No i co, na śmietnik, czy są to jakieś perełki?
-
- Kocewicz
- Kontakt:
Oddam płyty!
Kwintesencji mało, ale to:
Na pozostałe płyty, jeżeli są opisane jako "oddam", też może znaleźć się amator. Poczekamy, zobaczymy.
proponowałbym wystawić od kilku złotych. Jeśli to nie reedycja z lat 70. (SX 0138 zamiast XL 0138), to powinien ktoś się skusić. Ja chyba 5 złotych dałem za swojąMarfusza pisze: - G. Gershwin, Koncert fortepianowy F-dur, Błekitna rapsodia; fortepian W. Kędra, dyr. J. Krenz

Na pozostałe płyty, jeżeli są opisane jako "oddam", też może znaleźć się amator. Poczekamy, zobaczymy.
Are you Shure?
-
Dzięki! Gershwin jest oryginalny, XL
I nawet w dość przyzwoitym stanie, choć niestety ma dwie długie rysy.
Czy radzisz wystawić to na Allegro, czy tutaj, w dziale Sprzedam?

Czy radzisz wystawić to na Allegro, czy tutaj, w dziale Sprzedam?
- zelazny
Dave Brubeck 180 G
Mam do oddania albumik Dave Brubeck's Greatest Hits 180 gram HD Premium Virgin Vinyl Pressing, oddaję ponieważ ma rysę na całej szerokości strony A, więc utwór Take Five jest z co dwu, trzysekundowym trzaskiem. Nie jest to głośny trzask. Płytkę oddam w dobre ręce.
Wysyłka z Anglii. Zainteresowaną osobę proszę o PW. Pokryję koszt wysyłki.

-
- zelazny
- Reymont
Oddam płyty!
Tosca za free
Dwie płyty, trzy akty w boksie. Stan płyt wizualnie EX. Z boksem gorzej. Niestety nie jestem w stanie odsłuchać, gdyż śpiewana jest po niemiecku 

-
- Reymont
Może mi pomożesz? Zapłacę piątaka za przesłuchanie i określenie stanuporkes pisze:Niestety nie jestem w stanie odsłuchać, gdyż śpiewana jest po niemiecku--haha

-
Oddam płyty!
Przepraszam cię ale stan płyty nie zależy od języka w którym wykonywane są utwory.Jeśli coś nie tak z brzmieniem,nawet trzaski można w całości wyeliminować. Po pierwsze dobre szkło powiększające i patrz w rowki. Białe plamki itp brudy to przyczyna trzasków, tak samo jak rysy. Dokładne mycie płyty i kolejne sprawdzenie rowków pod powiększeniem. Czyszczenie płyt chyba jasne jest, każdy ma swój dobry sposób. Pomagam za free.
- Reymont
porkes pisze:Przepraszam cię ale stan płyty nie zależy od języka w którym wykonywane są utwory.Jeśli coś nie tak z brzmieniem,nawet trzaski można w całości wyeliminować. Po pierwsze dobre szkło powiększające i patrz w rowki. Białe plamki itp brudy to przyczyna trzasków, tak samo jak rysy. Dokładne mycie płyty i kolejne sprawdzenie rowków pod powiększeniem. Czyszczenie płyt chyba jasne jest, każdy ma swój dobry sposób. Pomagam za free.