A nie jest to cenzura pod zasłoną kontroli technicznej?Winters pisze: zbyszek1982 pisze:A co oznacza okrągła pieczątka (1cm) koło dziury na szpindel z napisem KT oraz dwiema cyframi, np. KT 12
KONTROLA TECHNICZNA
Płyty Muzy i Polskich Nagrań - warianty labeli i datowanie
-
- Cracker
Cenzura ingerowała zanim materiał muzyczny był zatwierdzony do wydania na płytach
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
-
Możesz prosić o fotę?zbyszek1982 pisze:co oznacza okrągła pieczątka (1cm) koło dziury na szpindel z napisem KT oraz dwiema cyframi, np. KT 12
Ksiązki też cenzurowano przed oddaniem do druku, a w stopce był nr cenzora (np J-119, itp)Cracker pisze:Cenzura ingerowała zanim materiał muzyczny był zatwierdzony do wydania na płytach

Wytłumaczenie KT-kontrola techniczna wydaje się mocno logiczne. I pewnie tak było.
-
Re: Płyty Muzy i Polskich Nagrań - warianty labeli i datowan
eenneell pisze:Możesz prosić o fotę?
- Winters
Borzemuj.eenneell pisze:A nie jest to cenzura pod zasłoną kontroli technicznej?
Przecież takie stemple są nie tylko na płytach, a pratykcznie na wszystkim! Na meblach, na opakowaniach, na walizkach, w sprzęcie RTV, mowa oczywiście o rzeczach z PRLu. Nierzadko znajdują się wewnątrz okładek płyt.
DIOMEDES KATO
-
Obrazek i słowo "stempel" wszystko wyjaśniaWinters pisze:Borzemuj.

Tak było!
- vinylpiotrek
Ewolucja logo z kogucikiem w latach 60-70 (pierwsza i ostatnia płyta nie są w pierwszym wydaniu, aczkolwiek chronologia tłoczeń jest zachowana)

- zoombie
A jakbyś jeszcze podał lata, w których następowały zmiany, to byłoby jeszcze bardziej super!vinylpiotrek pisze:Ewolucja logo z kogucikiem w latach 60-70 (pierwsza i ostatnia płyta nie są w pierwszym wydaniu, aczkolwiek chronologia tłoczeń jest zachowana)

- Winters
Brakuje tego owala z lat 60. dla XL i SXL
DIOMEDES KATO
- zoombie
A to jeszcze jedna zagwozdka związana m.in z labelami i datami wydania, tym razem dotycząca Veriton-u.
Mam dwie płyty SXV-835 Marek i Vacek Grają Utwory Romantyczne. Oba egzemplarze mają żółte nalepki i napis BIEM, ceny wydrukowane na okładce 120 i 240 zł. Na disogs znalazłem jeszcze czerwoną etykietę, z napisem ZAIKS. Jeśli w stosunku do Veriton-u działałaby ta sama zasada co do Polskich Nagrań, to oznaczałoby, że czerwona nalepka pochodzi z okresu po 1984/1985, kiedy to w nalepkach PN napis Muza został zastąpiony nowym logo, a BIEM zostało zastąpione przez ZAIKS. Dobrze kombinuję?
Nie za bardzo wiem jak to było z cenami w przypadku Verotonu, ale w przypadku Polskich Nagrań np. płyta Exodus "The Most Baeutiful Day" wydana w 1980 r. ma cenę 80 zł, a repress chyba z 1981 r. (PWPW N-363 81. 75.000 na okłądce) 110 zł. Przy okazji, czy PWPW to w tym przypadku skrót od Państwowej Wytwórni Papierów Wartościowych ?
A wracając do Marka i Wacka, to zdaje się, ze ta płyta miała pierwszą edycję w 1981 r. i jeśli moje rozumowanie jest trafne, to zdjęcia na kppg pochodzą z późniejszego wydania (mają napis ZAIKS na nalepkach)
Mam dwie płyty SXV-835 Marek i Vacek Grają Utwory Romantyczne. Oba egzemplarze mają żółte nalepki i napis BIEM, ceny wydrukowane na okładce 120 i 240 zł. Na disogs znalazłem jeszcze czerwoną etykietę, z napisem ZAIKS. Jeśli w stosunku do Veriton-u działałaby ta sama zasada co do Polskich Nagrań, to oznaczałoby, że czerwona nalepka pochodzi z okresu po 1984/1985, kiedy to w nalepkach PN napis Muza został zastąpiony nowym logo, a BIEM zostało zastąpione przez ZAIKS. Dobrze kombinuję?
Nie za bardzo wiem jak to było z cenami w przypadku Verotonu, ale w przypadku Polskich Nagrań np. płyta Exodus "The Most Baeutiful Day" wydana w 1980 r. ma cenę 80 zł, a repress chyba z 1981 r. (PWPW N-363 81. 75.000 na okłądce) 110 zł. Przy okazji, czy PWPW to w tym przypadku skrót od Państwowej Wytwórni Papierów Wartościowych ?

A wracając do Marka i Wacka, to zdaje się, ze ta płyta miała pierwszą edycję w 1981 r. i jeśli moje rozumowanie jest trafne, to zdjęcia na kppg pochodzą z późniejszego wydania (mają napis ZAIKS na nalepkach)
- vinylpiotrek
Pytanie czy ta czerwona to przypadkiem nie tłoczona w ZSRR

- zoombie
Tego niestety nie sprawdzę bo niestety mam tylko wersję z żółtą nalepką.vinylpiotrek pisze:Pytanie czy ta czerwona to przypadkiem nie tłoczona w ZSRR
Inna zagdaka: Exodus - Supernova SX 2108 - mam kilka egzemplarzy z wydrukowaną ceną 180 zł i jeden z wydrukowaną ceną 130 zł, przestemplowaną na 180. W dodatku okładka tego "tańszego" przypomina zachodnie - czyli jest z wyraźnym grzbietem, "droższe" - typowo polskie, cienkie koperty. "Źródła" (a chyba żądne wiarygodne) podają dwie daty pierwszego wydania: 1981 i 1982 (Wiki podaje: "nagrany pod koniec 1981, a wydany w 1982 roku"). Jak zweryfikować, w którym roku wydano okładkę "tańszą"? Pamiętacie, możecie sprawdzić, do którego roku utrzymała się cena 180 zł? I w którym roku (miesiącu) weszła cena 130 zł? Mam repress "The Most Beautiful Day" z 1981 r. (chyba, bo tak wskazywałby numer zamówienia na okładce) z ceną 110 zł (pierwsze wydanie z 1980 r. miało cenę 80 zł).
- zoombie
Żeby było ciekawiej, dzisiaj w antykwariacie widziałem płytę z napisem ZAIKS (taką jak ta czerwona), ale z żółtą nalepką i ceną przestemplowaną z bodajże 240 zł na "Cena umowna 350 zł"zoombie pisze:Tego niestety nie sprawdzę bo niestety mam tylko wersję z żółtą nalepką.vinylpiotrek pisze:Pytanie czy ta czerwona to przypadkiem nie tłoczona w ZSRR
- zoombie
Płyta SX 2139 (chyba wznowienie, zdaje się że pierwsza edycja była w 1980 r.), na okładce nadrukowane "Made in Poland 1983", cena 180 zł, z nowym wariantem nalepki (z prostokątnym logo). Czyżby to oznaczało, że już w 1983 pojawiły się nowe nalepki, czy raczej nadruk na okładce jest trochę na wyrost?
- vinylpiotrek
Bardzo prawdopodobne.zoombie pisze:Czyżby to oznaczało, że już w 1983 pojawiły się nowe nalepki,