Witam
Ostatnimi czasy "wskrzeszam" stary plastikowy gramofonik z liniowym przesuwem igły.
Kupiłem go właściwie w celu poznawczym bo ciekawiło mnie jak zbudowane jest takie ramie, wobec czego szybko go rozebrałem.
Ogólnie nic ciekawego czuje się epokę powstania, napęd ramienia na lince jak skala w starym radiu, wszechobecne tworzywo sztuczne.
Nie o to jednak mi chodzi, bo zaciekawiło mnie coś na przednim panelu a właściwe pewien brak.
Jak widać brakuje jednego przycisku i kilku elementów towarzyszących.
Te które są to: play, lewo, prawo,obroty i repeat.
Czy ktoś się orientuje jaką funkcję mógł kryć ten klawisz?
Czy wyposażany był w niego jakiś inny wyższy model czy jakaś wersja tego samego?
Jakby nie brakowało innych elementów to wystarczyło by zewrzeć ten styk i przekonać się co się dzieje a tak mam zagłostkę.
PS:
Kiedyś dawno miałem odtwarzacz CD właśnie PHILIPS-a i była podobna sytuacja. Otworzyłem kiedyś żeby wyczyść i okazało się ze na płytce są ukryte dwa dodatkowe przyciski. Nawet działały i coś tam oferowały ale na froncie nie było jak zrobić ładnie klawisza więc jedynie przyjąłem do wiadomości.
Pozdrawiam.
PHILIPS FP 146 ukryta funkcja
- arturromarr
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dlatego niestety prawda jest taka, że są lepsze i gorsze (czyli krótko mówiąc droższe i tańsze) gramofony tangencjalnearturromarr pisze:Ogólnie nic ciekawego czuje się epokę powstania, napęd ramienia na lince jak skala w starym radiu, wszechobecne tworzywo sztuczne.

Ten niestety należy do cienizny.
Chodzi Ci o ten kwadrat obok diody?arturromarr pisze:Jak widać brakuje jednego przycisku i kilku elementów towarzyszących.
Najprawdopodobniej żadną, o ile to w ogóle odpowiada za klawisz.arturromarr pisze:Czy ktoś się orientuje jaką funkcję mógł kryć ten klawisz?
Zwróć uwagę, że nie ma on żadnego oznaczenia/numeru na płytce, a wszystkie pozostałe przyciski takowe mają.
Możliwe, że coś tam oryginalnie planowali, ale koniec końców wycięli jakąś dodatkową funkcjonalność

Można sobie pogdybać.
Niestety chyba nie ma żadnej pokrewnej konstrukcji do FP-146.arturromarr pisze:Czy wyposażany był w niego jakiś inny wyższy model czy jakaś wersja tego samego?
Była co prawda też wersja mkII, ale nie mam pojęcia jakie zmiany razem z nią wprowadzili. Z zewnątrz wygląda identycznie.
Możliwe, że krótko po rozpoczęciu produkcji FP-146 wykryli jakąś wadę wewnętrzną i w następnym roku było już "mkII"

Swoją drogą, nie ma tam czasem gdzieś napisu "Made in France"?
Chyba zagwozdkę?arturromarr pisze:a tak mam zagłostkę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- arturromarr
Re: PHILIPS FP 146 ukryta funkcja
Mogło tak być, że coś planowali a potem albo funkcja nie wyszła albo zrezygnowali z rozwijania modelu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No takWojtek pisze:Możliwe, że coś tam oryginalnie planowali, ale koniec końców wycięli jakąś dodatkową funkcjonalność

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Albo ta sama płytka była wkładaae do jakiegoś zupełnie innego urządzenia (unifikacja podzespołów).

- leptino
Re: PHILIPS FP 146 ukryta funkcja
Z ciekawości odkopuję ten stary temat.
Dzisiaj nabyłem FP 146 FP Mk II i na moim ten napis właśnie się znajduje. Ciekawym jest jakie to ma znaczenie?Wojtek pisze: Swoją drogą, nie ma tam czasem gdzieś napisu "Made in France"?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Już nie pamiętam czy miałem wtedy coś na myśli z tym, ale raczej nic szczególnego.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum