Tape Deck - czyli magnetofon

ODPOWIEDZ
Robertson

Re: Tape Deck - czyli magnetofon

Post autor: Robertson »

Robert007Lenert pisze:Ja bym kupił jakieś Akai z tej listy. To legendarne magnetofony. Nie mówię ,że najlepsze, ale z największa historią... te ich słynne głowice... swego czasu uważane za absolutnie niezniszczalne....i prawie takie są :)
Faktycznie..te amorficzne głowice Akaia są "niezniszczalne" Druga legenda wśród decków to Nakamichi .Model Black Dragon kosztuje krocie :doh: Ja jeszcze nic nie kupiłem :(
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Robertson pisze:Model Black Dragon kosztuje krocie :doh:
Ze względu na ograniczenia nośnika jakim jest kaseta, to takie zabawki, w takich cenach, to trochę sztuka dla sztuki, bo dla nagrywania w wysokiej jakości , to dużo lepszy deal wchodzić w szpulowce.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Robertson pisze:Faktycznie..te amorficzne głowice Akaia są "niezniszczalne"
Trochę się zapędziłeś. Głowice GX są szklane, a nie amorficzne.
Pierwsza głowica amorficzna to dopiero 1989 rok.
Robertson pisze:Druga legenda wśród decków to Nakamichi .Model Black Dragon kosztuje krocie :doh:
Dragon to taki "szczyt szczytów". Nakamichi zrobiło też wiele innych doskonałych magnetofonów (i nie tylko), tak więc patrzenie tylko na ten jeden model byłoby nieco ograniczone.

Stelma:
Ja podobnie jak Robert też mogę polecić te Akaie. Reszta też jest fajna, ale głowice to głównie zwykłe ferrytówki.
Cybernet faktycznie ciekawy i przypuszczam, że jest to jakościowy produkt, ale Cybernet po wchłonięciu przez Kyocerę (a tak było w 1980 roku, kiedy to ten magnetofon się ukazał) stał się marką niskobudżetową. Nadal wysoka jakość, ale ten sprzęt bardziej wchodził w skład coraz popularniejszych wtedy "miniwież" (coś jak seria Sony Falcon np.).
Wcześniej Cybernet głównie robił produkcję OEM dla innych marek (np. francuski Klaus).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Stelma
Gramofon: BRAUN PS550S DUAL604

Post autor: Stelma »

vinylpiotrek pisze:
Robertson pisze:Model Black Dragon kosztuje krocie :doh:
Ze względu na ograniczenia nośnika jakim jest kaseta, to takie zabawki, w takich cenach, to trochę sztuka dla sztuki, bo dla nagrywania w wysokiej jakości , to dużo lepszy deal wchodzić w szpulowce.
Ja w nagrywanie nie będę się bawił, mam masę kaset z zielonych moich lat, i chętnie sobie posłucham od czasu do czasu, ma to ładnie (ciepło i czysto) grać nie emitować zbędnego hałasu i ładnie się prezentować z http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view amplitunerem :)

P.S. chętnie dowiem się czegoś o głowicach magnetofonowych szklanych ferytowych , stożkowych i... innych amorficznych
słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Jak chcesz oddtwarzac wczesniej nagrane kasety, i te fabryczne , to zdecydowanie polecam jakas Yamahe z systemen play trim. To taki bajerek umozliwiajacy poprawe jakosci odtwarzania na starych kasetach, badz na tasmach nagranych na innym skosie glowicy. System bardzo skuteczny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Czarna (lub tytanowa), nowsza Yamaha z Play Trim może się komponować z tym Sanyo tak samo dobrze jak te Denony ze zdjęcia :)

Przykład: http://allegro.pl/yamaha-kx-393-ostatni ... 94259.html
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Stelma

No DENONY komponowały się kiepsko , poszły już w świat. Choć magnetofon fonicznie spełniał moje oczekiwania (DRM-800A), estetycznie niestety gryzł po oczach :)
Dlatego szukam czegoś z II połowy '70 lub początku '80
słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Wojtek pisze:Czarna (lub tytanowa), nowsza Yamaha z Play Trim może się komponować z tym Sanyo tak samo dobrze jak te Denony ze zdjęcia :)

Przykład: http://allegro.pl/yamaha-kx-393-ostatni ... 94259.html
Jej przedni panel jest metalowy...zresztą cala obudowa tez. Te czarne tez tak mają.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robert007Lenert pisze:Jej przedni panel jest metalowy...zresztą cala obudowa tez. Te czarne tez tak mają.
Ja to wiem, ale co z tego? Chyba nigdzie nic nie napisałem o plastiku :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Stelma

Ta YAMAHA pewnie fajna brzmieniowo, ale jakoś optycznie nie tego szukam - ech wrażenia optyczno-estetyczne dla mnie są też bardzo ważne
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To bierz Pan najwyższy model Akai z listy i po temacie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

To info dla Stelmy...by go zachęcić. Sam mam model KX-493... mam go od nowości i nigdy mnie nie zawiódł. Wcześniej miałem różne magnetofony ( z tych czasów jestem) Były i polskie i Technics i Pioneer. Ta Yamaha u mnie została i zostanie. Solidny magnetofon.
Robertson

Post autor: Robertson »

Ja mam podobne priorytety.Głównie potrzebuję kaseciaka do odtwarzania dwóch pudeł kaset , które jakiś czas temu wygrzebałem. Jest tam troche tzw. oryginałów a zdecydowana wiekszość to nagrywane chromy ( Basf, TDK,Memorex,Sony , trochę żelaza plus kilka metali) Mam też sporo Stilona Gorzów zwykłe żelazo plus produkowane przez nich chromy...pamiętam , że ciężko było je kupić . Dragona wymieniłem jako ciekawostkę. W wysokie modele Akaia chyba też nie będę się pchał. Zastanawia mnie na jak długo owa fascynacja kasetami mi zostanie :doh: Chętnie pożyczył bym jakiegoś kaseciaka na kilka dni i jeśli wytrzymam próbę czasu najprawdopodobniej wejdę w Yamachę ;)
Awatar użytkownika
Stelma

witajcie
Po wielu perturbacjach padło na AKAI GXC-760D.
Dziś dotarł.
Piękne to cudeńko jest :).
Kilka dupereli jednak go męczy niestety:

-luzy potencjometrów w zakresie można je wcisnąć do
środka i wysunąć + luźny potencjometr rec level ten z prawej(nie
trzymają się dobrze pokrętła na potencjometrze - pokrętło się kręci a potencjometr nie)

-peak level prawy raz działa a raz nie

-nie działa podświetlenie play

-co najgorsze przewija w obie strony jak szalony ale przy odtwarzaniu po
chwili przeciąga i to makabrycznie (testowane na taśmach długości od
c-15 do c-90 ,na 90 to się nawet odtwarzanie wyłączyło.wnioskuję że
paseczki do wymiany.

z potencjometrami i peak levelem sobie chyba poradzę

z podświetleniem play będzie gorzej

a wymiany pasków wcale nie widzę no i gdzie je kupić przede wszystkim :(

to tyle
Załączniki
3897005991.jpg
eenneell

Post autor: eenneell »

Stelma pisze: a wymiany pasków wcale nie widzę no i gdzie je kupić przede wszystkim
Rozebrać, zmierzyć i szukać na Alle... Chyba, że jakiś "fikuśno/supernietypowy" będzie :(
Ja znalazłem (co prawda do B&O i więcej wydałem na paski niż za magnetofon :) )
A Yamahę K-540 odpaliłem i hulaaa :!:
ODPOWIEDZ