Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Darowsky

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: Darowsky »

Co do wkładek T4P to przejrzałem istniejący już o nich temat w dziale Wkładki i Igły. Rozumiem, że problem z nimi związany to ich mniejszy wybór i mniejsza dostępność niż tych 1/2? Nie wiem za to kiedy zmienianie wkładki jest konieczne? Tylko jeśli chciałbym mieć inną, dającą lepszą jakość dźwięku czy tutaj chodzi bardziej o przypadki awarii i konieczności wymiany?

Czy do 300 złotych znajdzie się do polecenia coś z wkładką 1/2?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Darowsky pisze:Tylko jeśli chciałbym mieć inną, dającą lepszą jakość dźwięku czy tutaj chodzi bardziej o przypadki awarii i konieczności wymiany?
Jedno i drugie, choć to drugie jest dość rzadkie :)
Darowsky pisze:Czy do 300 złotych znajdzie się do polecenia coś z wkładką 1/2?
Raczej tak. Ostatnio podałem parę modeli w wątku "do 200 zł".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Darowsky

Z tych z podanej przez Ciebie listy najbardziej w oczy rzucił mi się ten model:
http://allegro.pl/pioneer-pl-255-vintag ... 95995.html

On wymaga dokupienia przedwzmacniacza, tak jak ten Technics SL-BD20 z mojego linku? I tak między nimi, który bardziej się opłaca i dlaczego? :) (bez jakiegoś wielkiego uzasadnienia)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Praktycznie każdy tradycyjny gramofon z wkładką MM, MI bądź MC będzie wymagał przedwzmacniacza gramofonowego, a te sprzęty nie są wyjątkami.

Ten PL-255 się opłaca choćby z tego powodu, że nie ma mocowania T4P tylko uniwersalne.
Wsparcie finansowe forum
Darowsky

Czyli za nim przemawia uniwersalność wkładki oraz niższa cena. A jak z solidnością wykonania/jakością? (wiem, że po gramofonach w takiej półce cenowej nie za wiele mogę się spodziewać, ale czy dla zwykłego prostego słuchacza na codzienny użytek wystarczy?)

W sprawach wzmacniacza i przedwzmacniacza pytać w odpowiednim dziale? Tylko w jakim pułapie cenowym szukać? Bo chyba największy sens jest dokupić coś odpowiadającego jakości gramofonu, a nie nie wiadomo ile lepsze.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Darowsky pisze:ale czy dla zwykłego prostego słuchacza na codzienny użytek wystarczy?
Gdyby tak nie było to bym nie polecał.
Darowsky pisze:W sprawach wzmacniacza i przedwzmacniacza pytać w odpowiednim dziale?
Tak.
Darowsky pisze:Tylko w jakim pułapie cenowym szukać?
Zależy od portfela.
Darowsky pisze:Bo chyba największy sens jest dokupić coś odpowiadającego jakości gramofonu, a nie nie wiadomo ile lepsze.
Kwestia dyskusyjna + cena nie zawsze idzie w parze z jakością.
Jak wydasz 3 stówy na gramofon to może również 3 stówy na wzmacniacz? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Gramofon: Technics SL-D202

Gramofon do 300 zł

Post autor: feelgoodhit »

nieco zniechecony powszechnością mocowań T4P w technicsach poszukałem wśród mniej 'prestiżowych' producentów,

sanyo:
http://allegro.pl/gramofon-sanyo-tp-30- ... 62853.html

jvc:
http://allegro.pl/gramofon-jvc-jl-a15-s ... 96330.html

lenco:
http://allegro.pl/gramofon-lenco-l-247-i3892702973.html
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Generalnie są spoko, ale wybierałbym raczej pomiędzy JVC i Sanyo.

Z tym prestiżem to przesada ;)
Wsparcie finansowe forum
vleg3nd

Post autor: vleg3nd »

Witajcie!
Potrzebuję rady dotyczącej zakupu gramofonu. Chciałbym kupić jakiś gramofon do 300zł z małymi odchyleniami w obie strony od tej granicy.
Sprzętu audio nie mam nie wiadomo jakiego i na razie nie planuje, udało mi się ostatnio wylicytować całkiem dobre głośniki komputerowe, które od razu w zestawie mają przelotkę na chinch (tak to się nazywa?), więc są kompatybilne z takimi urządzeniami. Głośniki to Creative Gigaworks T20 II. Wiem, że nie jest to szczyt ani techniki ani możliwości ani jakości dźwięku, jednak póki co musi mi wystarczyć.

Przeglądając większość ofert jak sądzę będę musiał kupić przedwzmacniacz.
Czy konfiguracja Gramofon -> przedwzmacniacz -> moje głośniki będzie działać?

Na początku napalałem się na automat, ale po przeczytaniu sporej ilości opinii zdania są podzielone, więc może to być automat lub półautomat.
Znalazłem dwie wydaje się dosyć fajne licytacje kończące się jutro z takimi sprzętami:
http://allegro.pl/gramofon-stereofonicz ... 76150.html
http://allegro.pl/gramofon-stereofonicz ... 74342.html

Proszę o opinię oraz o propozycje, za co z góry dziękuję.
kielek

Gramofon do 300 zł

Post autor: kielek »

Ten Sony wydaje się byc raczej lepszym wyborem-to taki sredniak,ale w miarę solidny,wkładkę ma niestety słabiutką. Raczej cena powinna wyjść nieco ponad 300zł:-( O tym Technicsie Ci pisałem,abyś poczytał o mocowaniu T4P,bo nie wszystkim to odpowiada a dla Ciebie dobrze by było wiedzieć co z czym się je.
vleg3nd

Gramofon do 300 zł

Rozumiem. A taki http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 03681.html Technics? On też ma wkładkę T4P?
A jak wyglądają sprawy wkładek/igieł w tym gramofonie Sony? Czy taka konfiguracja jak napisałem będzie mi działała?

Będę bardzo wdzięczny jak polecisz mi coś od siebie. Dziękuje z góry za pomoc.
kielek

Gramofon do 300 zł

Post autor: kielek »

Nie. Tu jest wkładka na 1/2 cala i całkiem fajna,ale żeby nie było za kolorowo to brak mu pokrywy( a to dość spory uszczerbek),headshell ma od Pioneera,matę od Marantza ,czyli taki składak.Może to nie mieć aż tak dużego znaczenia,ale warto to przemyśleć bo świadczy to nieco o jego historii.
Taki układ,czyli gramofon>pre>głośniczki komputerowe z wbudowanym wzmacniaczem powinien zagrać bez problemu.
Niestety nie mam zbytnio teraz czasu na przegladanie ofert z Allegro:-(
vleg3nd

Jasne, rozumiem, jakbyś miał chwilę i chęci to będę wdzięczny jak coś zaproponujesz.
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Powiedz mi jeszcze, jak wygląda sprawa z wkładkami i igłami do tego Sony? Jakie tam wchodzą 'modele'? Są łatwo dostępne? Wydaje mi się, że będę próbował licytować tego Sony.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

vleg3nd pisze:Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Powiedz mi jeszcze, jak wygląda sprawa z wkładkami i igłami do tego Sony? Jakie tam wchodzą 'modele'? Są łatwo dostępne? Wydaje mi się, że będę próbował licytować tego Sony.
Jak masz mocowanie 1/2'' i w miarę uniwersalne ramię (Sony takie ma, Technics SL-D2 też) to możesz założyć, że większość dostępnych wkładek w takim standardzie mocowania będzie pasowała, tak więc nie masz się o co martwić.
"Zgrywanie się" wkładek z ramieniem to już nieco inny stopień wtajemniczenia :)
Wsparcie finansowe forum
vleg3nd

Co do zgrywania wkładek z ramieniem, domyślam się, że chodzi o nacisk na płytę, tak? Z tego co widziałem na zdjęciach sony wydaje się, że ma regulację nacisku, prawda?
ODPOWIEDZ