Tajemnicza Shure M85g
- muuhau
Tajemnicza Shure M85g
Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?
Zakupiłem tę wkładkę do gramofonu Grundig PS1020. Po zaleceniach na tej stronie:
http://motxam.interfree.it/Afavourites.html
Teraz mam szkopuł z dobraniem do niej igły. Prawie nie ma o niej wiadomości w necie.
Wskazania rokują między N75G-T2, N75B, N75-ED, N91G.
Tak na prawdę nie wiadomo z jaką igłą była dostarczana. Nie ma igieł z oznaczeniem N85?
Prawdopodobnie w oryginale była igła "conical" albo "biradial" z TF 0,75-1,5g.
Czy teraz zastępcą tego szlifu jest sferyczny?
Nie jestem pewien też co do wagi tej igły, bo N91G waży 3g, a pozostałe 1g. Czy ma to duże znaczenie?
Dzięki i pozdrawiam.
Zakupiłem tę wkładkę do gramofonu Grundig PS1020. Po zaleceniach na tej stronie:
http://motxam.interfree.it/Afavourites.html
Teraz mam szkopuł z dobraniem do niej igły. Prawie nie ma o niej wiadomości w necie.
Wskazania rokują między N75G-T2, N75B, N75-ED, N91G.
Tak na prawdę nie wiadomo z jaką igłą była dostarczana. Nie ma igieł z oznaczeniem N85?
Prawdopodobnie w oryginale była igła "conical" albo "biradial" z TF 0,75-1,5g.
Czy teraz zastępcą tego szlifu jest sferyczny?
Nie jestem pewien też co do wagi tej igły, bo N91G waży 3g, a pozostałe 1g. Czy ma to duże znaczenie?
Dzięki i pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tajemnicza Shure M85g
M85G to nic innego jak M91. Oryginalnie mocowano tam jakąś sferyczną igłę N75, tj. N75B bądź N75G.
Pasuje do niej wszystko z rodziny M75/M91 tak więc dobierasz co chcesz.
"Conical" = sferyczny.
Poczytaj wątek o M75 to najprawdopodobniej rozwiejesz wszelkie wątpliwości.
Pasuje do niej wszystko z rodziny M75/M91 tak więc dobierasz co chcesz.
"Conical" = sferyczny.
Poczytaj wątek o M75 to najprawdopodobniej rozwiejesz wszelkie wątpliwości.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- muuhau
Re: Tajemnicza Shure M85g
Skąd przekonanie, że M85 to M91?
Sama wkładka jest opisana M85g. Oczywiście pasują do niej igły od wkładek M75 i M91, ale to tylko utrudnia zadanie.
Poza tym M91 też było sporo modeli, a mi chodzi o dopasowanie igły jak najbliższej oryginałowi.
Sama wkładka jest opisana M85g. Oczywiście pasują do niej igły od wkładek M75 i M91, ale to tylko utrudnia zadanie.
Poza tym M91 też było sporo modeli, a mi chodzi o dopasowanie igły jak najbliższej oryginałowi.
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Tajemnicza Shure M85g
Wojtek dobrze radzi
Kup sobie igłę u Wamata M91ED (eliptyk i gra całkiem, całkiem)
Oryginalna SHURE HI TRACK to cena twojego gramofonu wkładki i jeszcze troszeczkę; na eBay można taką upolować.
JICO posiada do tej wkładki igłę SAS (to taki szlif) ale uwaga podobna jak w zdaniu wyżej.
Kup sobie igłę u Wamata M91ED (eliptyk i gra całkiem, całkiem)
Oryginalna SHURE HI TRACK to cena twojego gramofonu wkładki i jeszcze troszeczkę; na eBay można taką upolować.
JICO posiada do tej wkładki igłę SAS (to taki szlif) ale uwaga podobna jak w zdaniu wyżej.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tajemnicza Shure M85g
Gdyby tak nie było to bez przeróbek ciężko by było założyć igłę N91.muuhau pisze:Skąd przekonanie, że M85 to M91?
Masz jakąś inną teorię?
Wierzę.muuhau pisze:Sama wkładka jest opisana M85g.
W jaki sposób? Z mojej perspektywy sprawa jest bardzo prosta.muuhau pisze:Oczywiście pasują do niej igły od wkładek M75 i M91, ale to tylko utrudnia zadanie.
Nie. Było po prostu wiele igieł do tej serii wkładek. Same body nie różniły się zbytnio.muuhau pisze:Poza tym M91 też było sporo modeli
Dlaczego? Nawet jeśli mógłbyś mieć coś lepszego niż w oryginalnym zestawieniu?muuhau pisze:a mi chodzi o dopasowanie igły jak najbliższej oryginałowi.
Jeśli się upierasz to kup jakiś sferyczny zamiennik i będziesz miał coś zbliżonego do oryginału.
Ponownie radzę przeczytać wątek o M75, od deski do deski (serio).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- muuhau
Tajemnicza Shure M85g
Dzięki za rady.
Poczytam sobie o igłach i wkładkach.
Chodziło mi o zbliżenie się do oryginału, ale to i tak się nie uda, bo nie mam oryginalnego headshella.
Ale w sumie było blisko. Znalazłem aukcję z 30 grudnia na ebay'u, gdzie NOS Shure N75G-T2 poszła za 30$. Trudno się mówi.
Poczytam sobie o igłach i wkładkach.
Chodziło mi o zbliżenie się do oryginału, ale to i tak się nie uda, bo nie mam oryginalnego headshella.
Ale w sumie było blisko. Znalazłem aukcję z 30 grudnia na ebay'u, gdzie NOS Shure N75G-T2 poszła za 30$. Trudno się mówi.
- muuhau
Tajemnicza Shure M85g
Jeszcze przy okazji zapytam - ile ta wkładka jest warta?
Jaki to jest poziom jakości w przeniesieniu na AT na przykład?
Jaki to jest poziom jakości w przeniesieniu na AT na przykład?
- vinylpiotrek
Tajemnicza Shure M85g
Której AT?
Finansowo, czy brzmieniowo?muuhau pisze:ile ta wkładka jest warta?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tajemnicza Shure M85g
vinylpiotrek nie dawno sprzedawał M75. Za ile to poszło? 5 dych?
Tu podobnie, może ze 2 dyszki więcej.
Tu podobnie, może ze 2 dyszki więcej.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- muuhau
Jedno i drugie mnie interesuje.vinylpiotrek pisze:Której AT?Finansowo, czy brzmieniowo?muuhau pisze:ile ta wkładka jest warta?
- vinylpiotrek
- muuhau
No właśnie nie wiem, dlatego się pytam.vinylpiotrek pisze:Której AT?

Chciałbym wiedzieć ile jest ona warta finansowo. I jakie ma odpowiedniki w jakości brzmienia np we wkładkach AT.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tajemnicza Shure M85g
Co do finansów to już napisałem, co do odpowiedników w AT to hm... ciężki temat. Może AT-12?
To o co nas teraz prosisz to wbrew pozorom nie jest łatwe pytanie. Tym bardziej mnie rozwala to "np." w ostatnim poście
Wybacz, ale ciężko jest tak główkować i przyrównywać jakąś wkładkę do X marek i ich X modeli wkładek.
vinylpiotrek pyta o model, bo o wiele łatwiej jest zestawić ze sobą 2 konkretne modele niż "ta wkładka kontra wszystko inne"
To o co nas teraz prosisz to wbrew pozorom nie jest łatwe pytanie. Tym bardziej mnie rozwala to "np." w ostatnim poście

Wybacz, ale ciężko jest tak główkować i przyrównywać jakąś wkładkę do X marek i ich X modeli wkładek.
vinylpiotrek pyta o model, bo o wiele łatwiej jest zestawić ze sobą 2 konkretne modele niż "ta wkładka kontra wszystko inne"

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Shure to inna "szkoła brzmienia" niż AT. Ja przedkładam brzmienie Shure nad AT.... ale ktoś inny może mieć odmienne preferencje. Musisz sprawdzić własnymi uszami.
- muuhau
Tajemnicza Shure M85g
Dzięki za wskazówki.
Chciałem po prostu ustalić jej poziom jakości brzmienia. Dlatego potrzebowałem odniesienia do innych wkładek i chciałem ustalić przybliżoną wartość.
Rozumiem, że jest warta około 70zł, a podobnej jakości można oczekiwać od wkładek z takiej samej półki cenowej?
Jak można ogólnie scharakteryzować szkołę brzmienia Shure w odniesieniu do AT?
Chciałem po prostu ustalić jej poziom jakości brzmienia. Dlatego potrzebowałem odniesienia do innych wkładek i chciałem ustalić przybliżoną wartość.
Rozumiem, że jest warta około 70zł, a podobnej jakości można oczekiwać od wkładek z takiej samej półki cenowej?
Jak można ogólnie scharakteryzować szkołę brzmienia Shure w odniesieniu do AT?