Gramofon Watson + Przedwzmacniacz
-
Witam, mam pytanie otóż czy podłączenie przedwzmacniacza gramofonowego (i wiezy) do gramofonu watson poprawiła by jakość dzwięku na bardzo dobrą (mocne bassy itd.) na przykład ten przedwzmacniacz http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 79853.html
- Winters
- mumin44
Jakości gramofonu Watson nic nie poprawi
a tak serio to podaj jaki model dokładnie.

-
watson ph7000 ale na jakimś forum czytałem że jak sie podłączy do gramofonu przedwzmacniacz z wieżą do jakość dzwięku będzie taka jak zapewnia ta wieża (ja akurat wieżę mam bardzo dobrą)
-
Re: Gramofon Watson + Przedwzmacniacz
To znaczy, że ktoś kłamał... albo nie miał wiedzy w tej dziedzinie.
Jakość będziesz miał dokładnie taką jaką reprezentuje najsłabszy element w torze audio >> w tym przypadku będzie to taka jakość jak ów Watson.
Nawet jakbyś podłączył wzmak czy preamp za 1 milion złotych ... nic to nie pomoże.
To z wkładki na tym gramofonie jest odczytywany z płyty winylowej dźwięk. Jaki napęd i jaka wkładka taka jakość.
Czy jak założysz koła od MBenz do malca/duzego fiata to jazda będzie jak mercem ... ?
Jakość będziesz miał dokładnie taką jaką reprezentuje najsłabszy element w torze audio >> w tym przypadku będzie to taka jakość jak ów Watson.
Nawet jakbyś podłączył wzmak czy preamp za 1 milion złotych ... nic to nie pomoże.
To z wkładki na tym gramofonie jest odczytywany z płyty winylowej dźwięk. Jaki napęd i jaka wkładka taka jakość.
Czy jak założysz koła od MBenz do malca/duzego fiata to jazda będzie jak mercem ... ?
-
W takim razie po co są wgl te przedwzmacniacze skoro sądząc po tych wypowiedziach nie poprawią jakości
- Winters
Z kupy bata nie zrobisz. Zmień gramofon, zmień wszystko, to co innego.
DIOMEDES KATO
-
A można znaleźć jakiś gramofon z na prawdę dobrą jakością dźwięku do ok. 200zł?
- Winters
Nie.
To znaczy można, jak umiesz naprawiać i dłubać w starym sprzęcie.
To znaczy można, jak umiesz naprawiać i dłubać w starym sprzęcie.
DIOMEDES KATO
-
Re: Gramofon Watson + Przedwzmacniacz
To się robi kółko zamknięte - nie ma postępu.
Każdy element toru audio powinien być na tym samym lub zbliżonym poziomie jakościowym.
Pytałeś o preamp ...
A czy jak nalejesz byle wachy chrzczonej do merola to pojedzie jak na normalnej?
On sam z siebie nie stworzy cudu ... bo wkładka słaba i napęd (czyli źródło). Wzmocni tylko kiepski sygnał z tego żródła.
Ot co.
Gramofon za 200 + grzebanie.
Wkładka ... minimum 100 ...
Preamp ...
A reszta? Wzmak i kolumny?
Każdy element toru audio powinien być na tym samym lub zbliżonym poziomie jakościowym.
Pytałeś o preamp ...
A czy jak nalejesz byle wachy chrzczonej do merola to pojedzie jak na normalnej?
On sam z siebie nie stworzy cudu ... bo wkładka słaba i napęd (czyli źródło). Wzmocni tylko kiepski sygnał z tego żródła.
Ot co.
Gramofon za 200 + grzebanie.
Wkładka ... minimum 100 ...
Preamp ...
A reszta? Wzmak i kolumny?
-
Nie róbcie Facetowi wody z mózgukarol555 pisze:W takim razie po co są wgl te przedwzmacniacze skoro sądząc po tych wypowiedziach nie poprawią jakości

Tak w duuużym skrócie:
Jeżeli wzmacniacz ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy to ma wejście "PHONO"- na gramofon!
Jeżeli wzmacniacz nie ma przedwzmacniacza gramofonowego to nie ma wejścia "PHONO"- wtedy trzeba przedwzmacniacz"zewnętrzny"

W tej podstawowej wersji przedwzmacniacz nie jest od poprawiania tylko od umożliwiania

Ale, że
to "święte" słowaWinters pisze:Z kupy bata nie zrobisz.

Chyba, że ja tu czegoś nie rozumiem

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czy ta porada dotyczyła konkretnie Watsona czy ktoś pisał ogólnie o gramofonach?karol555 pisze:watson ph7000 ale na jakimś forum czytałem że jak sie podłączy do gramofonu przedwzmacniacz z wieżą do jakość dzwięku będzie taka jak zapewnia ta wieża (ja akurat wieżę mam bardzo dobrą)
Bo ogólnie to można powiedzieć, że wszystko się zgadza.
Jeśli jednak ktoś pisząc takie słowa miał na myśli Watsona to nie wiedział o czym pisze.
Watson z tego co pamiętam ma albo wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy albo ma wkładkę piezoelektryczną, która nie wymaga stosowania przedwzmacniacza. Z tego też powodu, zastosowanie dodatkowego przedwzmacniacza, nic nie da.
Przedwzmacniacze gramofonowe nie są używane po to by "poprawić jakość" tylko w ogóle po to by móc uzyskać liniowy sygnał dźwięku (czyli taki jak z radia, magnetofonu, komputera, odtwarzacza CD, itd.) z nieliniowego sygnału wkładki gramofonowej.
Jeśli ma to być coś lepsze od Watsona to jasne, że można.karol555 pisze:A można znaleźć jakiś gramofon z na prawdę dobrą jakością dźwięku do ok. 200zł?
Jak masz jakąś dobrą wieżę, do tego tradycyjny gramofon + zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy (np. taki Monacor jak podałeś w linku) i będzie to jakoś grało.
Po porady dot. zakupu takiego gramofonu odsyłam tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46&t=227
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Właśnie zainteresował mnie gramofon dual dt 200, polecilibyście go?
- Winters
-