Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Sindsoron:
Boże! To mnie zaskoczyłeś. Nigdy bym nie wpadł, że ktoś może jeszcze zalinkować te moje stare teksty :D Tamtego bloga już nie prowadzę od paru lat, ale planuję niedługo zacząć nowy, który zajmie jego miejsce (i będzie tym razem dwujęzycznie :) ).

Acewka:
Ano nie specjalnie polecam, ale to bardziej ze względu na przedział cenowy, a nie że to jakiś kit :) SU-7300 można brać jak coś.
Co do Luxmana L-230 to te "boczne zaślepki" to te drewno-podobne boki, które widnieją np. w tym L-215 :) To już jest sprzęt z 80's, a mi osobiście nie podchodzi ta era, szczególnie u dołu przedziału cenowego.

Pioneer SA-6500 mk2 jest OK, ale zarazem nic specjalnego. Drugi model od dołu ze swojej serii (rok 1977).
O SA-506 już wypowiedziałem się wcześniej.

A ten Universum to nie Pionner :) Mówi się o tym, że to klon jednego z wysokich Pioneerów, ale poza podobieństwem zewnętrznym to nic z tego. Wnętrzności ma zupełnie inne. No i waży o kilka kilo mniej niż jego pierwowzór, a to dużo mówi :)

Póki co, z tego co podałeś, najlepszym wyborem byłby chyba Technics SU-8080.
SU-8055 można nazwać następcą SU-7300, a SU-8080 stoi jeszcze wyżej :)
Wiem, różnią się one wyglądem, ale taka już była nowa stylistyka Technicsa w '78.

Jeśli nie chciałbyś ryzykować z tym modyfikowanym SU-8080 to znalazłem też aukcję z nieprzerabianym egzemplarzem:
http://allegro.pl/rewelacyjny-wzmacjiac ... 52005.html

Co do innych propozycji to przejrzałem kawał allegro w dziale wzmacniaczy do 300 złotych i jedyne co oprócz powyższych fajnego (wg mnie) trafiłem to Akai AM-2400 http://allegro.pl/akai-am-2400-klasyk-i1614716197.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Acewka

Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Post autor: Acewka »

Wojtek, naprawdę ten Akai wygląda bardzo fajnie :) Dzieki Twojej pomocy wybór wzmacniacza ograniczyłem w tym momencie juz tylko do:
1. http://allegro.pl/akai-am-2400-klasyk-i1614716197.html
2. http://allegro.pl/rewelacyjny-wzmacjiac ... 52005.html
i ze względów estetycznych do
3. http://allegro.pl/unikatowy-technics-su ... 77278.html

Wojtek, ostatnie pytanie do Ciebie....
Czy jest jakaś generalna większa różnica techniczna między tymi 3 wzmacniaczami. I czy może któryś byłby bardziej kompatybilny z techniscem sl-23, którego mam, lub czy któryś jest bardziej przysposobiony do odtwarzania jazzu? Wiem, że to w sumie głupie pytania, ale jak mawia porzekadło... kto pyta nie bładzi :)

ps: znalazłem jeszcze kilka aukcji akai am-2600. Czy duża jest różnica (poza ceną) od modelu am-2400?

Z góry dziekuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Acewka pisze:Czy jest jakaś generalna większa różnica techniczna między tymi 3 wzmacniaczami.
A pewno, że jest różnica. Patrząc na Technicsy to można powiedzieć, że SU-8080 dwukrotnie przebija parametrami technicznymi SU-7300.
Obydwa modele były produkowane mniej więcej w tym samym czasie (SU-7300 '77-78, a SU-8080 w '78) i SU-8080 kosztował prawie dwukrotnie więcej :)

Tak więc suma sumarum stawiając na SU-8080 dostajemy więcej. Aczkolwiek, muszę zaznaczyć, że obydwa modele różnią się brzmieniem.
SU-7300 ma szansę brzmieć dynamiczniej, ostrzej, z ciasnym bassem, a SU-8080 bardziej spokojnie i wysublimowanie.
Obydwa modele należą do innych serii, a więc i objawiają inny design konstrukcyjny, stąd te różnice.
Trudno mi powiedzieć, który z nich by bardziej pasował pod jazz. Może SU-7300? Jego "więksi bracia" to SU-7700 i SU-8600, jakby co :)

Wszystkie wzmacniacze są na równi kompatybilne z Twoim SL-23, więc spokojna głowa.
Acewka pisze: znalazłem jeszcze kilka aukcji akai am-2600. Czy duża jest różnica (poza ceną) od modelu am-2400?
Bardzo dużej różnicy może i nie ma, ale jest to ta sama seria i AM-2600 to model oczko wyżej od AM-2400.
Ciut mocniejszy, więcej funkcji, bardziej zaawansowana sekcja przedwzmacniacza, ładne wskaźniki :)
Jedyny minus, czyli czego nie ma AM-2600 względem AM-2400 to możliwość wyboru jednego z dwóch progów korekcji tonów niskich i wysokich. Żadna poważna strata :) Za to AM-2600 nadrabia regulowanym progiem filtra niskiego i wysokiego.
Sądzę, że bardziej przydatną funkcją pod kątem gramofonu są ów filtry niż gałki korekcji tonu. Całkiem możliwe, że z tego drugiego w ogóle nie będziesz korzystał :)

Zdaję sobie sprawę, że wybór może być teraz trudny. Cóż, zaufaj intuicji! :D
Wsparcie finansowe forum
Acewka

Post autor: Acewka »

ok, jeszcze jedno ostatnie pytanie...
Jakby porównywać Akai am-2600 do technics su-7300 i su-7700 to który wygrywa? :)
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Właśnie to jest takie durne porównywanie leciwego sprzętu który przeszedł z rąk do rąk wielokrotnie. Może jak masz szczęście ktoś w międzyczasie coś nieco grzebnął w środku i ze słabszego teoretycznie modelu po wymianie kilku części zrobił model lepszy brzmieniowo. Albo może być odwrotnie i zamiast oryginału w środku masz połatane złomem układy wtedy całe to teoretyzowanie psu na bude się nadaje.
Zasada jest jedna przy audio sprzęcie kupuj własnym słuchem , przy nowym sprzęcie sprawa jest prosta porównujesz dostępne modele ,liczysz kase w portfelu i bierzesz najlepszy na jaki Cie stać. Natomiast przy starociach jest tyle niewiadomych... że tylko Wojtek wie co najlepsze.
No ale ja się nieznam zwłaszcza jak przeczytałem że Acewka to gość co nie musi ciułać grosza na jakikolwiek sprzęt.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

JacK pisze:Właśnie to jest takie durne porównywanie leciwego sprzętu który przeszedł z rąk do rąk wielokrotnie. Może jak masz szczęście ktoś w międzyczasie coś nieco grzebnął w środku i ze słabszego teoretycznie modelu po wymianie kilku części zrobił model lepszy brzmieniowo. Albo może być odwrotnie i zamiast oryginału w środku masz połatane złomem układy wtedy całe to teoretyzowanie psu na bude się nadaje.
Wiadomo, ryzyk fizyk, ale sądzę, że częściej jednak zdarzają się faktycznie nieruszane oryginały zamiast "robionych" (lepiej lub gorzej) sztuk :)
Co wesołe, na odwrót jest jeśli spojrzymy na stare Tonsile dostępne na rynku wtórnym :D To taka lekka dygresja :)
JacK pisze:Natomiast przy starociach jest tyle niewiadomych... że tylko Wojtek wie co najlepsze.
Zgadza się. Nie wiem tylko czy to ostatnie odebrać jako sarkazm czy co (żart) :D
JacK pisze:No ale ja się nieznam zwłaszcza jak przeczytałem że Acewka to gość co nie musi ciułać grosza na jakikolwiek sprzęt.
To Cię trochę dobiło, co JacK? :)

Acewka:
Który wygra? Zależy pod jakim względem. Generalnie nie da się tego w taki jednoznaczny sposób oceniać gdyż obydwa wzmacniacze po prostu będą brzmiały inaczej, niezależnie od tego, który z nich będzie mocniejszy albo będzie miał niższy deklarowany stosunek sygnału do szumu, itp. parametry.

Prawda jest taka: co na papierze (specyfikacja techniczna) to jedno, a co nam uszy powiedzą, to drugie :)

Po to właśnie rozpisałem się w poprzednim poście na temat tych konkretnych klocków, bo tylko tyle mogę jako fakt powiedzieć.

SU-7700 jako większy brat bije SU-7300, więc nad tym drugim nie ma co się zastanawiać jeśli rozpatrujemy te trzy modele.
SU-7700 jest mniej więcej tej samej klasy wzmacniaczem co Akai AM-2600.
O różnicach w brzmieniu już wspomniałem, ale by to ocenić (co lepsze/gorsze) to trzeba by te klocki posłuchać (jak już zaznaczył JacK), ale moim zdaniem, jakby tak wszystko podsumować i zestawić obok siebie to lepiej wypada Akai AM-2600.
Dlaczego? Moc podobna, podstawowe parametry też, jednak pod względem funkcjonalności i sekcji przedwzmacniacza Akai jest bardziej zaawansowany.

Mam nadzieję, że to coś pomoże w podjęciu decyzji. Pamiętaj, intuicja też ma tu jakieś znaczenie :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Wojtek pisze:
JacK pisze:Natomiast przy starociach jest tyle niewiadomych... że tylko Wojtek wie co najlepsze.
Zgadza się. Nie wiem tylko czy to ostatnie odebrać jako sarkazm czy co (żart) :D
Ja w czasie weekendu wyłącznie żartuje ale jakby to był szefski poniedziałek to... :evil:

Wojtek pisze:
JacK pisze:No ale ja się nieznam zwłaszcza jak przeczytałem że Acewka to gość co nie musi ciułać grosza na jakikolwiek sprzęt.
To Cię trochę dobiło, co JacK? :)
Oj tak, teraz mi tak ciężko że chyba dla polepszenia humoru kupie sobie nowego wzmaka w sklepie, może nawet w tym nie dla idiotów :mrgreen:
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
achu23

Post autor: achu23 »

Witam,
w kwestiach sprzętu audio laik ze mnie zupełny, więc mam nadzieję, że może tu ktoś zechce mi pomóc. Kupiłam już gramofon technics SL-231, planuję kupić kolumny pioneera CS-787 i brakuje mi jeszcze wzmacniacza. Czy moglibyście polecić mi coś co grałoby jakoś sensownie z powyższym zestawem? Też chciałabym wyrobić się w 300zł, jeśli to możliwe. Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

takie pytanie zadam odnośnie tych wzmaków... widzę że mają gniazda do wpięcia decka kasetowego, ale większość z nich ma na inpucie do wyboru tylko phono/tuner/aux... jak to jest z tym tapem w końcu :O
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sindsoron pisze:ale większość z nich ma na inpucie do wyboru tylko phono/tuner/aux... jak to jest z tym tapem w końcu :O
Starsza konwencja polegała na tym, że miałeś przełączniki oznaczone zwyczajowo "monitor" lub "tape monitor" :) Jak przełączasz wzmacniacz w tryb monitorowania któregoś z wejść magnetofonowych to on olewa to co miałeś wybrane jako input :)

Dlaczego tak, a nie inaczej i jaki to ma w ogóle sens to szersza sprawa użytkowa do omówienia :) Oddzielny wątek? :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

w sumie przydałby się jakiś wątek wyjaśniający co i jak z tymi wzmacniaczami/deckami jest ;p bo w samych deckach też jest sporo jakiś przełączników które nie wiem po co są :3
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Od strony frontowej/przełącznikowej? Mam już od jakiegoś czasu w planach taki wątek omawiający typowe funkcje wzmacniaczy zintegrowanych/amplitunerów oparte na przykładach zdjęciowych. Skoro jest potrzeba to podniosę priorytet i postaram się takie coś napisać i wrzucić w miarę szybko :)
Sindsoron pisze:bo w samych deckach też jest sporo jakiś przełączników które nie wiem po co są :3
Jak masz jakieś wątpliwości czy inną drapaczkę głowy to załóż wątek, wklej foto i zapytaj. Postaram się wyjaśnić :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
deha

Post autor: deha »

Polecicie mi Panowie coś ciekawego do 300 zł co obecnie można na allegro dorwać? Mam zamiar sprawić sobie prezent urodzinowo-wakacyjny ;)

Jak niektórzy pewnie się orientują mam Pioneera SPL-40, który obecnie jest podłączony przez przedwzmak vivanco do wieży. Po zakupie wzmacniacza zajmę się kolumnami.
ODPOWIEDZ