Kupię płytę Peter Gabriel - Us
- DeWitt
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jaką?DeWitt pisze:Za normalną cenę używanego winyla i takiej ceny wartą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- DeWitt
W sumie sam prowokowałem to pytanie
No, wiemy wszyscy po ile chodzą używane winyle normalnej jakości - 15-50zł powiedzmy.
Jedyny egzemplarz jaki znajduję to mega super duper rare za 200zł, co nieszczególnie mnie interesuje.

Jedyny egzemplarz jaki znajduję to mega super duper rare za 200zł, co nieszczególnie mnie interesuje.
-
Re: Kupię płytę Peter Gabriel - Us
Ten album ukazał się w szczycie popularności kompaktów, więc nakład winylowy był pewnie niewielki. Stąd wysoka cena.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To nie jest reguła dot. każdej płyty.DeWitt pisze:No, wiemy wszyscy po ile chodzą używane winyle normalnej jakości - 15-50zł powiedzmy.
A czemu szczególnie musisz to mieć na winylu?DeWitt pisze:Jedyny egzemplarz jaki znajduję to mega super duper rare za 200zł, co nieszczególnie mnie interesuje.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- DeWitt
Jasne. Ale ja nie zamierzałem pisać reguł.To nie jest reguła dot. każdej płyty.
A czemu miałbym mieć ją akurat na jakimkolwiek innym nośniku?A czemu szczególnie musisz to mieć na winylu?
Dobrze to słyszeć, będę się czaił na Allegro.Bardzo popularny LP. 40 zł za stan near mint to max.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To radzę nie zaczynać zdania od "wiemy wszyscy", skoro tak.DeWitt pisze:Jasne. Ale ja nie zamierzałem pisać reguł.
Bo winyl to nie wszystko? Odpowiedz na pytanie, bo byłoby smutno, gdybyś nie miał pojęcia dlaczegoDeWitt pisze:A czemu miałbym mieć ją akurat na jakimkolwiek innym nośniku?

Powodzenia w polowaniu, ale nie dajmy się zwariować.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Coś Ci się pomieszało. Za 40 zł nie do kupienia, chyba że sam za tyle sprzedasz to chętnie kupię takiego NM. Sam jakiś czas temu musiałem wydać na nią 110 zł w stanie EX i uważam że to była okazja.JonathanSarkos pisze:Bardzo popularny LP. 40 zł za stan near mint to max.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- vinylpiotrek
Chyba pomyliłeś "Up" z "Us".JonathanSarkos pisze:Bardzo popularny LP. 40 zł za stan near mint to max.

- DeWitt
Ja pierdykam, Wojtek, daj sobie na wstrzymanie. Jak widać nie wiedziałem, że płyta jest rzadkością, bo to nie był żaden limitowany album Gabriela i na CD jest wszędzie. Używane winyle w tej cenie to norma, dlatego tak napisałem. Będziemy dyskutować o moich dwóch słowach, bo nie sprawdzają się we wszystkich przypadkach? Serio?
No bo co? Bo nie będzie brzmiał lepiej od CD? Mam ten album we FLACu i teraz chcę go w LP. Słuchanie z winyla sprawia każdemu w mojej rodzinie większą przyjemność/gramofon mam lepszej jakości niż odtwarzacz CD/lubię duży format okładki. Wybierz sobie. Skoro tak interesują Cię informacje dotyczące mojej osoby, umów się na wywiad.
Poważnie, nie wiem po co wywołujesz bezsensowną dyskusję pod moim zamiarem kupna winyla.
No trudno, w takim razie będę musiał wyłożyć więcej na tą płytę i temat można zamknąć.
No bo co? Bo nie będzie brzmiał lepiej od CD? Mam ten album we FLACu i teraz chcę go w LP. Słuchanie z winyla sprawia każdemu w mojej rodzinie większą przyjemność/gramofon mam lepszej jakości niż odtwarzacz CD/lubię duży format okładki. Wybierz sobie. Skoro tak interesują Cię informacje dotyczące mojej osoby, umów się na wywiad.
Poważnie, nie wiem po co wywołujesz bezsensowną dyskusję pod moim zamiarem kupna winyla.
No trudno, w takim razie będę musiał wyłożyć więcej na tą płytę i temat można zamknąć.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niby proste pytanie, a taka irytacja 
Przepraszam, jeśli zostałem nieopatrznie zrozumiany. Zawsze radzę kupić CD jak ktoś stęka, że jakiś winyl jest drogi, a mowa o normalnych cenach dla tego wydawnictwa. Wtedy też pytam "a dlaczego winyl?". To naprawdę nie jest takie dziwne pytanie, jakby się mogło wydawać

Przepraszam, jeśli zostałem nieopatrznie zrozumiany. Zawsze radzę kupić CD jak ktoś stęka, że jakiś winyl jest drogi, a mowa o normalnych cenach dla tego wydawnictwa. Wtedy też pytam "a dlaczego winyl?". To naprawdę nie jest takie dziwne pytanie, jakby się mogło wydawać

Może tak byćDeWitt pisze:No bo co? Bo nie będzie brzmiał lepiej od CD?

Zdrowe podejścieDeWitt pisze:w takim razie będę musiał wyłożyć więcej na tą płytę

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Po 1991 roku nakłady winyli znacząco spadły i taki stosunek dostępności płyty na CD i analogu dla płyt z lat 1992-1998 jest raczej normą.DeWitt pisze:Jak widać nie wiedziałem, że płyta jest rzadkością, bo to nie był żaden limitowany album Gabriela i na CD jest wszędzie.
To taka nauka na przyszłość.
I choć często płyty z tego okresu na winylu brzmią lepiej. to wcale nie zawsze, często analog był potraktowany po macoszemu.

- DeWitt
Moje rozmowy z Tobą to pasmo nieporozumień 
Niby proste pytanie, ale odczułem po prostu, że chcesz mi utrzeć nosa w nauczycielski sposób. Mało przyjemne.
Nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy o winylach, dlatego myślałem, że da się ten album dorwać taniej. Jak nie, to nie. CD nie kupuję, bo ich żywotność w samochodzie jest makabrycznie krótka, a słuchanie ich w domu rzadko sprawia mi przyjemność.

Niby proste pytanie, ale odczułem po prostu, że chcesz mi utrzeć nosa w nauczycielski sposób. Mało przyjemne.
Nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy o winylach, dlatego myślałem, że da się ten album dorwać taniej. Jak nie, to nie. CD nie kupuję, bo ich żywotność w samochodzie jest makabrycznie krótka, a słuchanie ich w domu rzadko sprawia mi przyjemność.
Chciałem zaznaczyć, że o tym wiem, ale mało mnie to obchodziMoże tak być

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przypomnij sobie jak nas kiedyś ponaglałeś w kwestii pomocy ze sprzętemDeWitt pisze:Niby proste pytanie, ale odczułem po prostu, że chcesz mi utrzeć nosa w nauczycielski sposób. Mało przyjemne.

Do auta radzę używać wypalonych kopii, a nie oryginały. Obojętnie co by to nie było (chyba że nam oryginału nie szkoda).DeWitt pisze:CD nie kupuję, bo ich żywotność w samochodzie jest makabrycznie krótka
W takim razie niepotrzebnie pytałeś.DeWitt pisze:Chciałem zaznaczyć, że o tym wiem, ale mało mnie to obchodzi
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum