Muzyka klasyczna - wasze typy
-
Chciałbym swoją kolekcję winyli wzbogacić o płyty z klasyką ..ogólnie mówiąc muzyka poważną. Zakupy na tzw. "czuja" przynoszą różne efekty z tąd ten post i prośba o podanie kilku swoich typów. Sprawdzonych , przetestowanych , godnych polecenia . Moje preferencje to Mozart , Vivaldii i Bach . Chciałbym zakupić dobrze brzmiące ( to proszę przede wszystkim uwzględnić w swoich typach) takie pozycje jak Bolero Ravela, Cztery pory roku Vivaldiego czy Valkiria Wagnera. Absolutne żelazne podstawy plus rzeczy , które sami polecicie. Pozdrawiam.Robert.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie pokrywa się to czasem w pewnym stopniu z tym wątkiem? http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=29&t=4455
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Muzyka klasyczna - wasze typy
Wojtek pisze:Nie pokrywa się to czasem w pewnym stopniu z tym wątkiem? http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=29&t=4455
Myślę , że tak ..dzięki .Temat pociągnę w tamtym wątku gdybym miał jakieś pytania

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tzn. z jednej strony rozumiem, że szukasz dobrych realizacji ww. nagrań na winylu, co do tego to wątek jest zasadny, ale co do "plus rzeczy, które sami polecacie" to już bardziej idzie w tamtym kierunku 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zwróć uwagę na Deutsche Grammophon wydania oraz Decca. Clasyka stawia duże wymagania plytom więc stan Ex to tu jest minimum.
-
Ogólne pojęcie na temat muzyki poważnej posiadam .Podstawy ogarniam. Natomiast zdaję sobie sprawę , że jest to dopiero wierzchołek góry lodowej .Szukam przede wszystkim dobrych realizacji i ...oczywiście będę poszerzał swoje horyzonty w tej dziedzinie 

- Carpenter
- Gramofon: Kenwood KP-990
Do grona wytwórni, które dbają o jakość realizacji nagrań muzyki klasycznej, dorzuciłbym jeszcze Archiv (czyli Deutsche Grammofon, ale label jest srebrny, a nie żółty), a przede wszystkim Harmonia Mundi. No i, jak napisał Pilot, stan płyty jest nie do przecenienia, ze względu na sporo bardzo cichych fragmentów, praktycznie w każdym utworze. Dlatego jeśli "stan Ex to minimum", to tylko od sprawdzonych sprzedawców. Od innych Mint albo Near Mint.
-
Dzięki Panowie ...cenne uwagi 
Edytuję ponieważ nie będę nabijał sam sobie postów. Nasunęło mi się pytanie wertując ogłoszenia .Jakie roczniki wymienionych przez Was lebeli polecacie a jakich unikać ...jest pod tym katem jakaś zależność ? Na tym przykładzie http://allegro.pl/bizet-carmen-decca-me ... 57898.html

Edytuję ponieważ nie będę nabijał sam sobie postów. Nasunęło mi się pytanie wertując ogłoszenia .Jakie roczniki wymienionych przez Was lebeli polecacie a jakich unikać ...jest pod tym katem jakaś zależność ? Na tym przykładzie http://allegro.pl/bizet-carmen-decca-me ... 57898.html
-
Tu jest problem. Muzykę klasyczną od lat grają różni wykonawcy, zarówno stare roczniki jak i współcześnie. Rzeka bez dna, czy chcemy dany utwór w wykonaniu orkiestry gdzie skrzypki grają główne partie, czy np violonczella czy gitara itd itp. Może trochę nieskladnie to napisalem, sorki, wysoka goraczka i jakieś chorobsko mnie trzymają.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Moim zdaniem nie.Robertson pisze:jest pod tym katem jakaś zależność ?
Szczególnie jak weźmiemy pod uwagę fakt iż starsze nagrania mogły doczekać się późniejszych reedycji.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W moim podejściu do tematu to ważniejszym jest w jakiej "konfiguracji" nagranie było zrobione!
Niż jakość nagrania
Niż jakość nagrania

-
Coś w tym jest...w dalszym ciągu rozglądam sie po aukcjach i ..oczopląsu dostaję.Jedno dzieło a "konfiguracji" kilka opcji. Co tu wybraćeenneell pisze:W moim podejściu do tematu to ważniejszym jest w jakiej "konfiguracji" nagranie było zrobione!
Niż jakość nagrania

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
a) zgłębiasz temat i wczytujesz się w opisy czy recenzje danej rejestracji (nie zawsze dostępne i może być niełatwe do interpretacji)Robertson pisze:Jedno dzieło a "konfiguracji" kilka opcji. Co tu wybrać
b) szukasz nagrania w sieci i odsłuchujesz przed zakupem
c) ryzykujesz i kupujesz na oślep

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
I masz przyjemność w porównywaniuWojtek pisze:c) ryzykujesz i kupujesz na oślep

- nightspy
Witam
ja właśnie słucham muzyki klasycznej i operowej...
ja do tego mam inne... może dla niektórych dziwne podejście... bo faktycznie muzyka poważna jest taką kategorią muzyki, w której dany utwór czy daną płytę nagrywają różni wykonawcy, różne orkiestry, z różnych koncertów, z różnych okazji... w muzyce operowej jest tego mniej ale też duży wybór...
i ja nie czytam recenzji tylko np. jak mam płytę Mozarta i mi się podoba to szukam innych wydań, innych wykonań tych utworów... bo wiadomo jak jest z gustami... ktoś napisze że jest do niczego a mi będzie się podobało...
na temat jakości nie będę się wypowiadał bo sprzęt grający mam jaki mam... myjkę dopiero będę zamawiał... po przeczytaniu tu na forum argumentów na plus co do zakupu myjki muszę ją kupić...
ja np zbieram i szukam wydań z tej serii:
http://www.discogs.com/viewimages?release=3154622
wyszło tego kilkadziesiąt pozycji... część już posiadam i jestem zadowolony...
zakupy w ślepo... warto bo ludzie często nie wiedzą co sprzedają... w sobotę żona była w sklepie "duperele od 5 zł" i kupiła mi za 15 zł
box
"Franz Schubert, Dietrich Fischer-Dieskau, Gerald Moore - Lieder Volume 2" na 13 płytach!!!
to wydanie: http://www.discogs.com/viewimages?release=4675245
ja właśnie słucham muzyki klasycznej i operowej...
ja do tego mam inne... może dla niektórych dziwne podejście... bo faktycznie muzyka poważna jest taką kategorią muzyki, w której dany utwór czy daną płytę nagrywają różni wykonawcy, różne orkiestry, z różnych koncertów, z różnych okazji... w muzyce operowej jest tego mniej ale też duży wybór...
i ja nie czytam recenzji tylko np. jak mam płytę Mozarta i mi się podoba to szukam innych wydań, innych wykonań tych utworów... bo wiadomo jak jest z gustami... ktoś napisze że jest do niczego a mi będzie się podobało...
na temat jakości nie będę się wypowiadał bo sprzęt grający mam jaki mam... myjkę dopiero będę zamawiał... po przeczytaniu tu na forum argumentów na plus co do zakupu myjki muszę ją kupić...
ja np zbieram i szukam wydań z tej serii:
http://www.discogs.com/viewimages?release=3154622
wyszło tego kilkadziesiąt pozycji... część już posiadam i jestem zadowolony...
zakupy w ślepo... warto bo ludzie często nie wiedzą co sprzedają... w sobotę żona była w sklepie "duperele od 5 zł" i kupiła mi za 15 zł

"Franz Schubert, Dietrich Fischer-Dieskau, Gerald Moore - Lieder Volume 2" na 13 płytach!!!
to wydanie: http://www.discogs.com/viewimages?release=4675245
Ostatnio zmieniony 06 sty 2014, 20:34 przez nightspy, łącznie zmieniany 1 raz.
kręcić winyla... czy nie kręcić... oto jest pytanie