Czesc,
chcialbym z Wami podyskutowac nt tego jak podejsc do kompletowania od zera pierwszego zestawu opartego na poczatek o gramofon.
Luzne dywagacje, czasu na decyzje mam sporo, dopiero za miesiac przeprowadzam sie do mieszkania. Mysle ze realnie zakupy pierwsze poczynie pod koniec roku.
Zaczne od tego co wiem

Potrzebuje wszystkiego

Sprzet uzywany
Budzet na start mysle ze max 1200€ (ca 5k PLN = 1k gramofon, 1k wzmacniacz, 2k kolumny, 1k kable plus rezerwa)
Zakupy raczej w sieci na ebay.de, moze allegro.pl
Pomieszczenie to typowy living room, ok 18m kw.
Nie zalezy mi na bardzo glosnym graniu, nie bede naglasnial imprez

Muzyki lubie sluchac dla relaksu, w trakcie czytania ksiazki czy prasowania

ew jak ktos wpadnie pogadac to jak w tle sie saczy cos spokojnego.
Muzyka ktorej slucham:
50% rock (klasyczny i odrobine ciezszy)
30% blues
15% klasyczna
5% inna (pop, jazz)
Gramofon wlasciwie mam juz upatrzony Dual 704 (z wkladka Shure V15 III L-M)
Sprzet chce aby poza tym ze przyzwoicie gra to ladnie wygladal. Docelowo marzy mi sie jakis wzmacniacz lampowy (ale to z czasem).
Zrodla dzwieku to na start gramofon, z niego bedzie grane najwiecej, z czasem tuner radiowy, sporadycznie (pare razy na miesiac) komputer z ktorego bedzie lecial film na projektorze (nie chce klasycznego kina domowego, 2.0 jest wystarczajace, moze z czasem dla samych filmow dokupie subwoofer).
Pytania ktore mi sie nasuwaja:
- Czy proporcje cenowe sa ok? Moge troche na kazdym elemencie przekroczyc budzet.
- Od czego zaczac kompletowanie klockow? Od tunera a moze od kolumn?
- Kolumny podlogowe czy podstawkowe?
- Brac wzmacniacz z przedwzmacniaczem gramofonowym wbudowanym czy od razu zewnetrzny przedwzmacniacz? W sensie czy wybiore (z wasza pomoca

) lepszy wzmacniacz za 1000zl bez wejscia phono niz taki z wejsciem phono? Preamp, taki tymczasowy to nie jest wielki wydatek.
Zapraszam do dyskusji, rad, mysle ze temat moze byc pomocny dla innych wchodzacych w ta tematyke.
Pozdrawiam!