Jestem świeżym posiadaczem gramofonu Pro-Ject Carbon z wkładką 2MRed. Zainstalowałem go zgodnie z instrukcją, wyważyłem bardzo dokładnie ramię, założyłem odpowiednio ciężarek od antyskatingu i system gra. Miły powrót do analogu po ponad 20 latach przerwy.
Moja wiedza w tym temacie jest bardzo niewielka i pochodzi ze studiowania m.in. tego forum. Znalezienie interesujących mnie informacji nie jest jednak wcale proste.
Mam kilka pytań (być może banalnych, ale nie znam na nie odpowiedzi).
Mam płytę winylową, do której jako bonus został dołączona ta sama muzyka, tylko w wersji CD. Genialne i bardzo rozsądne rozwiązanie, bo trudno zasnąć przy słuchaniu winylu mając manualny gramofon

Po wstępnym skalibrowaniu gramofonu oczekiwałem, że dźwięk będzie jakościowo zbliżony do CD z różnicami jakie wprowadza analogowy tor odczytu. U mnie jednak różnica w jakości odtwarzanego dźwięku jest dość duża na niekorzyść winylu.
Dźwiękowi brakuje masy lub też basu, fundamentu mocno trzymającego całość. Bas z płyty CD jest o wiele bardziej obecny niż z gramofonu. Mam wrażenie jakby dolna sekcja na zwrotnicy została po prostu odcięta, gdy słucham płyty winylowej. Góra znowu jest dość jasna i skrząca. Nie jazgotliwa, ale bardzo wyraźna.
Oprócz tego dźwięk jest wyraźnie cichszy (źródło gramofon > Pro-Ject Record USB > DAC wejście analogowe) niż z innych źródeł.
Dodam jeszcze, że nie zaobserwowałem różnic pomiędzy kanałami. Trudno mi coś sensownego powiedzieć o scenie dźwiękowej, ponieważ nie mam jeszcze płyt, które pozwoliłyby mi na taką ocenę. Mogę tylko powiedzieć, że plan nie jest mocno rozciągnięty i dźwięk "trzyma się głośników", co nie jest miłe, ale może być rezultatem raczej powyższych problemów z dołem pasma.
Separacja kanałów też jest w miarę przyzwoita.
Czytałem (bodajże na rms), że takie objawy mogą być wynikiem albo złej wysokości ramienia albo zbyt małego docisku.
Bardzo proszę o poradę co powinienem obecnie zrobić, żeby dźwięk zbliżył się do jakości CD.
Nie wiem:
1. jak (i czy w ogóle jest to możliwe) zmienić wysokość ramienia w moim gramofonie i czy ma to sens
2. czy zwiększyć nacisk igły (w tej chwili ustawiona zgodnie z instrukcją dla tej wkładki na 1,75)
3. czy powinienem sprawdzić kalibrację samej wkładki (producent gramofonu informuje, że został on fabrycznie skalibrowany i pozostało tylko wyważenie i antyskating)
4. czy w ogóle mogę mieć takie oczekiwania od obecnego sprzętu
Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi i jednocześnie proszę o wybaczenie w kwestii moich braków w wiedzy. Obiecuję nadrobić w miarę możliwości.
Nie zamierzam zmieniać tego sprzętu, więc odpowiedzi tego typu nie będą pomocne. Słowa "zachęty" jakiż to badziewny sprzęt zakupiłem również w niczym mi nie pomogą
Pozdrawiam
k.