Jak większość młodych stażem użytkowników forum stanąłem ostatnio przed wyborem swojego pierwszego gramofonu.
Temat ten zakładam aby podzielić się moimi doświadczeniami i dylematami dotyczącymi zakupu, jak również a może przede wszystkim, doświadczeniami z zakupu u jednego z popularnych sprzedawców gramofonów na serwisie Allegro, które mam nadzieję okażą się dla kogoś przydatne.
Więc jak to było...
O motywach zakupu gramofonu nie będę pisał, zresztą można je znaleźć na tym forum.
Wymagania wobec gramofonu były "proste" i wydaje się, że dosyć rozsądne a wynikające przede wszystkim z przeczytania kilku, kilkunastu wątków na forum do czego Was również zachęcam. Tymi wymaganiami były: automat lub półautomat, napęd bezpośredni, wkładka 1/2".
Budżet był ustawiony dosyć "wysoko" bo zamierzałem za cały komplet wydać około 1000 zł.
Jak pewnie większość z Was zdołała się przekonać, mamy do czynienia obecnie z czasami kiedy popularne gramofony, które wg. wpisów na forum choćby z przed pół roku, można było kupić za jakąś kwotę, aktualnie kosztują nawet 200% tej ceny, choć oczywiście nie jest to reguła.
Jeżeli chodzi o zakup gramofonu to mam 2 dobre rady:
a) pytajcie a przede wszystkim uważnie czytajcie wypowiedzi użytkowników tego forum.
b) cierpliwości, nie podpalajcie się na oferty, lepiej trochę poczekać na dobrą okazję niż potem żałować.
Jeżeli chodzi o punkt a) to zwracam uwagę, o czym też pewnie będziecie mogli się przekonać, lub już przekonaliście się, że doświadczeni użytkownicy mają (przynajmniej dla mnie) wiedzę, dotyczącą większości modeli z jakimi możecie się spotkać. Dla mnie do dziś jest tajemnicą jak takową wiedzę zdobyć bo leksykonu gramofonów wszelkich nigdzie nie widziałem

Druga istotna uwaga dotycząca tego punktu to fakt, że ludzie Ci wszelkie rady udzielają z własnej nieprzymuszonej woli i za samą chęć pomocy młodym adeptom odtwarzania czarnych płyt należy im się spory szacunek.
Zachęcam Was również do szukania informacji na wątkach które już są otwarte. Im odpowiadanie po raz 100 na te same pytania na pewno nie sprawia wielkiej przyjemności, no bo komu by sprawiała. A mimo wszystko w większości przypadków to robią

Co do punktu b) to ja niestety się do niego zastosowałem i zakupiłem pierwszy gramofon który dostał dosyć pozytywną opinię od jednego z użytkowników i oczywiście dałem radę go kupić (po kilku przegranych wcześniej aukcjach na interesujące modele),
Sam wybór nie był zły i nie żałuję go bo mogę się w końcu cieszyć dźwiękiem z mojej bardzo jeszcze skromnej kolekcji, jednak oglądanie później ciekawszych ofert było dość de motywujące, tym bardziej, że na mój sprzęt przyszło mi trochę czekać, ale o tym później.
No więc jak wspomniałem zakupu dokonałem pod wpływem chwili, padło na model Sony PS-11 za kwotę 450 zł.
Gramofon z oryginalną wkładką Sony która na początek została zarekomendowana jako co najmniej zadowalająca wydawał się dobrym wyborem na pierwszy gramofon i dotychczasowe doświadczenia na razie to potwierdzają.
Zakupu dokonałem u użytkownika tv-audio przewijającego się również na forum jako Audio-Extasa.
Chciałem kilka następnych zdań poświęcić współpracy z tym użytkownikiem.
Jedyną moją konsternację przed zakupem wzbudzał fakt, który zresztą wskazał jeden z forumowiczów, że ten sprzedawca na przestrzeni dosyć krótkiego czasu sprzedał 2 identyczne gramofony wykorzystując w aukcjach te same zdjęcia:
http://allegro.pl/sony-ps-11-gramofon-z ... 79237.html (niestety już w archiwum)
http://allegro.pl/sony-ps-11-gramofon-z ... 19897.html
W kontakcie mailowym stwierdził dosyć lakonicznie, że oferowane urządzenie wygląda dokładnie jak na zdjęciach, w ogóle nie odwołując się do podesłanych przeze mnie linków.
Nie wiedzieć czemu uspokoiło mnie to...
Sprzedawca z przeglądu forum jest znany przede wszystkim z dosyć wysokich cen, ten model jednak wydawał się w granicach rozsądku, długo nie czekałem...
A jednak czekałem...
Jak pewnie możecie zauważyć, użytkownik tv-audio reprezentuje niemiecką firmę, liczyłem się też w związku z tym na dłuższy czas oczekiwania na przesyłkę.
Zakupu dokonałem 11 grudnia br. czyli w środę.
Po zakupie skontaktowałem się ze sprzedawcą z prośbą o informację kiedy mogę się spodziewać wysyłki gramofonu.
Otrzymałem informację zwrotną, że gramofon zostanie najpierw wysłany do Polski i dopiero wtedy bezpośrednio do mnie. Niestety bez żadnych konkretów, dat itp.
Po ponownym kontakcie z prośbą o uszczegółowienie terminu nadania przesyłki, dostałem jedynie informację, że na pewno na początku kolejnego tygodnia.
Jak łatwo się domyśleć, działanie takie pozwala sprzedającemu agregację zamówień i wysyłanie lub przewożenie ich w jednym terminie do Polski a stamtąd do klientów, co tłumaczy też atrakcyjne ceny przesyłek.
Czekałem więc...
We wtorek ponowny kontakt z dostawcą z pytaniem czy przesyłka jest w drodze?
Odpowiedź "tak juz jest w drodze, przez PP"
Zadowolony odpowiedzią, czekałem...
W piątek (wczoraj) wieczorem, wobec braku listonosza z przesyłką (wiadomo, okres przed świętami, paczki różnie krążą, więc się nie spinałem), wysłałem wiadomość z informację, że jeżeli nie otrzymam do końca poniedziałku przesyłki będę musiał eskalować sprawę na allegro.
Odpowiedź była szybka i satysfakcjonująca, mail z numerem listu przewozowego z którego na stronie poczty polskiej łatwo było sprawdzić, że przesyłka jest w doręczeniu z terminem doręczenia na dziś (sobotę).
Zaskakujący był jednak fakt, że nadana była nie jak zapewniał sprzedawca we wtorek a w czwartek.
Pozostawiam to bez komentarza...
No ale stało się, kurier zadzwonił, dostarczył, przyszedł czas na "unboxing".
Przesyłka była zapakowana moim zdaniem profesjonalnie, widać, że sprzedający ma w tym spore doświadczenie.
Urządzenie generalnie zgadzało się z opisem i zdjęciami.
Oczywiście nie były to zdjęcia tego modelu (jak to pisało w aukcji), w jednym miejscu jest małe zadrapanie, jednak na pierwszy rzut oka niezauważalne.
Ogólnie stan wizualny oceniam na bardzo dobry.
Po oględzinach przyszła pora na kalibrację.
Wątków i opisów było wiele. Mi szczególnie podoba się ten stworzony przez Wojtka: http://winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152#p575
Został mi też polecony filmik prezentujący poniższy filmik z komentarzem "choć jest tam parę"baboli",ale ogólne prawdy są tam zawarte"

http://www.youtube.com/watch?v=bmk0kGgZPZ0
Zanim przejdę dalej jeszcze słowem o samym urządzeniu a co za tym idzie, sprzedawcy.
Urządzenie technicznie wydaje się pasować do słowa sprawne.
Pracuje bardzo cicho, trzyma obroty, ramię wraca się bez zawahań (jest to półautomat), nacisk ramienia ustawiony "tradycyjnie" praktycznie co do dziesiątej części grama został potwierdzony na wadze.
Stan techniczny wedle swojej bardzo skromnej wiedzy o tego typu sprzęcie oceniam na bardzo dobry.
Po wykonaniu wszystkich czynności mogłem w końcu uruchomić urządzenie i położyć igłę na płycie.
Nie muszę podkreślać pewnie, że nie jestem audiofilem który wyczuwa najsubtelniejsze niedociągnięcia, a w zasadzie to nawet ten mniej subtelne, ale to co usłyszałem jest zadowalające.
Jestem bardzo zadowolony

W tej chwili może polecę trochę off topickiem ale być może komuś taka skondensowana dawka informacji będzie pomocna.
Zastanawiacie się przy okazji zakupu pierwszego gramofonu, co jeszcze jest potrzebne - przedwzmacniacz, akcesoria itp.
Poniżej to na co ja się zdecydowałem.
Wszystkie elementy są polecane na forum, są to też w głównej mierze produkty budżetowe ale jakościowo dobre, zwłaszcza na początek.
Podkreślę, że ciężko porównać mi do czegokolwiek wskazane elementy, bo są to pierwsze tego typu posiadane przeze mnie, ale polecane przez doświadczonego użytkownika forum (ale o tym później).
Przedwzmacniacz: Ard-DJ PRE II, pozwala zagrać naszemu gramofonowi w przypadku kiedy wzmacniacz nie posiada wejścia Phono: http://muzyczny.pl/116532_Art-DJ-PRE-II ... tereo.html
Szczoteczka do igieł wraz z płynem Analogis: http://allegro.pl/profesjonalny-plyn-do ... 67428.html
Szczotka do czyszczenia naszych płyt: http://www.conrad.pl/Szczotka-profesjon ... &pi=300628
Koszulki na płyty Analogis: http://allegro.pl/koszulki-koperty-okla ... 65320.html
Najtańsza waga jubilerska dzięki której możemy zmierzyć nacisk ramienia: http://allegro.pl/elektroniczna-waga-ju ... 01996.html
Akcesoriów jest mnóstwo, to tylko podstawowe, ale na początek dający możliwość podstawowego zadbania o sprzęt i kolekcję.
Na koniec podziękowania.
Szczególnie chciałbym podziękować użytkownikowi Kielek.
To on prowadził mnie jak dziecko we mgle, wśród gramofonów, wkładek, ofert, akcesoriów i mam nadzieję że dalej będę mógł na niego liczyć

Bardzo chciałbym również podziękować adminowi forum, Wojtkowi.
Pomimo że w moim konkretnym przypadku nie był bezpośrednio zaangażowany, a wręcz doszło między nami do drobnego nieporozumienia to mnogość jego postów na forum, a przede wszystkim fakt jego powstania i istnienia, jako skarbnicy wiedzy dla nowych, ale pewnie i tych bardziej doświadczonych użytkowników jest godny szacunku.
Wszystkim innym których niestety nie wymienię z "loginu" którzy byli zaangażowani w jakikolwiek sposób w "moją sprawę".
Oczywiście liczę też na więcej pomocy, bo wszak to dopiero początek drogi

Mam nadzieję że wpis choć bardzo długi, komukolwiek się przyda i pomocny (jeżeli komukolwiek uda się przez niego przebrnąć)

Pozdrawiam!