Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darek4x4

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: darek4x4 »

Wojtek pisze:Jak dla mnie niezbyt fajny, szczególnie za te pieniądze.
Fajne i bardziej przyszłościowe kombajny są te, które wspierają wkładki magnetyczne. Ten do nich nie należy.
sorki że pytam , ale tak jak pisałem wcześniej jestem laikiem w tych sprawach o co chodzi z tym wspieraniem wkładek magnetycznych ?
a i jeszcze jedno znajomy który ma HS130 poradził mi abym szukał sprzętu z wkładkami MM lub MC bo te mają mały nacisk poniżej 2g a piezoelektryczne około 8-10g i są dużo gorsze dla płyt , czy ma on rację , znajdę gramofonik do 500 zł. z taką wkładką ? Nie chciał bym poniszczyć sobie płyt bo mam kilka naprawdę fajnych i już chyba nieosiągalnych sztuk .

Niestety HS 130 się sprzedał więc wróciłem do szukania a to co znalazłem :
Philips 5410 , Telefunken 4040 , Dual 491 , Technics SL-QL5 , Dual CS-620Q , Dual CS-435
Mi osobiście najbardziej się podoba Dual 491 ale żonie spodobał się ten Technics SL-QL5 . Ale boje się tego rozwiązania (tangencjala) że jak coś się sypnie to kaplica
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 500 zł

Post autor: Winters »

Wojtek pisze:Fajne i bardziej przyszłościowe kombajny są te, które wspierają wkładki magnetyczne. Ten do nich nie należy.
Ale jak ktoś nie ma zamiaru wychodzić poza taki podstawowy zestaw to nie ma przeciwwskazań. Przetwornik CDS jest dobrej klasy, wymiana go na coś pokroju AT91 czy nawet AT95 raczej nie ma sensu. Raczej lepszy taki HS130 niż jakiś plastikowy japończyk z lat 80.

Ale tak jak napisałem, ten jest fatalnie uszkodzony i to trochę nienaprawialnie. Odpada.
Ten, kto to kupił, nieźle wdepnął.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
darek4x4

Gramofon do 500 zł

Winters pisze:Ale tak jak napisałem, ten jest fatalnie uszkodzony i to trochę nienaprawialnie. Odpada.
Ten, kto to kupił, nieźle wdepnął.
A ja się smuciłem że mi ładny Dual uciekł , faktycznie po dokładnym przejrzeniu zdjęć widać wygięte ramie .
A co sadzisz o tym Dual 491 ?

A jeszcze jedno czy dobrze rozumiem że Przetwornik CDS to piezoelektryczny o nacisku 8-10g a przetworniki MM , MC to Magnetyczne o nacisku około 2 g , i że do CDS nie potrzeba przedwzmacniacza a do MM i MC jest wymagany ? Znalazłem taki tekst ale po niemiecku a słabo znam niemiecki więc nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem ?
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 500 zł

Post autor: Winters »

darek4x4 pisze:A jeszcze jedno czy dobrze rozumiem że Przetwornik CDS to piezoelektryczny o nacisku 8-10g a przetworniki MM , MC to Magnetyczne o nacisku około 2 g , i że do CDS nie potrzeba przedwzmacniacza a do MM i MC jest wymagany
Nie. Same generalizacje i to jeszcze na dodatek bzdurne. Typowe Dualowskie przetworniki ceramiczne, takie jak CDS 650 i podobne montowane w tych gramofonach nie wymagają przedwzmacniacza, a nacisk na płytę to około 4g. Przy tym szlifie, odpowiedniej higienie ostrza i wymianie zużytej igły zawczasu zużycie płyt będzie znikome.

Do MM i MC przedwzmacniacz jest wymagany, ale spotykane naciski to od 1g do nawet 10g i więcej dla prastarych potworów.

Jak chcesz nowocześniejszy gramofon z wkładką MM to zacznij od wzmacniacza i kolumn. Bez nich nawet nie sprawdzisz, czy to, co kupiłeś, jest sprawne.

Przy takim budżecie można się też zastanowić nad zestawem "Fonomaster" polskiej produkcji. Gramofon z wkładką MM, wzmacniacz HiFi o mocy 15W na kanał. Coś takiego:

http://allegro.pl/gramofon-fonomaster-w ... 66502.html
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

darek4x4 pisze:sorki że pytam , ale tak jak pisałem wcześniej jestem laikiem w tych sprawach o co chodzi z tym wspieraniem wkładek magnetycznych ?
To co polecił Tobie znajomy, bo chodzi o wkładki MM. Jak taki kombajn nie ma wbudowanego przedwzmacniacza pod MM to jest on praktycznie ograniczony do współpracy z wkładkami piezo.

Oczywiście zgadzam się, że znajomy trochę przesadził, ale trochę racji w tym jest, że piezo to trochę ślepy zaułek.
darek4x4 pisze:czy ma on rację , znajdę gramofonik do 500 zł. z taką wkładką ?
Jasne, ale taki sam gramofon to nie zagra, bo nie ma wzmacniacza :)
Jednakże trafiają się kombajny nieco nowsze, już z lepszymi wkładkami.

Zamiast kolumn do testów mogą też posłużyć słuchawki :)
Nie kupuj gramofonu zanim będziesz miał na czym go wypróbować, serio.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darek4x4

Za waszymi radami zacznę od wzmacniacza , a potem zacznę poszukiwania gramofonu oczywiście wspierając się waszym doświadczeniem i wiedza .

Sorki za trucie d..y ale żonka cały czas żebym jeszcze zapytał o tego Telefunkena bo bardzo się jej spodobał , a odpadał by problem z wzmacniaczem jest w czym posłuchać kaset i radia , wymienił bym tylko wkładkę z igłą na coś dobrego i było by coś "chyba" fajnego .
Bardzo proszę o opinie na temat tego w/w telefunkena .
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Telefunken 4040? Co prawda jest to kombajn wspierający wkładki MM, ale nie jest to nic specjalnego.
To jest połączenie amplitunera Telefunken Concerto 4040 z jakimś gramofonem.

Co do kaset to nie wiem gdzie w tym urządzeniu widzisz magnetofon :) Choć są i takie kombajny.

Przejrzałem pobieżnie aukcje i nie znalazłem obecnie jakichś fajnych kombajnów.
Wsparcie finansowe forum
kielek

Gramofon do 500 zł

Post autor: kielek »

Wojtek,może późna pora pisania Twojego postu to spowodowała,ale ja tam też widzę magnetofon ;)
Awatar użytkownika
darek4x4

Gramofon do 500 zł

Wojtek pisze:Co do kaset to nie wiem gdzie w tym urządzeniu widzisz magnetofon

no ja tam widzę magnetofon , zresztą na filmiku jest nawet jego test .
Wojtek pisze:Telefunken 4040
To jest Telefunken 4004
Wojtek pisze:z jakimś gramofonem
przeglądając zdjęcia widać że to gramofon Dual 506 , i dlatego się nim zainteresowałem .

Chodzi mi jeszcze po głowie odżałować trochę więcej i kupić tego Duala 601 a na wzmacniacz i głośniki przeznaczyć około 500 zł. , czy to był by lepszy pomysł ? Bardzo mi się spodobał ten gramofonik ale szczerze mówiąc jest to bardziej wybór wzrokowy niż techniczny .
Ostatnio zmieniony 22 gru 2013, 16:37 przez darek4x4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

OK. Nieporozumienie. Przeczytałem w pytanie "Telefunken" i przypomniało mi się, że już wcześniej wspominałeś o kombajnie Telefunkena, więc sprawdziłem wpis z początku tej strony... i tam był link do 4040. Myślałem że to samo.

Kolejny dowód na to by nie robić takich linków bez pełnej nazwy modelu (ani tym bardziej stosowanie numerków, bo się łatwo miesza).

Pisałem też, że przeglądałem aukcje. Nie znalazłem tego 7004 w nocy na allegro, bo wtedy jego oferta już wygasła :)

Tak czy siak, Telefunken 7004 byłby OK w pełni gdyby nie to że... Dual 506 nie umożliwia za bardzo zmiany wkładki na coś lepszego.
Ma specyficzne mocowanie do konkretnych wkładek, które już nie są produkowane (ale igły są nadal dostępne chyba).

Jedynie jeśli ten zgrzyt by nie przeszkadzał... to można brać.

Znalazłem teraz jeszcze taki pełny kombajn Telefunkena. Nie ma tych felerów, o których pisałem powyżej:
http://allegro.pl/amplituner-telefunken ... 94702.html
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darek4x4

No i stało się kupiłem gramofonik Dala 1219 proszę tyko jeszcze o dwie rady gdzie i jaka wkładkę polecacie tak maks do 120 - 150 zł.
I drugie czy do tego gramofonu wystarczy amplituner z wejściem PHONO , czy potrzebny jest przedwzmacniacz ?

A cena zakupu dobra nie przepłaciłem ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

darek4x4 pisze:proszę tyko jeszcze o dwie rady gdzie i jaka wkładkę polecacie tak maks do 120 - 150 zł.
Gdzie? Nigdzie.
Jaką? Żadną, bo raczej żadna nowa w tej cenie nie przebije tej co już tam masz na pokładzie (Shure M75).
Kup sobie nową igłę i tyle.
Tylko nie pytaj "gdzie i jaką". Są na alle.
darek4x4 pisze:I drugie czy do tego gramofonu wystarczy amplituner z wejściem PHONO , czy potrzebny jest przedwzmacniacz ?
Jedno jest tożsame z drugim, czyli jak masz to pierwsze to nie potrzebujesz tego drugiego.
darek4x4 pisze:A cena zakupu dobra nie przepłaciłem ?
Jakie to ma znaczenie teraz? Nie.
Wsparcie finansowe forum
gromog
Gramofon: SABA PSP250

Gramofon do 500 zł

Post autor: gromog »

Dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi wybrać mój pierwszy gramofon. SABA PSP250 jest już u mnie. Posiada wkładkę AT13EaX.
Jaka lepszą wkładkę mogę włożyć?

Pozdrawiam i życzę zdrowych, pogodnych świąt Bożego Narodzenia.
Awatar użytkownika
Waluch

Gramofon do 500 zł

Post autor: Waluch »

Moim zdaniem nie ma potrzeby kupna lepszej wkładki na początek, AT13EaX to bardzo dobrze brzmiąca wkładka, jest muzykalna, ma solidną podstawę basową.
Najlepszą opcją będzie profilaktyczna wymiana igły na nową.
Dostępne są nawet igły z zaawansowanym szlifem shibata.
Awatar użytkownika
zoombie

Gramofon do 500 zł

Post autor: zoombie »

gromog pisze:. Posiada wkładkę AT13EaX.
Jaka lepszą wkładkę mogę włożyć?
Wojtek pisze:AT-13 to dobra wkładka, nie trzeba jej od razu zmieniać (no chyba że jej brzmienie nie podpasuje :) ).
Wojtek@Gramofon do 500 zł
ODPOWIEDZ