Reedycja leży, a właściwie stoi w Media Markecie (widziałem parę dni temu). To, że ciężko czasem kupić tę reedycję nie oznacza, że jest ona wartościowa. Nie jest też niczym dziwnym, że oryginalna edycja zespołu o lokalnej popularności, wytłoczona w ogromnym nakładzie jest warta kilka czy kilkanaście złotych.cezi pisze:A nie zgodzę się do końca. Spróbuj np. kupić reedycję Polskich Nagrań pierwszej płyty Oddziału Zamkniętego. Ja szukałem ponad rok czasu zanim znalazłem. Wyszło 500 sztuk. A oryginał w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy.chudy_b pisze:
Co do reedycji - Pasibrzuchy już się obudziły, coraz więcej wznowień na rynku. Tyle że taka płyta 5 minut po wyniesieniu z Empiku czy innego sklepu, warta jest połowę ceny z kasy. Za to oryginalne wydania z "epoki" w dobrym stanie , "first press'y" są drogie i będą jeszcze droższe bo ich nie przybywa, będzie ich coraz mniej.
Chore ceny płyt na Allegro/eBay
- krolix
Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay
- Winters
Niedawno wypuścili dodruk.krolix pisze:Reedycja leży, a właściwie stoi w Media Markecie (widziałem parę dni temu).
DIOMEDES KATO
- krolix
A to nie wiedziałem. Czyli jest popyt na te wszystkie reedycje krążków wydanych wcześniej w naprawdę dużych nakładach...
-
a z czego to wynika skoro oryginał można mieć pięć razy taniej? lepiej brzmi reedycja?
- d-t-x
Nie. Wiele osób, nie obeznanych w temacie tak, jak Wy, woli po prostu iść do sklepu i kupić płytę swojego ulubionego wykonawcy, nie patrząc na to, czy to reedycja, czy pierwsze wydanie.
- grummer
Czasami jest to niestety konieczność, jeśli chcemy mieć konkretne wydanie na winylu niestety, a 1st pressy akurat tego wydania kosztują 2 razy więcej.
Winylowe szaleństwo indie-rockowe
https://www.facebook.com/groups/673101102788216/
http://www.discogs.com/user/Grummer/collection
https://www.facebook.com/groups/673101102788216/
http://www.discogs.com/user/Grummer/collection
- d-t-x
Ja sam tak robię. Nie jestem kolekcjonerem wydań i na mojej półce znajdziecie także wiele reedycji
Aczkolwiek zawsze pytam na forach, sprawdzam w internecie, czy interesująca mnie reedycja dobrze brzmi.

Aczkolwiek zawsze pytam na forach, sprawdzam w internecie, czy interesująca mnie reedycja dobrze brzmi.
-
Zastanawiałem się po co kupować reedycję OZ, skoro oryginał możemy kupić znacznie taniej, ja też mam sporo reedycji starych płyt, które w oryginale trudno dostać. Natomiast za płytami w rodzaju stary OZ sam stałem kiedyś w kolejkach jako dzieciak.
-
Z polskimi płytami jest taki problem, że często były toczone na jakimś Arturze, lub innym Bernardzie z dwuzłotówką na headshellu. Dlatego kupowanie reedycji wcale nie musi dziwić.
- chudy_b
Dokładnie tak. Mam oryginały Perfect - Perfect i OZ. Niestety mimo wizualnie idealnego stanu, nie brzmią najlepiej. Brak im dynamiki. Albo są już po prostu zajechane, albo PRL-owskim tłoczniom nie zawsze wszystko wychodziło. Planuję dokupić reedycje tych płyt.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Poprawnie wyregulowany Bernard nie czyni płytom najmniejszej krzywdy.zbyszek1982 pisze: lub innym Bernardzie
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Polecam czytać zdania do końca.Obywatel pisze:
Poprawnie wyregulowany Bernard nie czyni płytom najmniejszej krzywdy.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Nie zacytowałem tej dwuzłotówki bo nie wiedziałem o co z nią chodzi.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- tollo
By płyta nie przeskakiwała ludzie kładą 2zł monetę na headshellu... i nie są to żarty, widziałem takie praktyki.Obywatel pisze:Nie zacytowałem tej dwuzłotówki bo nie wiedziałem o co z nią chodzi.

-
ja słyszałem, że to dość popularna metoda kiedyś była, co więcej, podobno czasem działała... Ostatnio skakała mi w jednym miejscu jedna płyta. Założyłem starą igłę, położyłem monetę na koszyku i jazda. I płyta już nie skacze... Nie znam się na tym, ale coś tam musiało się naprostować czy jak... Na innej płycie już nie zadziałało.