Technics SL-B3 - pogarszanie jakości przy odtwarzaniu
-
Technics SL-B3 - pogarszanie jakości przy odtwarzaniu
Witam.Mam gramofon Technics SL-B3 i wkładkę Grado prestige. Czasem lubię posłuchać sobie czegoś ze swojej kolekcji płyt, ale jest jedna rzecz która mnie trochę denerwuje.
Im bliżej środka płyty tym bardziej spada jakość : słychać zapiaszczenia wokalu, spada dynamika, dzwięk ogólnie jak z Bambino. Na pierwszych utworach na płycie , mniej więcej do połowy jest całkiem ok, ale na ostatnim utworze już dramat. Dotyczy to wszystkich płyt, również nowych.
Ponowne regulacje nic nie dają. W czym może tkwić problem?
KW
Im bliżej środka płyty tym bardziej spada jakość : słychać zapiaszczenia wokalu, spada dynamika, dzwięk ogólnie jak z Bambino. Na pierwszych utworach na płycie , mniej więcej do połowy jest całkiem ok, ale na ostatnim utworze już dramat. Dotyczy to wszystkich płyt, również nowych.
Ponowne regulacje nic nie dają. W czym może tkwić problem?
KW
- Winters
Pogarszanie jakości przy odtwarzaniu
Złe ustawienie wkładki i prawdopodobnie zbyt duży anti-skating.
DIOMEDES KATO
-
Tak jak Winters prawi
to tzw. zniekształcenia IGD.Spróbuj ustawień wkładki na jakimś innym szablonie niż dotychczas.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zużyta igła też może dawać takie objawy. Nie radzi sobie z trackingiem.
Zakładam, że ramię jest dobrze skalibrowane i że overhang/pozycja igły/wkładki jest OK.
Jakie wartości parametrów ustawiasz?
Zakładam, że ramię jest dobrze skalibrowane i że overhang/pozycja igły/wkładki jest OK.
Jakie wartości parametrów ustawiasz?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Pogarszanie jakości przy odtwarzaniu
To jest automat i wydaje mi się że wszystko co mogłem to ustawiłem. Nacisk mam 1,6. Antyskating miałem tak samo ale po ustawieniach na pustym winylu wyszło mi jakieś 1,2 . Ustawiłem wkładkę na szablonie. I to tyle.Jest może trochę lepiej ale cały czas wyraźna różnica między pierwszymi i ostatnimi utworami na stronie. Może w prostszych słowach napiszcie kok po kroku jak dalej postępować, bo nie chcę kupować nowgo gramofonu 

- Winters
Czas na nową igłę.
No chyba, że obecna jest mocno usyfiona.
No chyba, że obecna jest mocno usyfiona.
DIOMEDES KATO
-
Jeżeli chodzi o overhang - w instrukcji Technicsa jest 15mm, a ja mam jakieś 52mm. 15 nie jest możliwe do ustawienia - za długi jest ten plastik do mocowania wkładki! Wkładka nie była wcześniej mocno używana, ale sam już nie wiem 

- Winters
Jaki plastik do mocowania wkładki i jak Ty to policzyłeś?
DIOMEDES KATO
- vinylpiotrek
Niema rzeczy niemożliwych.kwlan pisze: nie jest możliwe do ustawienia
Nadmierny przesięg może być przyczyna, ale żebyś ustawił AŻ tak wielki, nie chce mi się wprost wierzyć!

-
,Plastik, to headshell, a obliczyłem odległość między igłą i początkiem ramienia (tym metalowym).
-
Overhang (przesięg) to odległość między czubkiem igły a środkiem szpindla, przy ramieniu ustawionym w osi obrotu.
-
Rysunek nr 4 pokazuje dokładnie jak należy mierzyć odległość ogły od bagnetu headshella.
Ciekawe, jakimi kulfonami trzeba napisać, że antiskatingu nie ustawia się na pustej płycie/szkle etc. żeby dotarło ...
Ciekawe, jakimi kulfonami trzeba napisać, że antiskatingu nie ustawia się na pustej płycie/szkle etc. żeby dotarło ...