Na gramofon z wkładką piezo szkoda czasu i pieniędzy. Kup normalny gramofon i ciesz się tym, co w winylach najlepsze. Zrób to teraz - zanim poniszczysz sobie płyty.Lonesome Wyatt pisze:Dzięki za wszelką pomoc. Może odbiegnę trochę od tematu wątku, ale jaka igła najlepiej by pasowała do mojej piezo wkładki? Widziałem na allegro duale dn8, ale czy warto rozejrzeć się za czymś innym?
Jak ustawić ramię w gramofonie?
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
O jakość dźwięku, o możliwości ulepszenia, o zużycie igły i płyt, itd.Lonesome Wyatt pisze:Ale chodzi Ci o jakość dźwięku?
Mogą wynikać, oczywiście, ale w przypadku Twojego gramofonu może to być cel nie do osiągnięcia, po prostu.Lonesome Wyatt pisze: Tutaj oczywiście cudów nie oczekiwałem, chodziło mi tylko o to, czy te zniekształcenia nie wynikają z złego ustawienia ramienia.
Raczej nie, bo czemu miałoby?Lonesome Wyatt pisze:Jeśli ramię rzeczywiście nie zmienia nacisku podczas pracy
Nie masz za bardzo wyboru. Igłę dobieramy do wkładki. Nie ma tak, że bierzesz niekompatybilną igłę i wsadzasz ją jakoś na siłę do wkładkiLonesome Wyatt pisze:Może odbiegnę trochę od tematu wątku, ale jaka igła najlepiej by pasowała do mojej piezo wkładki? Widziałem na allegro duale dn8, ale czy warto rozejrzeć się za czymś innym?

Pomyśl nad innym gramofonem jeśli faktycznie chcesz wejść w to hobby. Jeszcze nie widzisz, że to taki trochę ślepy zaułek?Lonesome Wyatt pisze:to będę kombinował z nową igłą i sprzętem do czyszczenia płyt.
Może być to nawet kolejny Dual HS, nie upieram się, ale choćby był nieco nowszy i bez ograniczenia się do wkładek piezo.
Będziesz miał wtedy po prostu lepiej i zdrowiej.
No chyba że są jakieś czynniki, które zmuszają Ciebie do zostania przy tym, a nie innym sprzęcie. Wtedy zostajesz z tym co masz

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
Przyznam szczerze, że zakup był trochę impulsywny - od kilku lat zbieram płyty CD, a ostatnio trafiło do mnie pudło z winylami mojej ciotki i tak zrodził się pomysł, żeby może zacząć je kolekcjonować. Szczególnie prog-rocka, którego słuchałem w liceum i tak na fali wspomnień dokonał się ten zakup. Taki pożytek z niego, że chociaż mam racjonalny powód aby kupować czarne płyty, bo mogę je jakoś odsłuchać. Teraz wiem, że nie za często, ale mam nadzieję że do nabycia czegoś lepszego, nie zniszczę ich zbyt mocno.Wojtek pisze:Pomyśl nad innym gramofonem jeśli faktycznie chcesz wejść w to hobby. Jeszcze nie widzisz, że to taki trochę ślepy zaułek?
Może być to nawet kolejny Dual HS, nie upieram się, ale choćby był nieco nowszy i bez ograniczenia się do wkładek piezo.
Będziesz miał wtedy po prostu lepiej i zdrowiej.
- Obywatel
Ja bym na piezofrezarkę żadnej swojej płyty nie położył - nawet tych najbardziej dobitych. Wystaw ten gramofon na sprzedaż i kup inny.Lonesome Wyatt pisze:ale mam nadzieję że do nabycia czegoś lepszego, nie zniszczę ich zbyt mocno.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
Serio? Tu już nie odzywa się lekka fanaberia i audiofilia? Szkoda mi dokładać kilka stów, żeby kupić kolejny gramofon, który i tak nadal będzie z dolnej półki. Na razie mam trochę innych wydatków, więc przymiarkę na zakup czegoś konkretnego zrobię może pod koniec następnego roku. Do tej pory mam zamiar dozbierać trochę winyli, które raczej nie powinny się rozpaść, jeśli je przesłucham raz, czy dwa. Największy plus tego zakupu jest taki, że przy następnych będę już z góry wiedział na co zwrócić uwagę (za co dziękuję forumowiczom).Obywatel pisze:Ja bym na piezofrezarkę żadnej swojej płyty nie położył - nawet tych najbardziej dobitych.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Nie skatujesz nim plyt jak igly beda nowe. Ponadto dualowskie wkladki piezo graja lepiej niz AT 91...czyli akurat ta twoja z ta MM wygrywaja
No dobra ona najtansza z AT... ale jednak mm.

- vinylpiotrek
Nie przesadzaj.Obywatel pisze:Ja bym na piezofrezarkę żadnej swojej płyty nie położył - nawet tych najbardziej dobitych. Wystaw ten gramofon na sprzedaż i kup inny
Wkładki CDS 650 to nie Uf50.
Cennych płyt bym na tym nie słuchał, ale to krajalnica zupełna tez nie jest.
Ale igłę wymień już teraz na nową!Lonesome Wyatt pisze:Do tej pory mam zamiar dozbierać trochę winyli, które raczej nie powinny się rozpaść, jeśli je przesłucham raz, czy dwa
Za kilkaset złotych można kupić gramofon niezłej klasy, a ten sobie zostawić do jakiś bardziej zniszczonych płyt, czy do pobieznego odsłuchu przed myciem.Lonesome Wyatt pisze:Szkoda mi dokładać kilka stów, żeby kupić kolejny gramofon, który i tak nadal będzie z dolnej półki

- Obywatel
Trochę trudno mi w to uwierzyć - zwłaszcza biorąc pod uwagę górny pułap pasma przenoszenia CDS 650 - 16kHz, a AT-91 - 20 kHz. Najgorsza wkładka magnetyczna - nawet zajechana MF-ka - będzie zawsze lepsza od najlepszej krystalicznej.Robert007Lenert pisze:Ponadto dualowskie wkladki piezo graja lepiej niz AT 91...czyli akurat ta twoja z ta MM wygrywaja
Tak jak najgorszy silnik czterosuwowy będzie zawsze lepszy od najlepszego dwusuwa

- vinylpiotrek
Nikt z nas nie mówi o wkładkach krystalicznych , tylko ceramicznych.Obywatel pisze:będzie zawsze lepsza od najlepszej krystalicznej
Dual jest wkładką średniej klasy, istniały dużo wyższe modele ceramików, produkcji Astatic, Goldringa i Grado, z pasmem przekraczającym 20kHZ, igłami eliptycznymi, i naciskami jak w średnionaciskowych MM.
Kolejna bzdura.Obywatel pisze:Tak jak najgorszy silnik czterosuwowy będzie zawsze lepszy od najlepszego dwusuwa
bardziej zaawansowane dwusuwy np. w samochodach SAAB biły na głowę, wiele przeciętnych czterosuwów.
Powtarzasz jakieś obiegowe opinie i mity, ale konkretnej wiedzy brak.
Potem ludzie czytają takie rewelacje i powtarzają dalej.

- Obywatel
Ale jednak wycofano się z ich produkcji bo nie była to rozwojowa technologia - podobnie jak wkładki piezo.vinylpiotrek pisze:bardziej zaawansowane dwusuwy np. w samochodach SAAB biły na głowę, wiele przeciętnych czterosuwów
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Muzyke sie slyszy.. a nie czyta jej parametry. Wiem co pisze bo porownywalem nausznie CDS 650 i AT 91. A gdybym mial problemy ze sluchem..to bym nie robil tego co robie.Obywatel pisze:Trochę trudno mi w to uwierzyć - zwłaszcza biorąc pod uwagę górny pułap pasma przenoszenia CDS 650 - 16kHz, a AT-91 - 20 kHz. Najgorsza wkładka magnetyczna - nawet zajechana MF-ka - będzie zawsze lepsza od najlepszej krystalicznej.Robert007Lenert pisze:Ponadto dualowskie wkladki piezo graja lepiej niz AT 91...czyli akurat ta twoja z ta MM wygrywaja
Tak jak najgorszy silnik czterosuwowy będzie zawsze lepszy od najlepszego dwusuwabo dwusuw zawsze pozostanie pierdziawką i dziadowską technologią. Dokładnie tak samo jest z wkładkami piezo. Pasmo przenoszenia to jedno, druga rzecz to nacisk.
- vinylpiotrek
Wkładki ceramicze Hi-Fi były slepym zaułkiem bo:Obywatel pisze:nie była to rozwojowa technologia - podobnie jak wkładki piezo.
1) Magnetyki Hi-Fi (MI, VR i MM) pojawiły się wcześniej, i wiekszość wzmacniaczy wysokiej klasy była na nie nastawiona.
2) Produkcja wysokojakościowych ceramików była droga.
3) Dla najlepszych rezultatów, co wążne w sprzętach wysokiej klasy niestety konieczne było optymalizowanie wejścia pod konkretny przetwornik, w MM parametry sa ustandaryzowane , między innymi dlatego ceramiki dłużej przetrwały w konsolach, radiogramach itp sprzecie sprzedawanym jako całość.
Co nie znaczy że dobry ceramik jest zły, niszczy płyty i przegrywa z każdym MM.
Może tak, średniej klasy ceramiki mogą być lepsze od słabych MM, a dobrej klasy lepsze od średnich MM, ale najlepszym MM nie dorównają.

- darek4x4
Witam , potrzebujemy pomocy ze szwagrem , kupił okazyjnie Duala 1256 ale ramie od samego początku niezbyt dobrze działało .
Na początku tylko się podnosiło i po chwili opadało , okazało się że ramie nie było ustawione .
Więc ustawiliśmy na zero obciążenie i anti-skating a potem regulacja ciężarkiem aby wypoziomować .
ale ustawiając ciężar np 1 i tyle samo na anit... ale ramie nie pracuje poprawnie tylko przy ustawieniu około 0,5 tu i tu ramie się podnosi i opuszcza na płytę i po włączeniu stop wraca na miejsce ,
Jednak nie za każdym razem i w ogóle nie działa powrót po zakończeniu płyty .
Jak to doregulować może coś przesmarować ? I jaki powinien być nacisk dla tej igły (igła oryginalna DUAL) ?
Na początku tylko się podnosiło i po chwili opadało , okazało się że ramie nie było ustawione .
Więc ustawiliśmy na zero obciążenie i anti-skating a potem regulacja ciężarkiem aby wypoziomować .
ale ustawiając ciężar np 1 i tyle samo na anit... ale ramie nie pracuje poprawnie tylko przy ustawieniu około 0,5 tu i tu ramie się podnosi i opuszcza na płytę i po włączeniu stop wraca na miejsce ,
Jednak nie za każdym razem i w ogóle nie działa powrót po zakończeniu płyty .
Jak to doregulować może coś przesmarować ? I jaki powinien być nacisk dla tej igły (igła oryginalna DUAL) ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Napisz to jeszcze raz, z lepszą składnią, bo ciężko zrozumieć sens w tej wypowiedzidarek4x4 pisze:ale ustawiając ciężar np 1 i tyle samo na anit... ale ramie nie pracuje poprawnie tylko przy ustawieniu około 0,5 tu i tu ramie się podnosi i opuszcza na płytę i po włączeniu stop wraca na miejsce ,

Nacisk na poziomie 1g czy tym bardziej 0.5g jest z pewnością za mały.
To może nie być wcale powiązane z kalibracją ramienia, a po prostu feler w mechanice automatyki.darek4x4 pisze:Jednak nie za każdym razem i w ogóle nie działa powrót po zakończeniu płyty .
Poczytaj trochę o podobnych kłopotach z Dualami. Wpisz "steuerpimpel" w wyszukiwarkę forumową

Nie mam pojęcia jaką masz igłę. Mogę zgadywać. Sam model gramofonu to trochę mało, mimo tego, że gramofon ten ma dość ograniczone pole do wymiany wkładek.darek4x4 pisze:I jaki powinien być nacisk dla tej igły (igła oryginalna DUAL) ?
Oryginalnie montowano tutaj wkładkę ULM 45E. Zalecany nacisk to 1.5g.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darek4x4
Sorki faktycznie wyszło troszkę bez sensu , a więc wygląda to tak :Wojtek pisze: darek4x4 pisze:ale ustawiając ciężar np 1 i tyle samo na anit... ale ramie nie pracuje poprawnie tylko przy ustawieniu około 0,5 tu i tu ramie się podnosi i opuszcza na płytę i po włączeniu stop wraca na miejsce ,
Napisz to jeszcze raz, z lepszą składnią, bo ciężko zrozumieć sens w tej wypowiedzi
Nacisk na poziomie 1g czy tym bardziej 0.5g jest z pewnością za mały.
Po regulacji ramie działa tylko poprawnie przy ustawieniu nacisku i anti-skatingu około 0,5 lub mniej , przy ustawieniu powyżej 0,7 ramie w ogóle nie działa (nie wychyla się nad płytę , podnosi i opuszcza na stopkę )
Dodam że nawet przy tak niskim nacisku ramie czasem nie działa poprawnie .
Regulacja raczej poprawna , sprawdzałem wagą jubilerską , ustawiam 1 a na wadze 1,02 ustawiam 2 a na wadze 2,03
Czy jest to uszkodzenie mechaniczne czy po prostu wymaga konserwacji ?