mogly to byc legalie wydane plyty a nie piratyvinylpiotrek pisze:Miały, zjadłem to słowo, niechcący.

To juz musisz sie ich zapytacvinylpiotrek pisze:Nie, to były piraty.
Zresztą piraci mają w tym interes, zeby się ktoś nabrał, więc czemu mieli by matrixu nie wydrapac?
"Unofficial release" to w obecnych czasach synonim pirata. Podobnie jak "fan press".Darek pisze: Trzeba tez pamietac ze istnieja takie wydania jak:
Pirat
Nieoficjalne wydanie
Oficjalne na licencji
Bootleg ( moze byc oficjalny, nieoficjalny i pirat )
i tylko jedno wydanie jest zabronione PIRAT
Wszystkie one czyms sie charakteryzuja
Opieraj sie dalej na Dis Oni mnie powalajakrolix pisze:W sumie powinienem był napisać, że to _najczęściej_ synonim pirata, poza tym wszystko się zgadza i nie odpowiada Darku raczej podanej przez Ciebie klasyfikacji:
http://www.discogs.com/help/database/su ... l_Releases
Dokladnie a wiele tego typu plyt wydawanych jest oficjalnie i za zgoda i wiedza wykonawcyRobert007Lenert pisze:Bootleg to nie pirat. Bootleg z zalozenia jest nieoficjalny. A to, ze jakis wykonawca nazywa swoja plyte oficjal bootleg to tylko gra slow.
Piszesz "dokładnie", ale to co napisał Robert także nie zgadza się z Twoją klasyfikacją.Darek pisze:Dokladnie a wiele tego typu plyt wydawanych jest oficjalnie i za zgoda i wiedza wykonawcyRobert007Lenert pisze:Bootleg to nie pirat. Bootleg z zalozenia jest nieoficjalny. A to, ze jakis wykonawca nazywa swoja plyte oficjal bootleg to tylko gra slow.
to ni klasyfikacja tylko przyklady. To jest temat bardzo dlugi i niechce mi sie klepac w klawiature Taksamo jak jest stwierdzenie ze do piratow mozna zaliczyc Fan Press (niejako Fan Club)krolix pisze: Twoją klasyfikacją.
Ciężko się z Tobą dyskutuje.Darek pisze:to ni klasyfikacja tylko przyklady. To jest temat bardzo dlugi i niechce mi sie klepac w klawiature Taksamo jak jest stwierdzenie ze do piratow mozna zaliczyc Fan Clubkrolix pisze: Twoją klasyfikacją.
Musisz zacząć czytać dokładnie i ze zrozumieniem.Musisz troche jeszcze popracowac i poczytac a najlepsza praktyka
Znowu.Od kiedy to bootlegoi wydawane oficjalnie i za zgoda i wiedza wykonawcy sa uznane jako piraty
Mylisz pojecia
Bootleg a pirat to rozne wydania, chociaz bootlegi tez moga byc wydane piracko
Jesli mnie przytaczasz to calosc a nie to co chcesz Napisalem Fan Press a w nawiasie Fan Club bo to mozna jednakowo odebrac w zaleznosci jak kto bedzie chcialkrolix pisze:fan press"
Powinienem napisac identyczniekrolix pisze:Musisz zacząć czytać dokładnie i ze zrozumieniem.