DUAL 510
-
DUAL 510
Cześć,
Ogromna prośba o pytanie i pomoc.
Zakupiłem gramofon Dual CS 510. Gramofon z wkładką SHURE M95 i igłą SHURE 95G. Zdjęcie w załączniku
Jako, że jest to mój pierwszy gramofon proszę serdecznie o wsparcie.
Mianowicie - jak go wyregulować, ustawić etc.
Jaki wzmacniacz byłby dla niego dobry ( mam na ten cel ok 300 zł )
Jakie kolumny ( tez ok 300 zl ) , oczywiscie używane.
Przepraszam, że takie podstawowe pytania, ale nie wiem od czego zacząć, aby to wszystko ładnie grało :/
Z góry dziękuję
Ogromna prośba o pytanie i pomoc.
Zakupiłem gramofon Dual CS 510. Gramofon z wkładką SHURE M95 i igłą SHURE 95G. Zdjęcie w załączniku
Jako, że jest to mój pierwszy gramofon proszę serdecznie o wsparcie.
Mianowicie - jak go wyregulować, ustawić etc.
Jaki wzmacniacz byłby dla niego dobry ( mam na ten cel ok 300 zł )
Przepraszam, że takie podstawowe pytania, ale nie wiem od czego zacząć, aby to wszystko ładnie grało :/
Z góry dziękuję
- Pawelec
- Gramofon: Składak
DUAL 510
Fajny gramofon, ale by łatwiej proponować zestaw to napisz ile masz miejsca na sprzęt (dotyczy to szczególnie kolumn) wielkość pomieszczenia, możliwość ustawienia.
Dobrze też gdybyś określił czego słuchasz i jakie są w tym zakresie Twoje preferencje? 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 510
Od poczytania trochę raczej nie ucieknieszBartosz_S pisze:Mianowicie - jak go wyregulować, ustawić etc.

Lekturka pierwsza: http://www.winyl.net/viewtopic.php?p=575#p575
Główna różnica przy Twoim gramofonie jest taka, że wykręcasz taką śrubę za pokrętłem po prawej stronie ramienia, po to by odblokować ciężarek z tyłu. Przesuwając go po osi, poziomujesz ramię. Nacisk nastawiasz tym pokrętłem po prawej (przy poziomowaniu ustawiasz go na 0).
Kółko antiskating (to poziome, tuż przed podstawą ramienia) ma dwie albo trzy skale, dostosowane do różnych szlifów igieł.
Masz igłę sferyczną więc interesuje Cię skala z okręgiem. Elipsa jest dla igieł eliptycznych.
Z naciskiem powinieneś celować w około 1.2g, ewentualnie nieco więcej, aż do 1.5g.
Druga lekturka (najważniejsza), instrukcja obsługi: http://dual.pytalhost.eu/510/
Nie ten dział. Zacznij od wzmacniacza.Bartosz_S pisze:Jaki wzmacniacz byłby dla niego dobry ( mam na ten cel ok 300 zł )
Nie prowokuj, niech o tym napisze w stosownych działach.Pawelec pisze:Fajny gramofon, ale by łatwiej proponować zestaw to napisz ile masz miejsca na sprzęt (dotyczy to szczególnie kolumn) wielkość pomieszczenia, możliwość ustawienia.Dobrze też gdybyś określił czego słuchasz i jakie są w tym zakresie Twoje preferencje?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Dual 510 - problem
Witam, wczoraj dotarł do mnie zakupiony na allegroo gramofon Dual CS 510....przez pierwsza godzine wszystko bylo super, natomiast pozniej gramofon stracił "siłe", talerz kreci się zbyt wolno...macie pomysł co sie moglo stac ? Z góry dzięki
-
-
-
Re: DUAL - PROBLEM
Zdejmij talerz i sprawdź czy po włączeniu gramofonu oś silnika obraca się równomiernie.
Na 90% jest zbyt rozciągnięty pasek. Na początek wygotuj pasek we wrzątku przez kilka minut (tylko wsadź jakąś szmatkę do garnka, żeby się nie stopił na dnie). Potem kropelka oleju silnikowego lub maszynowego na ośkę silnika. Warto też wyczyścić rolkę napędową i boki podtalerzyka. Do tego najlepszy jest izopropanol. Jak nie masz, to możesz użyć płynu do mycia szyb, tylko uważaj żeby go nie nalać do środka do silnika. Ja do czyszczenia używam pałeczek higienicznych.
Na 90% jest zbyt rozciągnięty pasek. Na początek wygotuj pasek we wrzątku przez kilka minut (tylko wsadź jakąś szmatkę do garnka, żeby się nie stopił na dnie). Potem kropelka oleju silnikowego lub maszynowego na ośkę silnika. Warto też wyczyścić rolkę napędową i boki podtalerzyka. Do tego najlepszy jest izopropanol. Jak nie masz, to możesz użyć płynu do mycia szyb, tylko uważaj żeby go nie nalać do środka do silnika. Ja do czyszczenia używam pałeczek higienicznych.
-
Dzięki wielkie. No i głupie pytanie...jak ściągnąć talerz ? Bo kurcze odkrecam srubki dookola i ni chu chu ...
-
DUAL - PROBLEM
Pociągnij(szarpnij) talerz mocno do góry,tam nic nie trzeba rozkręcać.Pasek mimo wszystko radziłbym kupić nowy(chocby na przyszłość)to nie jest duży wydatek.
-
-
Tu masz instrukcję obsługi i serwisową:Bartosz_S pisze:Dzięki wielkie. No i głupie pytanie...jak ściągnąć talerz ? Bo kurcze odkrecam srubki dookola i ni chu chu ...
http://www.vinylengine.com/library/dual/510.shtml
Talerz się po prostu podnosi do góry i wyciąga. Nie jest niczym przyczepiony. Te śruby, które odkręciłeś, to są pewnie od całego chasis. Jak już wyciągniesz talerz, to warto też wyczyścić łożysko i dać do niego nowy olej.
-
DUAL - PROBLEM
Pewnie się zapiekł.Wlej na szpindel troszkę oleju i poczekaj albo pryśnij jakiegoś WD 40.Nieraz trzeba w to włożyć trochę siły
Śniadanie zjadłeś ? 

-
DUAL - PROBLEM
W tym gramofonie szpindel jest przytwierdzony na stałe do talerza. Trzeba podważać na krawędziach talerza, powinien wyjść razem ze szpindlem.
-
Kurcze, wiem, że wychodzę na wyjątkowo mało męskiego, ale mimo włożonej siły ( już prawie nogami się zapieram
nie chce ustąpić .... Fuck co za dzień...a miało być tak pięknie :/