Gramofon do 700 zł
-
Gramofon do 700 zł
Wkładkę dokupię sam, konsultując tu na forum. Te oferty należy wszystkie rozpatrywać bez wkładek, bo niezależnie od tego co wezmę, dokupię wkładkę.
-
-
Gramofon do 700 zł
Bo w ELACU i w Thorensie 166 nie ma a w 160tce jest używana... Przyjmijmy że mam taki kaprys. Poza tym jak teraz sie nie zainteresuje tematem która wkładka do jakiego gramofonu, oraz jak sie to to wymienia, to za rok ciężej będzie mi się za to zabrać, wiem to (nie bijcie!)
. Zatem chodzi mi o to, czy lepiej tak opisaną 166 od hobbysty, czy może 160tkę z allegro.

-
Gramofon do 700 zł
Wkładka to często spora część wartości gramofonu,jak chcesz taka naprawdę przyzwoitą(w moim mniemaniu) to może zbliżyć się do wartości tego Thorensa( na upartego przekroczyć).W tym 160 masz już wkładkę(całkiem niezłą) co podnosi jego wartość,ogólnie ten model jest wyżej klasyfikowany,ten 166 można założyć że może być bardziej "pewny" i bardziej zadbany(choć nikt z nas go nie widział).Spróbuj trochę potargować cenę,bo bez wkładki w tej cenie to nie jest jakiś "deal"
-
Gramofon do 700 zł
Czyli można stwierdzić, że w zasadzie to porównywalne gramofony (bez wkładek rzecz jasna) i spór rozstrzygnąć wynikiem remis ze wskazaniem na 160tkę?
No nic, pewnie czeka mnie trip po Polsce i oglądanie obydwu gramofonów 
... w zasadzie to nawet 3ech... Ciągle zapominam o ELACu, może dlatego że aukcja ma do końca jeszcze sporo czasu

... w zasadzie to nawet 3ech... Ciągle zapominam o ELACu, może dlatego że aukcja ma do końca jeszcze sporo czasu

- Winters
Gramofon do 700 zł
166 w ładnym stanie to też nie jest zły wybór w tej cenie. Warto rozważyć.
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 700 zł
Lepszy raczej nie.jacaek pisze:Myślisz, że to byłby lepszy wybór niż wspomniany przez Ciebie wcześniej Universum (tam rozgorzała ostra walka)?
Żarty dnia, może poza ostatnim zdaniem, ale OKchudy_b pisze:A może polski z tak zwanej epoki? Daniel, Adam, te konstrukcje sa moim zdaniem o wiele lepsze od porównywalnych zachodnich czy daleko wschodnich konstrukcji. Oczywiście ciężko powiedzieć co to znaczy "porównywalny" model, bo dolarowe ceny w PRLu były zupełnie z kosmosu dla przeciętnego komunisty
Na Allegro jest zawsze co najmniej kilka egzemplarzy Daniela, czy Adama. Za mniej niż 500 powinieneś dostać niezły niezakatowany egzemplarz. Do tego nowa wkładka za 100 i ma grać. A jak wtopisz, to zawsze znajdziesz za 100 - 150 egzemplarz na części i naprawisz, co może być trudne w przypadku rzadkich zachodnich konstrukcji.

courage1, masz ode mnie ostrzeżenie. Nie prowadź dyskusji na dwa wątki w tej samej sprawie, bo to strasznie głupie jest. Nie obchodzi mnie w tej sytuacji to, że "nie masz czasu/masz ADHD", bo robi się bałagan.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 700 zł
Mogę się tłumaczyć jedynie tym, że istotnie bardzo zależało mi na czasie (szczerze? Stwierdzenie/żart o ADHD było wg mnie bardzo nie na miejscu i niezbyt śmieszne, ale to tylko moje zdanie) i nie chciałem pisać postu pod postem. Przypominam jedynie, że po EDYCJI postu forum nie traktuje tego jako zmianę i cały czas widnieje godzina i autor z poprzedniego postu. Fakt, mogłem pisać post pod postem... wtedy.. dostałbym ostrzeżenie właśnie za to... No nic, przepraszam mimo wszystko za swoje zachowanie, bo wiem że zaśmieciłem forum. Mea culpa.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 700 zł
I to się cenicourage1 pisze:No nic, przepraszam mimo wszystko za swoje zachowanie, bo wiem że zaśmieciłem forum. Mea culpa.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Re: Gramofon do 700 zł
Szanowny adminie. Ja rozumiem, że kończymy dyskusję w tym wątku, no ale muszę...Wojtek pisze:Lepszy raczej nie.jacaek pisze:Myślisz, że to byłby lepszy wybór niż wspomniany przez Ciebie wcześniej Universum (tam rozgorzała ostra walka)?
Żarty dnia, może poza ostatnim zdaniem, ale OKchudy_b pisze:A może polski z tak zwanej epoki? Daniel, Adam, te konstrukcje sa moim zdaniem o wiele lepsze od porównywalnych zachodnich czy daleko wschodnich konstrukcji. Oczywiście ciężko powiedzieć co to znaczy "porównywalny" model, bo dolarowe ceny w PRLu były zupełnie z kosmosu dla przeciętnego komunisty
Na Allegro jest zawsze co najmniej kilka egzemplarzy Daniela, czy Adama. Za mniej niż 500 powinieneś dostać niezły niezakatowany egzemplarz. Do tego nowa wkładka za 100 i ma grać. A jak wtopisz, to zawsze znajdziesz za 100 - 150 egzemplarz na części i naprawisz, co może być trudne w przypadku rzadkich zachodnich konstrukcji.
Ja rozumiem i nawet cenię, że masz odmienne zdanie. Jednak komentowanie wypowiedzi innych jedynie epitetem jest lekko szczeniackie. Wolałbym dyskusję na argumenty.... lub jej brak.
-
Gramofon do 700 zł
Jak najbardziej rozumiem, i biorę opcję zakupu nowej wkładki jako wydatek konieczny zaraz po ewentualnym zakupie.kielek pisze:Ogólnie przy zbliżonej klasie gramofonów za brzmienie odpowiada w głównej mierze zamocowana wkładka,sam gramofon nie wnosi aż tak wiele,by początkujący zauważył jakąś wielką różnicę,dlatego warto podpytać się sprzedających jaka jest wkładka.
Większy problem mam z ustaleniem co to znaczy zbliżona klasa gramofonów.
Czy doświadczeni użytkownicy mogą wskazać na allegro lub innych źródłach jakieś urządzenia o zbliżonej klasie które byłyby aktualnie dostępne?
Co teraz powiesz o jego cenie?kielek pisze:Cena tego Universum już teraz jest na granicy jego wartości,choć to co się dzieje ostatnio z cenami gramofonów używanych powoduje,że ciężko już określić realną wartość sprzętu.
Jest warto iść w to rozwiązanie czy w okolicach 500 -700 PLN powinienem szukać czegoś lepszego, i co to by miało być?
Co byłoby zatem lepszym wyborem?Wojtek pisze:Lepszy raczej nie.
Wiem, że ilość ofert aktualnie jest skromna, a te co są raczej nie należą do okazji ale może coś by się udało znaleźć?
A może coś z jakichś prywatnych zbiorów użytkowników?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 700 zł
Jak znajdę czas to poszperam, a jak nie znajdę to nic nie zaproponuję 
Zbliżona klasa gramofonów = gramofony o zbliżonym pułapie jakościowym/technicznym (jeśli to cokolwiek wyjaśni
).

Może to? http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=35&t=4340jacaek pisze:A może coś z jakichś prywatnych zbiorów użytkowników?
Zbliżona klasa gramofonów = gramofony o zbliżonym pułapie jakościowym/technicznym (jeśli to cokolwiek wyjaśni

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 700 zł
Widzę, że humor dzisiaj dopisuje.Wojtek pisze:Zbliżona klasa gramofonów = gramofony o zbliżonym pułapie jakościowym/technicznym (jeśli to cokolwiek wyjaśni ).
Niestety nie wnosi to nic do tematu.
Jak znajdziesz trochę czasu i przy okazji coś fajnego to wtedy się polecam.
Niestety mam jedno dodatkowe wymaganie... i bez rasistowskich podtekstów ale... musi być czarny.Wojtek pisze:Może to? Gramofon Technics SL-5300 SPRZEDAM
A jako że swoje wymagania zacząłem winnym temacie to uzupełnię:
- Automat lub półautomat.
- Napęd bezpośredni.
- Wkładki typu T4P odpadają.
Na więcej szczegółów brak mi wiedzy.
-
Gramofon do 700 zł
Co powiem? Ano zauważyłem ostatnio,że wystarczy coś pozytywnego napisać o jakimś sprzęcie na forum(nie tylko na naszym) i sprzęt zaraz albo się sprzedaje albo ceny idą w góręjacaek pisze:Co teraz powiesz o jego cenie?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 700 zł
Szczerze mówiąc to to nie był żart. Napisałeś, że...jacaek pisze: Widzę, że humor dzisiaj dopisuje.
Niestety nie wnosi to nic do tematu.
... więc spróbowałem to Tobie wyjaśnić w rozwinięciu.jacaek pisze:Większy problem mam z ustaleniem co to znaczy zbliżona klasa gramofonów.
Nie doceniasz tego? OK, niezbyt fajnie

Póki co zakładam, że to jakieś wesołe nieporozumienie.
Czekaj czekaj... to kto tu oczekuje pomocy z problemem zakupowym, Ty czy ja?jacaek pisze:Jak znajdziesz trochę czasu i przy okazji coś fajnego to wtedy się polecam.

Nie ma co mędrkować z tej pozycji bo za dużo na tym nie ugrasz.
Trzeba było tak od razu. To może być dość mocne ograniczenie.jacaek pisze:Niestety mam jedno dodatkowe wymaganie... i bez rasistowskich podtekstów ale... musi być czarny.
Nie wiem co ma kolor sprzętu elektronicznego do rasizmu

kielek:
Jeden forumowicz wypytywał mnie o tego Universum przez e-mail.
Universum F-2095 to mniej więcej to samo co... Sharp Optonica RP-2626.
Nawiasem mówiąc, wg mojej oceny jeszcze ma ten egzemplarz słuszną cenę, ale powyżej 6 stówek zacznie się przepłacanie.
Czarne automaty z DD i 1/2''... no cóż, jak zwykle nie ma tego wiele, ale przynajmniej coś jest

Saba PSP 250 (produkcja Technics)
http://allegro.pl/saba-psp-250-gramofon ... 75250.html
Technics SL-D2
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 48031.html
Lehnert PS-904 (to też jest jakiś Sharp, podobny do Universum/Sharpa wspomnianego wyżej)
http://allegro.pl/gramofon-lehnert-ps-9 ... 55572.html
Akai AP-D33
http://allegro.pl/gramofon-akai-ap-d33- ... 50898.html
Oprócz tego są też jeszcze 2 fajne manualne Hitachi i Sony PS-4750.
Jeśli mamy gadać o czymkolwiek innym to albo wycofujemy/zmieniamy ograniczenia albo czekamy aż coś innego się trafi

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum