Nowy(?) gramofon +wkładka do 1000

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
wiewir1107

Post autor: wiewir1107 »

Witam szukam gramofonu dla taty na święta. Jestem totalnie zielony nie miałem z żadnym w życiu styczności. Ma dosyć porządny sprzet(wzmacniacz i kolumny) wiec mam nadzieje ze przedwzmacniacz nie będzie potrzebny. Z tego co na razie wyczytałem chyba trzeba również kupić wkładkę bo sam gramofon to nie wszystko. Wolałbym żeby wszystko było nowe w końcu to prezent ale jeśli jakoś naprawdę bardzo się opłaca to może być używane. Co byście w tym przedziale cenowym polecili? Albo chociaż za jaką firma się najlepiej rozglądać w tym przedziale i ile przeznaczyć na gramofon i ile na wkładkę ? I czy powinienem się czymś jeszcze zainteresować?
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Powinieneś zainteresować się treścią tego forum. Na większość Twoich pytań są tu odpowiedzi udzielane często wielokrotnie.
wiewir1107

Re: Nowy(?) gramofon +wkładka do 1000

Czytałem juz trochę tego ale nie udało mi się na wszystko znaleźć odpowiedzi dlatego pytam
Awatar użytkownika
chudy_b

1. Cena/klasa wzmacniacza nie determinuje obecności gramofonowego przedwzmacniacza. Trzeba to obmacać
2. Nowe szczególnie tanie gramofony przeważnie sprzedawane są z wkładką
3. Nowe szczególnie tanie gramofony mogą mieć wbudowany przedwzmacniacz,a nawet wyjście USB
3. Jest sporo postów o wyborze gramofonu w róznych zakresach cenowych.
wiewir1107

Dziękuję a jeszcze jedno pytanko czy gramofon w tej cenie jest traktowany Jako tani i w takim razie szukać jakiegoś z wkładka lub/i przedwzmacniaczem czy wkładkę kupować osobna
kielek

Post autor: kielek »

Napisz jaki tata ma "porządny"sprzęt i Ci powiemy czy przedwzmacniacz jest potrzebny.Ogólnie za 1000zł nie kupisz nowego gramofonu godnego uwagi,chyba że Admin uzna za taki Reloop RP-1000.
Już pisałem,ale się powtórzę-trwa sezon żniw i handlarze ostro wywindowali ceny za używki i na domiar jest dość cienki wybór.
Awatar użytkownika
chudy_b

wiewir1107 pisze:Dziękuję a jeszcze jedno pytanko czy gramofon w tej cenie jest traktowany Jako tani i w takim razie szukać jakiegoś z wkładka lub/i przedwzmacniaczem czy wkładkę kupować osobna
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie.
Współczesne przyzwoite gramofony mają zupełnie chore ceny. Ciężko w cenie poniżej 2 tyś znaleźć coś godnego uwagi. Dlatego większość osób dysponującą taka lub niższą kwotą szuka sprzętu używanego często kilkunasto, a nawet kilkudziesiecioletniego.
A czy kupować z wkładką czy bez? Nie wiem czy w tym przedziale cenowym będziesz miał jakikolwiek wybór. Ale to trzeba popatrzeć na konkretną ofertę.
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:02 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
wiewir1107

Czyli rozumiem ze w tej cenie tylko używane mają jakikolwiek sens i wtedy do używki mam kupować wkładkę jeszcze czy nie?
kielek

Post autor: kielek »

Zazwyczaj te używki mają wkładkę, teraz kwestia jaka to wkładka? jeśli jakaś "możliwa" to w praktyce warto zmienić igłę(bo w opisie zawsze handlarz napisze,że jest ok),a jeśli wkładka będzie powiedzmy mocno g... to nieraz dla poprawy dźwięku kupić jakąś lepszą.Nowa wkładka zawsze ma już igłę.
Awatar użytkownika
chudy_b

Moim zdaniem używka w tej cenie to lepszy wybór, choć trzeba trochę poszukać fajnego sprzętu. Ale to tylko moje zdanie.
Co do wkładki, to się dopiero okaże jak znajdziesz konkretny egzemplarz. Samą igłę profilaktycznie bym wymienił.

Co do Regi, to tylko potwierdza moją obserwację. Kosztuje 2600. Jakby nie patrzeć jednak grubo ponad 1000. A że kiedyś też była nie tania, to tylko lepiej dla niej.
ODPOWIEDZ