Kupno BEZPIECZNEGO gramofonu

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
courage1

Re: Kupno BEZPIECZNEGO gramofonu

Post autor: courage1 »

A takie zmiany nie wpłyną na jakość dźwięku? Powoli znowu dryfujemy w stronę audiofilii... Nie bardzo mam czas na wczytywanie się w temat, przeróbki i masę czynności, tylko dla różnic których moje ucho nie wychwyci... "Im a just a simple man" ;p

A co myślicie o tym?
http://allegro.pl/gramofon-unitra-danie ... 97462.html
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

courage1 pisze:A co myślicie o tym?http://allegro.pl/gramofon-unitra-danie ... 97462.html
Weź nie wymyślaj ;)
courage1 pisze:Nie bardzo mam czas na wczytywanie się w temat, przeróbki i masę czynności, tylko dla różnic których moje ucho nie wychwyci... "Im a just a simple man"
Na początek przejściówka z pewnością wystarczy, a jak boisz się wymiany wkładki to to być może nie jest hobby dla Ciebie.
DIOMEDES KATO
kielek

Post autor: kielek »

Coś czuje,że ten "bezpieczny" gramofon nas wykończy :lol:
courage1

Czy muszę być maniakiem technicznym, wszechwiedzącym człowiekiem, który zna od podszewki większość gramofonów świata, żeby posłuchać winyli? Nie, moim hobby nie jest gramofon a to, co z niego leci, muzyka, która brzmienie ma niepowtarzalne...

Nie boję się wymiany wkładki, tylko nigdy tego nie robiłem i zastanawiałem się czy to jest trudne.

A wracając do tematu, coby offtopa nie było; czy to co mówią o Danielu to kłam? Generalnie słyszałem dobre opinie...
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Najlepiej zrobisz jeśli sobie jednak trochę o gramofonach poczytasz, bo póki co błądzisz we mgle z tą "audiofilią" i Danielem za 800 zł. ;)
Awatar użytkownika
Winters

courage1 pisze:Czy muszę być maniakiem technicznym?
Jeżeli tak nazywasz odkręcenie/przykręcenie kilku śrubek to niestety tak.

Nic nie jest trudne, o ile się wie jak to zrobić.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Używając każde bardziej skomplikowane urządzenie, czy to gramofon, wiertarkę, czy lodówkę, warto posiąść podstawową wiedzę na temat obsługi, itp.
Obrazek
courage1

Winters pisze:Nic nie jest trudne, o ile się wie jak to zrobić.
Ująłeś 100% sedna :) Zapewne po "pierwszym razie" stwierdzę, że był to banał... Dziś natomiast, gdy czytam o wymianach wkładek, pasków, kalibrowaniu, przerabianiu kabli tudzież wejściówek... to cytując klasyka "Ja sień obecnie pogubiłłem" ;). Przyznaję, myślałem że wystarczy kupić sprzęt, postawić go i będzie on grał (wymieniając od czas do czasu igłę), i będzie bezpieczny dla płyt; rzeczywistość okazała się być inna, a przyszłość mieni się długimi godzinami spędzonymi na forum... A czasu jak na lekarstwo :(
kielek pisze:Coś czuje,że ten "bezpieczny" gramofon nas wykończy :lol:
Hahahaha :D Obiecuję, że sam pozwolę tematowi umrzeć, jeśli tylko ktoś podrzuci mi jakiś gramofon, który będzie.... heh... muszę użyć tego słowa... bezpieczny dla płyt :D. Już na początku mówiłem, że nie jestem audiofilem, fakt, uwielbiam dźwięk czarnych płyt, ale nie raczej nie wyczuję różnicy pomiędzy gramofonami z niskiej półki (bo za 800 zł to nawet używany nie będzie ze średniej półki cenowej). Póki co przez 3 strony padła jedna propozycja (Wintersa, za co ogromnie dziekuję) i myślałem, że zobaczę jeszcze jakieś inne :)
kielek

Daniel to nie jest zły gramofon,pod warunkiem że trafisz na egzemplarz składany w środku tygodnia ;) ale nie na miłość boską za 800zł.To co wyprawiają handlarze itp. żerując na legendach PRLu robiąc z tego Hi-End to woła o pomstę do nieba.Jest moda na winyle i tzw.wintydż i każdy wiekowy nieco klocek(te wyciągnięte z zagranicznych śmietników też) zaraz są Hi-End'ami,choć w owych latach niektóre do tego nie pretendowały i nimi nie były.Byle przeciętny paskowiec z lat 70 zaraz staje się "kultowym" i nie tak dawno trudno było je sprzedać za 300zł ,a teraz 500-600zł kosztują...Na dodatek obecnie to pora żniw dla handlarzy(tak do wiosny potrwa)i ci windują ceny na maxa,a ludziska to kupują :shock:
courage1

A gdybym go zbił na 600 zl wyglądałoby to lepiej?
kielek

courage1 pisze:Póki co przez 3 strony padła jedna propozycja (Wintersa, za co ogromnie dziekuję) i myślałem, że zobaczę jeszcze jakieś inne
Chciałem kolego zauważyć,że równolegle prowadzisz wątek w gramofonach za 700zł i tam dostałeś kilka propozycji,więc nie przesadzaj.Poza tym sam też rzuciłeś kilka propozycji na które Ci odpowiedzieliśmy...
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

courage1 pisze:A gdybym go zbił na 600 zl wyglądałoby to lepiej?
MZ to i tak dużo za dużo.
Awatar użytkownika
Winters

Nie. Jakbyś taki znalazł w szafie na strychu to okej, ale szarpać się na takie konstrukcje nie ma co.
DIOMEDES KATO
courage1

Zatem będę obserwował aukcję, która jest wyżej, jeśli mnie przebiją to nie wiem... Wstrzyknę sobie potas w bolusie :D

http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-1 ... 16876.html chyba że pioneer mnie uratuje, co?
kielek

Kogo sprzedającego? :D
Dla Ciebie na pewno lepiej dla niego już nie.Wątpię,że w dobie zbytu na takie wynalazki ktoś Ci zejdzie tyle z ceny.Sam raczej nie jestem fanem naszej "elektroniki"z PRL,ale są tu tacy i może niech oni się wypowiedzą.Jak dla mnie to Daniel warty jest może 200-250zł(i to w porywach).
ODPOWIEDZ