Cześć lizzzy100. Miło mi, że przy pomocy treści dostępnych na forum udało Ci się wybrać i skompletować taki zacny sprzęt.
Adaś jako chyba najbardziej udany gramofon krajowej produkcji.
A co do amplitunera to fiu fiu, patrzcie państwo, CR-1020

Baaaardzo dobry sprzęt, jeden z reprezentacyjnych modeli Yamahy z końca lat '70tych, drugi od góry (większy brat to CR-2020). Trudno by czegoś człowiekowi brakowało, mając taki amplituner.
No i zarazem jest on taki piękny
lizzzy100 pisze: i tu chyba mam większy problem niż mi się wydawało gdyż gubię się w tych omach i mocy znamionowej muzycznej itd..
Fakt, w kolumnach głośnikowych można nieźle przebierać, ale przynajmniej masz już amplituner pod który możesz coś dobierać
lizzzy100 pisze:Najchętniej to bym kupiła coś od niego starego ale jarego co by pasowało do moich staruszków ale niestety z powodu finansowych muszę wziąć coś na raty.
Dobrze planujesz, rozumiem brak gotówki, ale jednak namawiałbym na przeczekanie i ewentualnie dozbieranie $/ojro/PLN w celu nabycia coś starszego i lepszego, co by bardziej pasowało do Yamahy

Uważam po prostu, że w taki sposób lepiej wydasz swoje pieniądze.
lizzzy100 pisze:Ale mają one trochę dużą moc ( wzmacniacz 8 Ohm: 2x 80 Watt 4 Ohm: 2x 100 Watt ) to prawie dwukrotnie większa o ile dobrze liczę...

Czy jest sens takie kupować ?
Myślę, że Yamaha spokojnie byłaby w stanie rozkołysać kolumny o takiej mocy. Szczególnie, że są one dość wydajne. Coś w okolicach 100-140W przy 8 ohmach byłoby chyba optymalne, skoro interesują Cię kolumny podłogowe
Co do Cantonów to wypowiem się tak... Z pewnością to zagra, jakoś, ale w wklejone tu przez Ciebie dane techniczne moim zdaniem nie można nawet na słowo honoru wierzyć

Patrząc na budę i wnętrzności GLE 490 nie sposób by to zeszło do 20Hz, ani nawet 40Hz. Dodatkowo rozbrajająca jest znacząca różnica między mocą znamionową, a muzyczną, porównując ze sobą GLE 490 i 470 (ciekawe jaką normę pomiarową zastosowali, nic dziwnego, że takim detalem się nie chwalą). Impedancja od 4 do 8 ohm też jest wesoła (krótko mówiąc 6ohm dla całości), ale rozumiem dlaczego tak to ujęli

A to tylko jeśli chodzi o oczywistości (ale dotyczących tych bardziej istotnych rzeczy), co do reszty to można zgadywać, czy ten parametr to prawda czy fałsz
Główna różnica między 490, a 470 to brak głośnika średniotonowego w tym drugim, co słuchowo jest dosyć zauważalne. Zamiast tego w 470 całe pasmo średnie spoczywa na barkach dwóch niskotonowców. Gadka o "2 i 1/2 drożności" to marketing.
Krótko mówiąc, średniej klasy kolumny, nadające się bardziej jako fronty do zestawu kina domowego, aniżeli do wysokiej klasy zestawu stereo.
Cantony GLE 490 kosztują na dzień dzisiejszy około tysiaka za sztukę, czyli około/ponad 2k za parę. Za tą kwotę jesteś w stanie kupić naprawdę dobre i renomowane używane kolumny. Ba, już za cenę jednaj kolumny myślę, że uda się znaleźć coś bardzo konkretnego, ale oczywiście pod postacią pary kolumn
Decyzja jest oczywiście twoja, ale jednak radziłbym się nad tym wszystkim jeszcze zastanowić

W między czasie popatrzę czy na allegro stoi coś fajnego w tej chwili. Fajnie byłoby dorwać stare Yamahy NS, ale te są dość rzadkie u nas niestety
Dobrze, że podałaś swoje ulubione gatunki muzyczne oraz metraż pomieszczenia, bo to jest jednak przydatne

+ skąd jesteś? Kolumny to dość "ciężki biznes"

, więc im bliżej tym lepiej, bo przynajmniej oszczędzi się około stówkę za kuriera (nie wspominając już o ew. osobistym sprawdzeniu przed zakupem).