Igła Digitrac 300 SE czy JICO SAS?
-
Witam i chciałbym prosić o radę.
Mogę wybrać kombinację body Ortofon 10 + igła Ortofon Digitrac 300 SE lub body JVC Z-1 + igła JICO SAS.
Mnogość symboli wyższej klasy szlifów jest trochę trudna do ogarnięcia; igły są w identycznej cenie więc chciałbym wybrać lepszą.
Dziękuję i pozdrawiam.
Mogę wybrać kombinację body Ortofon 10 + igła Ortofon Digitrac 300 SE lub body JVC Z-1 + igła JICO SAS.
Mnogość symboli wyższej klasy szlifów jest trochę trudna do ogarnięcia; igły są w identycznej cenie więc chciałbym wybrać lepszą.
Dziękuję i pozdrawiam.
-
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Chyba trudno o kogoś kto je porównywał empirycznie. 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Która wkładka Tobie lepiej brzmi?
Tylko proszę nie pisz mi zaraz, że "nie o to chodzi", bo jak najbardziej o to właśnie chodzi.
Tylko proszę nie pisz mi zaraz, że "nie o to chodzi", bo jak najbardziej o to właśnie chodzi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Igła Digitrac 300 SE czy JICO SAS?
Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem w pierwszym poście. Mam zamiar dopiero wybrać i zakupić jedną z tych kombinacji.
To duży jak dla mnie wydatek więc chyba nic w tym dziwnego, że chciałbym zasięgnąć różnych opinii.
Pozdrawiam
To duży jak dla mnie wydatek więc chyba nic w tym dziwnego, że chciałbym zasięgnąć różnych opinii.
Pozdrawiam

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie, dla mnie jest wszystko zrozumiałe.misienka2008 pisze:Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem w pierwszym poście.
Chcesz kupić igłę. Wkładki już przecież masz, bo przecież pamiętam co o nich pisałeś w poprzednich swoich wpisach.misienka2008 pisze:Mam zamiar dopiero wybrać i zakupić jedną z tych kombinacji.
Chyba że czegoś nie zrozumiałem albo kłamałeś, że je masz, choć nie wiem czemu miałbyś to robić.
Jeśli jest inaczej to wyjaśnij proszę.
A więc powtarzam pytanie:
W domyśle, z tymi igłami co już posiadasz.Wojtek pisze:Która wkładka Tobie lepiej brzmi?
Chyba że nie masz do nich żadnej igły? Jeśli tak to pardą, faktycznie jest dylemat.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wkładka JVC Z - 1 S wisi na gramofonie JVC L-A 31, który kupiłem przed chyba 30 laty w PEWEXSIE. Teraz, po kilkunastoletniej przerwie przy próbie odtwarzania widzę, że zawieszenie nie wytrzymało uplywu czasu; igła prawie szoruje " brzuszkiem " po płycie przy nacisku zalecanym przez producenta. Nie pomoglo też jego zmniejszenie. Przerwałem szybko te próby z obawy o płyty. Szkoda, bo igła była stosunkowo mało używana, ma pasmo 10 - 25 000 Hz ( sferyk ! ). Moje wspomnienia + krótki obecny odsłuch = coś w rejonie Ortofona OMB 10. Pamiętam z dawnych lat ładnie odtwarzany klawesyn, talerze czyli górę.
Ortofona OMB 10 otrzymałem wraz z kupionym gramofonem. Gra przyzwoicie, ale to nie to. Sprawdzałem szablonami ustawienie, ale wszystko jest w porządku. Być może igła jest już " zmęczona ". Nie ma co wierzyć sprzedającym.
A więc żadnych sesji odsłuchowych i miarodajnych wniosków odnośnie brzmienia. Potrzebne mi są nowe igły.
Trzecia wkładka to Shure M95. Właśnie czekam na hipereliptyka JICO do niego.
Moim celem są dwa gramofony i trzy wkładki i ciągle szukam złotego środka pomiędzy ceną a " zyskiem " dziwiękowym. Na dodatek znalazłem Shibatę do body JVC Z - 1 tańszą o 27 $ od SAS'a i już nic nie wiem.
Dziękuję i pozdrawiam
Ortofona OMB 10 otrzymałem wraz z kupionym gramofonem. Gra przyzwoicie, ale to nie to. Sprawdzałem szablonami ustawienie, ale wszystko jest w porządku. Być może igła jest już " zmęczona ". Nie ma co wierzyć sprzedającym.
A więc żadnych sesji odsłuchowych i miarodajnych wniosków odnośnie brzmienia. Potrzebne mi są nowe igły.
Trzecia wkładka to Shure M95. Właśnie czekam na hipereliptyka JICO do niego.
Moim celem są dwa gramofony i trzy wkładki i ciągle szukam złotego środka pomiędzy ceną a " zyskiem " dziwiękowym. Na dodatek znalazłem Shibatę do body JVC Z - 1 tańszą o 27 $ od SAS'a i już nic nie wiem.
Dziękuję i pozdrawiam
-
Jednak każdy ma inny słuch i postrzeganiemisienka2008 pisze:Szkoda, bo igła była stosunkowo mało używana, ma pasmo 10 - 25 000 Hz ( sferyk ! ). Moje wspomnienia + krótki obecny odsłuch = coś w rejonie Ortofona OMB 10. Pamiętam z dawnych lat ładnie odtwarzany klawesyn, talerze czyli górę.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To może zanim wyłożysz ciężkie pieniądze na drogie igły... kup tanie igły od Wamata. Przynajmniej do tej JVC.
No chyba że szkoda byłoby wydać 5 dyszek na przekonanie się.
Shure też może namącić w głowie jak już dojdzie igła HE
O brzmieniu Digitraca to już paru forumowiczów się wypowiedziało. Z JVC gorzej, bo to nieco rzadszy dziad w naszych stronach. W związku z tym, ciężko tak ślepo radzić, przy wkładkach podobnej klasy.
No chyba że szkoda byłoby wydać 5 dyszek na przekonanie się.
Shure też może namącić w głowie jak już dojdzie igła HE

O brzmieniu Digitraca to już paru forumowiczów się wypowiedziało. Z JVC gorzej, bo to nieco rzadszy dziad w naszych stronach. W związku z tym, ciężko tak ślepo radzić, przy wkładkach podobnej klasy.
U kogo?misienka2008 pisze:Na dodatek znalazłem Shibatę do body JVC Z - 1 tańszą o 27 $ od SAS'a i już nic nie wiem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
U Thakkera igla JVC Z - 1 ( Shibata ) kosztuje 119 Euro ( ok. 160 $ ). Mogę ją mieć bez dodatkowych kosztów przez znajomych. SAS JICO: 133 $ + koszty wysyłki, cło, VAT: 180 - 190 $. Koledzy, którzy sprowadzali już igły od JICO mogą mnie skorygować.
Kupno igły z Wamatu to dobry pomysł Wojtku, ale po namyśle zrezygnuję z niego. Ostatecznie wiem, że body funkcjonuje, a te parę groszy lepiej dołożyć do czegoś lepszego. I tak muszę te zakupy rozłożyć w czasie ( z zębami w ścianie
)
Hipereliptyka do Shura wyglądam z utęsknieniem. To pierwsza moja wyższej klasy nowa igła.
Kielek, ja miałem tę igłę fabrycznie nową i takie wrażenia utkwiły w mojej pamięci. Swoją też miałeś nową? Bardzo mnie interesują inne wrażenia, odpowiedz, proszę.
Dziękuję serdecznie za odzew i wsparcie.
Pozdrawiam
Kupno igły z Wamatu to dobry pomysł Wojtku, ale po namyśle zrezygnuję z niego. Ostatecznie wiem, że body funkcjonuje, a te parę groszy lepiej dołożyć do czegoś lepszego. I tak muszę te zakupy rozłożyć w czasie ( z zębami w ścianie

Hipereliptyka do Shura wyglądam z utęsknieniem. To pierwsza moja wyższej klasy nowa igła.
Kielek, ja miałem tę igłę fabrycznie nową i takie wrażenia utkwiły w mojej pamięci. Swoją też miałeś nową? Bardzo mnie interesują inne wrażenia, odpowiedz, proszę.
Dziękuję serdecznie za odzew i wsparcie.
Pozdrawiam
-
Niestety igła (sferyk) w tej wkładce miała bliżej nie określony przebieg,bo wziąłem ją z JVC QL-A5
Tak jak pisałem grało to przyjemnie,ciepło z niezłym basem(trochę takim kluchowatym),ale góra jak dla mnie była mało szczegółowa(może to kwestia długiego obcowania z AT-120e) i dlatego gramofon wraz z wkładką oddałem synowi koledze jako zachętę do winylomanii
Jeśli masz gramofon z mocowaniem na klasyczny headshell i chcesz jakiś porównań to mogę kiedyś podjechać do Ciebie z 4-5 wkladkami na koszykach celem porównań(AT-13EaV,AT-120e,Shure V15 II,Shure M 75 i ewentualnie Osawa),bo z tego co pamiętam mieszkamy w tym samym mieście,ale to kwestia do dogadania na priv.

Jeśli masz gramofon z mocowaniem na klasyczny headshell i chcesz jakiś porównań to mogę kiedyś podjechać do Ciebie z 4-5 wkladkami na koszykach celem porównań(AT-13EaV,AT-120e,Shure V15 II,Shure M 75 i ewentualnie Osawa),bo z tego co pamiętam mieszkamy w tym samym mieście,ale to kwestia do dogadania na priv.