Cześć,
mam gramofon Technics SL-231 z wkładką AT-95E i nową igłą, wzmacniacz SU-V505.
Ostatnio zauważyłem, że podczas słuchania ostatnich utworów z poszczególnych stron płyty jakość dźwięku znacznie się pogarsza, tj. pojawia się dość nieprzyjemne 'trzeszczenie' przy wysokich tonach (najlepiej słyszalne przy wokalu), cały utwór brzmi o wiele bardziej 'płasko'. Przy wcześniejszych utworach, bliżej zewnętrznej krawędzi płyty, albo środka, nie ma takiego problemu, dźwięk jest super. Płyty są dobrze wyczyszczone miksturą forumową, zresztą ten sam problem jest przy płytach używanych, jak i nowiutkich, wyciągniętych dopiero co z folii.
Igła jest nowa, gramofon stoi prosto, ramię wyważone i antyskating odpowiednio ustawiony. W czym może leżeć problem?
Dzięki za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam, M.
SL-231 - jakość dźwięku
- krychu337
- Gramofon: JVC QL-F6
- Winters
SL-231 - jakość dźwięku
Antiskating, jeśli ustawiałeś według instrukcji, to prawdopodobnie jest niepoprawny. Zmniejsz.
Kąt wkładki odpowiedni?
Kąt wkładki odpowiedni?
DIOMEDES KATO
- krychu337
- Gramofon: JVC QL-F6
Re: SL-231 - jakość dźwięku
Dzięki za sugestie, Winters. Spróbuję wyregulować jeszcze antyskating i sprawdzić wkładkę, dam znać jak postępy. Pozdrawiam!
Edit: po szybkich oględzinach gramofonu, rzuciło mi się w oczy coś, czego wcześniej nie zauważyłem - z dwóch śrubek trzymających wkładkę, jedna (prawa) jest zakręcona odrobinkę wyżej (różnice może troszkę mniej niż milimetr, ale jednak widać) niż druga, to może być to..
Edit 2: wkładka po prostu nie była dobrze dokręcona, prawa śrubka cała latała, w związku z tym wkładka była mocno krzywa w stosunku do talerza/płyty. Dokręciłem i jest lepiej, tak mi się przynajmniej wydaje. Oczywiście w czasie korekty przejechałem igłą po macie i całą skrzywiłem
no ale tak to jest przez nieuwagę. Dzięki jeszcze raz za pomoc 
Edit: po szybkich oględzinach gramofonu, rzuciło mi się w oczy coś, czego wcześniej nie zauważyłem - z dwóch śrubek trzymających wkładkę, jedna (prawa) jest zakręcona odrobinkę wyżej (różnice może troszkę mniej niż milimetr, ale jednak widać) niż druga, to może być to..
Edit 2: wkładka po prostu nie była dobrze dokręcona, prawa śrubka cała latała, w związku z tym wkładka była mocno krzywa w stosunku do talerza/płyty. Dokręciłem i jest lepiej, tak mi się przynajmniej wydaje. Oczywiście w czasie korekty przejechałem igłą po macie i całą skrzywiłem

JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104