Gramofon Gemini PT-1000 gra cicho.

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
69tnt69

Post autor: 69tnt69 »

Witam, kupiłem ostatnio gramofon Gemini pt-1000 (jak w tytule). W internecie znalazłem informacje coby gramofon miał napęd bezpośredni i służył do scratchy. Nie posiadam żadnego wzmacniacza, więc pożyczyłem mini wieżę z wyjściem AUX. Podłączyłem gramofon pod to wyjście, uziemienie również zostało podłączone, może mało profesjonalnie, ale nic nie buczy.
Problem z jakim się obecnie borykam to cichy dźwięk wychodzący z głośników mini wieży. Czytałem o przedwzmacniaczu RIAA, ale jestem ciemny. Nie wiem czego dokładnie potrzebuję, aby sprzęt działał przyzwoicie. Dopiero zaczynam swoją przygodę z analogową muzyką, także sprzęt nie musi być high-endowy.
Najbardziej zależy mi na małych gabarytach sprzętu, jeżeli da się ominąć gigantyczną wieżę to byłoby super.

Czekam na jakieś odpowiedzi, bo ja totalnie nie wiem co jest winą cichej gry.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jeśli gramofon nie ma wbudowanego przedwzmacniacza to musisz sobie taki sprawić. Np. Vivanco PA-115, jeśli ma być tanio i dobrze.
Gramofony z wbudowanym przedwzmacniaczem zazwyczaj nie wypuszczają przewodu uziemienia.

Nie wiem jak jest w Twoim Gemini. Musiałbyś zobaczyć z tyłu czy masz jakiś przełącznik czy coś ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
69tnt69

Niestety jestem w 100% pewny, że nie ma żadnego przełącznika.
Moje drugie pytanie brzmi, czy jeżeli posiadałbym wzmacniacz do którego podpięte miałbym głośniki (rozumiem, że pod wzmacniacz mogę podłączyć kolumny), to czy wtedy przedwzmacniacz jest również potrzebny? Czy może rolę jaką pełni przejmuje wyżej wspomniany wzmacniacz?
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

Skoro kupiłeś gramofon dla DJ-ów, z wkładką dla Dj-ów, to kup jakiś tani mikser dj-ski.
69tnt69

Re: Gramofon Gemini PT-1000 gra cicho.

Mikser jest mi zbędny, ponieważ kupiłem gramofon do słuchania płyt, a nie grania :)
Ponawiam pytanie, czy gdybym miał wzmacniacz przedwzmacniacz staje się zbędny?
Awatar użytkownika
d-t-x

69tnt69 pisze:W internecie znalazłem informacje coby gramofon miał napęd bezpośredni i służył do scratchy.
Z tego zdania wynika coś zupełnie innego. Na jakich forach szukałeś informacji?
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

Ten gramofon nie ma wbudowanego przedwzmacniacza, zatem należy go do przedwzmacniacza podłączyć.

69tnt69 pisze:czy gdybym miał wzmacniacz przedwzmacniacz staje się zbędny?
Jeśli wzmacniacz ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, to zewnętrzny przedwzmacniacz jest zbędny.
Jak masz wejście PHONO we wzmacniaczu, to znaczy, że nie potrzebujesz dodatkowego przedwzmacniacza.

Ogarnij podstawy i wszystko będzie jasne ;] -> http://winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=3421
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
69tnt69

dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem :D
d-t-x zakupiłem ten gramofon nie ze względu możliwości używania go do prowadzenia imprez, była to bardzo dobra oferta :P a czytałem, że napęd bezpośredni jest najlepszym jaki istnieje :) więc 2 w jednym

jeszcze raz dzięki za info
Awatar użytkownika
d-t-x

69tnt69 pisze:a czytałem, że napęd bezpośredni jest najlepszym jaki istnieje
Rozumiem, ale akurat z tym zdaniem się nie zgodzę: no bo jak wytłumaczyć fakt, że napęd paskowy jest stosowany nawet w najdroższych konstrukcjach i nie są to jednostkowe przypadki?
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

d-t-x pisze:jak wytłumaczyć fakt, że napęd paskowy jest stosowany nawet w najdroższych konstrukcjach i nie są to jednostkowe przypadki?
Bo jest najtańszy w produkcji :-) A w najdroższech konstrukcjach chodzi o to żeby odpowiednio zarobić.
Awatar użytkownika
d-t-x

Też prawda :)
Ale kupując gramofon, bardziej skupiłbym się na ramieniu niż na rodzaju napędu.
Dobra, kończymy ten OT, bo nie o to pytał autor wątku ;)
69tnt69

mam jeszcze jedno pytanie, mam możliwość zakupu głośników Manta 5.1 MM2850 Bronze, w internecie przeczytałem, że zestaw posiada dwukanałowy wzmacniacz stereo, czy po podłączeniu gramofonu głośniki zagrają jak należy (czyt. nie spotka mnie znowu ten sam problem ze zbyt cichą grą)?
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Wzmacniacz mocy to nie to samo co przedwzmacniacz gramofonowy. Jeśli tam nie ma wejścia PHONO, to zagrają cicho.
Awatar użytkownika
d-t-x

Zestaw 5.1 do słuchania płyt stereo? Po za tym, jak kolega pisał, to głośniki komputerowe, nienadające się do gramofonu.
Zamiast kupować szmelc odłóż te 700 - 800 zł np. na jakiś wzmacniacz NAD i Tannoye M1.
ODPOWIEDZ