Że też wcześniej nie wpadłem na to, że w sieci musi istnieć porządne forum winylowe. Oczywiste oczywistości są najmniej oczywiste

Mój pierwszy kontakt z winylami miał miejsce kilkadziesiąt lat temu. Daniel, Radmor, Altusy to sprzęt niestety nie mój, ale mogłem sobie "poużywać".
Parę miesięcy temu przypadkiem na Allegro wpadł mi w oko Daniel. No i wspomnienia wróciły. Jako, że w tym czasie remontowałem mieszkanie i wymieniałem meble, to stwierdziłem, że to doskonała okazja, żeby znaleźć miejsce dla Daniela. No i zaczęło się.
Mój ówczesny amplituner nie miał wejścia gramofonowego. Trzeba zmienić. Wybór padł na Yamahę 4010 + klocki Triangle. Sprzedawca od którego miałem to kupić, delikatnie mówiąc, podważył mój wybór. Ostatecznie jako towarzystwo dla Daniela kupiłem Cambridge Audio 551R + Monitor Audio RX 8 i reszta do 5.0 Oczywiście ten amplituner nie ma pre ampa, więc trzeba było dołożyć zewnętrzny też CA.
Pierwszy Daniel kupiony na Allegro jako "świeżo po serwisie w idealnym stanie" okazał się ładnym złomem. Dziś mam z niego tylko plintę i pokrywę.
Drugi Daniel pochodzi od być może znanego Wam specjalisty z Bydgoszczy. Pozdrawiam przy okazji. Połączył porządne wnętrze z moją ładną obudową, wyregulował i wyszło coś co dobrze gra jak i dobrze wygląda. Z definicji jestem przeciwny modyfikacjom oldtimerów, ale mój Daniel nie miał robić za zabytek, ale jak równy z równym współpracować ze współczesnym wzmacniaczem i kolumnami. Dlatego pozwoliłem sobie na zamontowanie czarnej plinty (taką kupiłem z pierwszym Danielem) i podmianę żarówek na niebieskie diody. Pewnie niektórzy z Was się oburzą, ale to naprawdę fajnie wygląda obok identycznie podświetlonego CA. Znajomi słabo obeznani z PRLowskim HI-FI

Na koniec Daniel dostał wkładkę AT95E od popularnej firmy na W. Grała chyba nieźle, nie wiem, nie miałem porównania. Po kilku tygodniach jej miejsce zajęła oryginalna AT120.
pozdr