Czołem
-
Czołem
Mam na imię Artur, mieszkam od 3 miesięcy w Japonii i gramofonami/winylami interesuję się już od kilku lat. Nie jest to dobre określenie, bo o ile zawsze chciałem rozpocząć swoją kolekcję, tak niestety nigdy nie miałem na tyle zaparcia ani czasu, by faktycznie przyjrzeć się sprawie, poznać się na wszystkim i zaopatrzyć się w sprzęt. Jednakże po przeprowadzce tutaj, mam odrobinę więcej czasu i myślę, że pora zacząć się w to bawić. Jestem absolutnym początkującym, jak na razie moją wiedzę można ograniczyć do tego co przeczytałem w podklejonych tutaj tematach.
W przyszłym tygodniu planuję przejechać się na Akihabarę w celu kupienia używki.
Doradzono mi gdzie dokładnie mogę się w gramofon uzbroić (i niestety nic więcej), ale chciałbym się najpierw dowiedzieć czy są jakieś japońskie firmy których powinienem się wystrzegać, jak rozpoznać jaki gramofon ma napęd no i czy działa? Niestety nie znam japońskiego w ogóle, więc dopytywanie się u sprzedawcy odpada, dlatego chciałbym mieć jakąś konkretną wiedzę żeby wiedzieć czego konkretnie się wystrzegać i na co zwrócić uwagę.
Celowałbym w raczej dość tani, ale sprawny gramofon na pierwszą maszynę, nie chciałbym wydawać narazie na to za dużo pieniążków.
Pozdrawiam.
W przyszłym tygodniu planuję przejechać się na Akihabarę w celu kupienia używki.
Doradzono mi gdzie dokładnie mogę się w gramofon uzbroić (i niestety nic więcej), ale chciałbym się najpierw dowiedzieć czy są jakieś japońskie firmy których powinienem się wystrzegać, jak rozpoznać jaki gramofon ma napęd no i czy działa? Niestety nie znam japońskiego w ogóle, więc dopytywanie się u sprzedawcy odpada, dlatego chciałbym mieć jakąś konkretną wiedzę żeby wiedzieć czego konkretnie się wystrzegać i na co zwrócić uwagę.
Celowałbym w raczej dość tani, ale sprawny gramofon na pierwszą maszynę, nie chciałbym wydawać narazie na to za dużo pieniążków.
Pozdrawiam.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Czołem
Cześć 

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Mr. Moonlight
- krolix
Z niektórymi Japończykami dogadasz się po angielsku, po prostu spróbuj. A kup sobie np. Technicsa SL-1210 mk2 lub M5G. To są pancerne gramofony i jeśli nie używał ich intensywnie jakiś DJ, to naprawdę niewielkie są szanse aby były uszkodzone. Możesz też spróbować kupić sobie coś nowego w sklepie. Pamiętam, że ceny były porównywalne do polskich, co prawda wybór był stosunkowo niewielki. Z drugiej strony, podczas swojego pobytu w Japonii nie pałętałem się specjalnie po sklepach z elektroniką.Arturr pisze:Niestety nie znam japońskiego w ogóle, więc dopytywanie się u sprzedawcy odpada, dlatego chciałbym mieć jakąś konkretną wiedzę żeby wiedzieć czego konkretnie się wystrzegać i na co zwrócić uwagę.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czołem
Cześć
Nikt Tobie w skrócie nie przedstawi multum możliwych i dostępnych modeli (nie wspominając już o sprzętach dostępnych tylko na rynku japońskim). Będziesz musiał zgłębić temat i nieco poczytać.
Na tej samej zasadzie mógłbyś pytać "no dobra, jaki samochód kupić? Jak rozpoznać z zewnątrz jaki ma napęd?" itd. Temat rzeka
Nikt Tobie w skrócie nie przedstawi multum możliwych i dostępnych modeli (nie wspominając już o sprzętach dostępnych tylko na rynku japońskim). Będziesz musiał zgłębić temat i nieco poczytać.
Na tej samej zasadzie mógłbyś pytać "no dobra, jaki samochód kupić? Jak rozpoznać z zewnątrz jaki ma napęd?" itd. Temat rzeka

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Czołem
Hej, dzięki za odpowiedzi, czołem wszystkim 
Wiem, wiem, że generalnie zadałem bardzo otwarte pytanie, pisałem to bardziej pod kątem tego cytatu -

Wiem, wiem, że generalnie zadałem bardzo otwarte pytanie, pisałem to bardziej pod kątem tego cytatu -
chciałem po prostu wiedzieć jakie to są głównie firmy, albo ew. po czym rozpoznać (w sklepie raczej nie będę mógł "przetestować" sprzętu) że dany gramofon się wyróżnia napędem bezpośrednim, a przy okazji czy są jeszcze jakieś inne rzeczy (negatywne) cechujące japońskie gramofoniki, no ale po prostu zrobie research jak już przejrzę modele i wybioręW latach '80tych, rynek został zalany tanimi, japońskimi gramofonami z napędem bezpośrednim, których cechowały tanie podzespoły i kiepska konstrukcja. Między innymi z tego względu, spora grupa entuzjastów audio (nawet dzisiaj) naznaczyła napęd bezpośredni jako zawsze gorszy od napędów paskowych, a czasami i nawet kółkowych. Nie jest to zupełnie prawda, gdyż solidnie zaprojektowany i wykonany gramofon z napędem bezpośrednim (np. Dual 701/721 czy też jakiś topowy Technics, tj. legendarna seria 12x0) może przebić pod względem jakości większość innych gramofonów.

- chudy_b
Nie wiem, czy już wiesz, ale japońskie wydania klasycznych winyli uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Są cenione na naszym rynku i osiągają często niezłe ceny. Jeśli na miejscu udało by Ci się znaleźć sklep z takimi płytami w dobrych cenach, to po sprzedaży w Polsce spokojnie zarobisz na porządny gramofon. a i swoja własną kolekcję zbudujesz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czołem
Tak najlepiejArturr pisze:no ale po prostu zrobie research jak już przejrzę modele i wybiorę

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum