Dobry wieczór Państwu

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
ogłuch

Dobry wieczór Państwu

Post autor: ogłuch »

Witam Szanowne Forum,
Zaczytuję się w Waszych postach ostatnio,czytam posty pasjonatów dźwięku, muzyki i tego wszystkiego naraz, a także miłośników sprzętu, dizajnu... Szukam gramofonu na „początek” i zarazem na koniec, ponieważ gramofon mam nadzieję posłuży mi najbliższe parę lat, a kto wie czy nie ogłuchnę albo nie potknę się o sznurowadła na schodach na przykład. Gramofon ma być prosty w obsłudze, w budowie (---tak, PRO-Ject---), niebanalny (kolory!.. panie), fajny i niedrogi (do 2 tys PLN). Proszę użytkowników gramofonów wspomnianej firmy o rekomendacje, rozwianie wątpliwości czy DEBUT CARBON, DEBUT CARBON ESPRIT albo RPM 1.3. Kolor biały, bo jak by inny…
Podobno gra wkładka (wezmę 2m red), podobno silnik rezonuje (więc RPM 1.3 ????), ale mam kota, zatem dobrze jak można by zamknąć go (gramofon) pokrywą.
Nie jestem audiofilem, lubię słuchać muzyki. METAL, FOLK, ROCK i DEPECHE MODE.
-czy akryl ? (esprit)
-czy silnik obok ? (rpm 1.3)
-czy jednak Best eisa award ? (debut carbon)
Do tej pory zbieram sobie klasyczne winyle (dla mnie klasyczne, ulubione, pewnie nagrane z cyfry, gadżety, pictury itp.) i odsłuchuję na Danielu odrestaurowanym przez pana z Bydgoszczy który z pietyzmem odnawia rzeczone gramofony Unitry, i nie tylko. Wkładka AT91. Nie jest źle.
Gra to. Podłączone pod system stereo Onkyo Sc-245 (mikrowieża), wcześniej pod Panasonica za 300 pln który grał fajniej. Vivanco 115. Może w przyszłości pod lepszym (nie audiofilskim jednak) zagra. No ,chyba że sznurówka się rozwiąże, na oblodzonych schodach…
GRAMOFON na teraz. JAKI ??? a może Daniela wzbogacić o 2m Red, pre ampa wymienić?...Kto miał, ma, słyszał, porównywał?
Awatar użytkownika
Winters

Dobry wieczór Państwu

Post autor: Winters »

Dobry wieczór Panu!

Daj sobie spokój z Projectami - to będzie żadna poprawa, wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle!
Kup sobie porządną wkładke do Daniela (np. Shure M44) i złóż porządny zestaw. Póki co, to i tak ten Daniel jest najmocniejszym punktem tego stereo!
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Dobry wieczór Państwu

Post autor: JacK »

Cześć :) ... ciężko Ci będzie na tym forum znaleźć rekomendacje dla PJ, ma zbyt współczesny wygląd, a miłośnicy staroci tutaj przeważają.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
ogłuch

Dobry wieczór Państwu

Dziękuję za krótkie i wiele mówiące odpowiedzi :) Domyślam się że ten "system" pozostawia wiele do życzenia. Chyba jednak nie będę audiofilem, po części z braku funduszy na to "niekończące się poszukiwanie właściwego brzmienia"... zresztą, lubię tą swoją muzykę, nierzadko nagraną z marnym brzmieniem, zasłuchiwałem się w kasetach, i klimat był najważniejszy. Niekiedy kasetę z zerwaną taśmą podklejałem scotchem (wtedy to się nazywało taśma klejąca), nie raz była to piąta kopia.
Ulubiłem mikro wieże. Od lat posiadałem Panasoniki, te w przedziale jak na dziś za ok. 1500 pln, więc fajnie grające. Siłą przyzwyczajenia, które jak wiadomo jest naszą drugą naturą pozostanę przy tym, bo tak jest mi dobrze. Parę lat ostatnich grał mi Panasonic awaryjny, niedrogi i też miło było posiedzieć przy muzyce, jednak mówię "dobra, podnosimy level, biorę Onkyo 245 :), zobaczymy jak ten hi-fi daje". Brzmienie Onkyo niekiedy zaskakiwało, trochę na plus nawet, bo inaczej jak ten Panasonic za 300, ale obsługa rozczarowuje (przyzwyczajenia...-pamiętamy?). Onkyo za tę cenę brzmi pewnie najlepiej z nazwy :)
Zatem Onkyo widnieje na Allegro (zapraszam), ja chcę Panasonica SC_PMXcośtam. I to jest STAŁA.
Daniel mi gra z tanią wkładką AT-91, vivanco 115, porównywałem mp3 (320) odtwarzane z Onkyo z takim samym kawałkiem z winylu - i nie słyszę różnicy.
I teraz parę pytań do cierpliwych, jest tak bo:
- Daniel ma słabą wkładkę?
- Daniel ma słaby vivanco 115?
- czy jestem głuchy?
- ten audio sprzęt (mikro wieża jakakolwiek) nie da różnicy?
- to wszystko ma jakiś sens?
- rzuć ten temat i idź na ryby.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Winters

Dobry wieczór Państwu

ogłuch pisze:"niekończące się poszukiwanie właściwego brzmienia"
Na Pro-Ject masz, a na używany przyzwoity zestaw, co kosztuje tyle samo, albo i mniej, to już nie?
ogłuch pisze:- Daniel ma słabą wkładkę?
Tak.
ogłuch pisze:- Daniel ma słaby vivanco 115?
Trochę tak, ale to nie jest tu aż tak ważne.
ogłuch pisze:- czy jestem głuchy?
My mamy wiedzieć?
ogłuch pisze:- ten audio sprzęt (mikro wieża jakakolwiek) nie da różnicy?
Trochę biedny.
DIOMEDES KATO
ogłuch

Dobry wieczór Państwu

E, używany... chcę nowy, z pudełka :), pewny i z gwaranacją.
I teraz - słaba wkładka, wiem brałem na początek aby zabrzmiał gramofon w ogóle. Do jakiego poziomu można daniela upgradeować jeśli chodzi o wkładkę? I jaka/która mikrowieża podniesie poziom odsłuchu? I dlaczego nie Panasonic??? :)
Awatar użytkownika
Winters

Dobry wieczór Państwu

ogłuch pisze:E, używany... chcę nowy, z pudełka , pewny i z gwaranacją.
Bez sensu.
ogłuch pisze:która mikrowieża
Bez sensu.
DIOMEDES KATO
ogłuch

Dobry wieczór Państwu

:) Mimo że muzyka pozostaje wciąż moim największym hobby, to jednak zmuszony jestem zostać przy "bez sensu". :)
A tam, dalej będę sobie bez sensu słuchał, na sprzęcie który jakoś mi tam zagra. Dobiorę wg. upodobań, fetyszy, marketingu i możliwości. Jak zwykle zresztą..
W sumie jaki to sens, kiedy np. czeka się na koncert ulubionej kapeli np.15 lat, ta zagra nieziemsko, jest klimat, współgranie, radość z występu ale bass za bardzo dudni, albo miejsce na sali nie jest nie dość audiolubne. no bez sensu...bez sensu. Albo zmęczony wokalista, na ten przykłąd, no bez sensu...
dziękuję za odpowiedzi
Pilot

Dobry wieczór Państwu

Post autor: Pilot »

:pray:
piotrekzpoznania

Dobry wieczór Państwu

Post autor: piotrekzpoznania »

Witam i pozdrawiam!
piotrekzpoznania

PS
możesz podać jakieś dane tego speca z Bydgoszczy? Jesteś drugą osobą w ciągu ostatnich 24 godzin która na niniejszym forum wspomina Bydgoszcz i fachowca od gramofonów ... w razie czego z moim gramofonem też "do Bydgoszczy będę jeździł" jak mówi jeden z bohaterów "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz"
>>Hity bity i haj fity<<, decybele, ilumeny Kryśki, Ele i Karmeny
Awatar użytkownika
chudy_b

Dobry wieczór Państwu

Post autor: chudy_b »

Moim zdaniem współczesne gramofony w cenie do 2kPLN to niestety tylko plastikowe drapaki, szkoda kasy. Za współczesny porządny sprzęt trzeba wyłożyć w okolicach dyszki. A to wg. mnie zdecydowanie za dużo. Lepiej pozostań przy Danielu, lub poszukaj jakiegoś Thorensa z "epoki" np. TD-160

Czy Daniel ma słabą wkładkę? Oryginalna MF-10x pewnie po tylu latach już wiele nie może ;) Są zamienniki, ale wątpię czy dobrej jakości.
Pre-amp to jednak ważna rzecz, jednak szkoda inwestować w lepszy mając słaby wzmacniacz i kolumny.

Pan z Bydgoszczy ma swoją stronę:
http://www.naprawagramofonow.pl/

pozdr
ogłuch

Dobry wieczór Państwu

Tak, pan Jędrzej Kubik fachowo podchodzi do tematu, konserwuje, poprawia - jak na rzeczonej w poprzednim linku stronie stoi.
Godny polecenia. No i muzyk przy okazji.
Pytanko do chudego_b - Vivanco 115 to jak wiadomo podstawowy pre-amp. Jaki byłby zalecany o klasę wyższy?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2013, 08:46 przez ogłuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dobry wieczór Państwu

Post autor: Wojtek »

Cześć ogłuch

Fajnie, że się z nami witasz, ale dlaczego robisz z tego wątku dyskusję "o wszystkim"? Nie licz z tego powodu na jakiś gromki odzew, szczególnie że wiele pytań jest z perspektywy forum już oklepane.

Nie pisz też, że pewne "wewnętrzne ograniczenia" są tożsame z jakimś przymusem w tym wypadku :)

Ogólnie rzecz biorąc, za dużo w tym wszystkim chaosu i głuptakowania. Poczytaj trochę, tutaj, a nie "gdzieś tam". Serio.
chudy_b pisze:Za współczesny porządny sprzęt trzeba wyłożyć w okolicach dyszki. A to wg. mnie zdecydowanie za dużo. Lepiej pozostań przy Danielu, lub poszukaj jakiegoś Thorensa z "epoki" np. TD-160
Przesada.
chudy_b pisze:Czy Daniel ma słabą wkładkę? Oryginalna MF-10x pewnie po tylu latach już wiele nie może ;) Są zamienniki, ale wątpię czy dobrej jakości.
Kolega ma AT-91. Nie wiem co mają lata wkładki do tego co ona potrafi. Reklamowane jako "zamiennik MF" są właśnie AT-91, czyli po prostu tanie/podstawowe modele wkładek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Dobry wieczór Państwu

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:Nie wiem co mają lata wkładki do tego co ona potrafi.
No faktycznie wiek pewnie nic nie ma do rzeczy. Jednak oryginalna 30-letnia MF-10x swoje już pewnie zagrała. Do tego nie wiadomo jak była przez te lata traktowana. Taka kobieta po przejściach ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dobry wieczór Państwu

Post autor: Wojtek »

chudy_b pisze:Jednak oryginalna 30-letnia MF-10x swoje już pewnie zagrała. Do tego nie wiadomo jak była przez te lata traktowana. Taka kobieta po przejściach ;)
Rozróżnij wkładkę od igły :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ