Wkładka do Sony PS-4750

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
łysy

Wkładka do Sony PS-4750

Post autor: łysy »

Wiecie gdzie moge kupic wkladke/igle do mojego Sony PS-4750? Bede wdzieczny za jakis link do allegro lub ebay. :?: :?: :?: :?:
muzyka, trawa, wódka, zabawa...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do Sony PS-4750

Post autor: Wojtek »

To wkładkę czy igłę do jakiejś wkładki? Zdecyduj się. Jeśli to drugie to musisz nam powiedzieć jaką masz wkładkę.
Jeśli to pierwsze to masz spory wybór, wszak w tym Sony jest standardowe mocowanie 1/2''.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
łysy

Re: Wkładka do Sony PS-4750

Mam taką wkładkę:

Obrazek

Muszę zamontować nową igłę, przyznaje że nie wiem czy samą igłę czy wymienić całą wkładkę. Poprzednio miałem gramofon na wkładkę tp4, była prosta sprawa z wymianą. Nigdy nie wymieniałem samej igły. To prosta sprawa? Czy w moim gramofonie jest wkładka w której mogę wymienić samą igłę czy mam też dwie opcje? Która jest tańsza, prostsza, lepsza? Będę też wdzięczny za linki do aukcji gdzie będę mógł dokonać zakupu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do Sony PS-4750

Wkładki MM T4P też mają wymienialne igły, więc jak piszesz że "była prosta sprawa z wymianą" to zakładam, że wymieniałeś całą wkładkę, a nie samą igłę wtedy :)

Wymiana igły to nic strasznego. Wisi sobie przyklejony temat na pierwszej stronie działu: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=671

W Twojej wkładce można wymienić samą igłę. Wkładka to najprawdopodobniej Sony VL 34, igła do niej to ND 134 G.
Zamiennik do znalezienia na allegro, w sklepie firmy Wamat.
łysy pisze:Która jest tańsza, prostsza, lepsza?
Chyba nie ma jednej opcji, która spełniłaby te wymogi, w tym wypadku. Tańsza i prostsza jest zdecydowanie wymiana samej igły, ale lepszą drogą do lepszego brzmienia byłaby wymiana wkładki, gdyż ta Sony nie jest jakaś rewelacyjna.

Nie wiem ile chciałbyś wydać na ten proceder więc ciężko mi tu rekomendować coś konkretnego teraz.

Przede wszystkim poczytaj forum, bo widzę że tak trochę na leniucha do tego problemu podchodzisz.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
łysy

Wymiana wkładki lub całego Cartridga w sony PS-4750

Przez lata grałem na nieskomplikowanym technicsie slqd-33, byłem całkiem zadowolony z audio. Jakiś czas temu zachciało mi się mieć jakiś porządniejszy gramofon i zakupiłem sony ps-4750. Pomijając fakt że wydałem na niego mnóstwo pieniędzy z uwagi na to że był w kondycji near mint, nie jestem zadowolony z dźwięku jaki mi mój soniacz daje. Konkretnie to mój stary zwykły technics gra o niebo lepiej (gram na zmianę na jednym i drugim). Kiedyś Wojtek napisał że moja wkładka nie jest z tych najlepszych i niestety słychać to. Rozważam wymianę np całego cartridga i tutaj chętnie posłucham porady bardziej doświadczonych kolegów czy np coś takiego mogę zamontować u siebie, czy to jest dobry sprzęt, czy będzie pasował i w ogóle czy każdy cartridge mogę przykręcić do ramienia? Znalazłem na ebay np coś takiego:
http://www.ebay.co.uk/itm/2x-Ortofon-Co ... 27dd86735b
albo: http://www.ebay.co.uk/itm/Ortofon-OM-S1 ... 19e7383ae4
To znalazłem tak na szybko, wkładki tp4 i moje pytanie czy bedzie lepiej grało i ewentualnie co innego tam mogę zamontować. Chciałbym mieć naprawdę dobry dźwięk i długą żywotność igły. Kupiłem ostatnio igłę u wamata na allegro i zajechałem ją po miesiącu. U mnie płyta czasem się kręci prawie non stop ale i tak miesiąc to chyba za szybko.
Moje ramię z cartridgem wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Będę wdzięczny za ewentualne linki do aukcji na angielskim ebay jeśli możecie mi coś naprawdę dobrego zaproponować.
Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do Sony PS-4750

lysy... pytałeś o to samo już w październiku. Wtedy sprawa utknęła, bo przestałeś pisać. Przenoszę nowy wątek do starego, bo sytuacja się nie zmieniła.

Moje rady skierowane do Ciebie są nadal aktualne. Szczególnie te:
Wojtek pisze:Nie wiem ile chciałbyś wydać na ten proceder więc ciężko mi tu rekomendować coś konkretnego teraz.

Przede wszystkim poczytaj forum, bo widzę że tak trochę na leniucha do tego problemu podchodzisz.
Nie widzę sensu w powtarzaniu się. Jak powiesz ile chciałbyś wydać to możemy zacząć szukać i kombinować.
DJskich Ortofonów bym nie polecał.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
łysy

Chciałbym wydać najchętniej max 120 £ lub 600 zł. Ale jeśli można kupić coś naprawdę dobrego np za 300 zł to jeszcze lepiej. Chciałbym żeby to naprawdę ładnie grało i żeby nie było później problemów z zakupem igły do tego.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do Sony PS-4750

Czego słuchasz? Jakiego brzmienia oczekujesz? Czego Tobie brakuje w tej wkładce Sony?

Swoją drogą, dobre igły diamentowe powinny trzymać co najmniej te 1000h, czyli ponad 41 dni non stop, a ty mówisz że "zajechałeś igłę" po miesiącu :)
Jesteś pewien, że masz dobrze skalibrowane ramię?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
łysy

Ramię skalibrowane i jasne że dobre igły powinny wytrzymać dłużej. Tą mam od wamata z aklegro bo na ang ebayu nie mogłem takiej kupić. Słucham głownie rocka w porywach do metalu. Czego mi brakuje, nie wiem jak Ci wyjaśnić. .. Jakość dźwieku jest dla mnie niezadawalająca, płyty grana na moim starym technicsie brzmią o wiele lepiej.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do Sony PS-4750

łysy pisze: Czego mi brakuje, nie wiem jak Ci wyjaśnić.
A mi trudno zgadywać :)
łysy pisze:Jakość dźwieku jest dla mnie niezadawalająca, płyty grana na moim starym technicsie brzmią o wiele lepiej.
Dobrze, ale na czym polega to "wiele lepiej"?

Więcej basu? Góry? Środka? Ma większego kopa? Przestrzeni?

Dodatkowo, jaka wkładka jest na tym Technicsie? "Stary zwykły Technics" mi nic nie mówi :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
łysy

łysy pisze:Więcej basu? Góry? Środka? Ma większego kopa? Przestrzeni?
chyba wszystko razem ale najbardziej więcej przestrzeni
łysy pisze: Dodatkowo, jaka wkładka jest na tym Technicsie? "Stary zwykły Technics" mi nic nie mówi :)
Pisałem w tym poście że to jest SLQD-33, prosty technics z wkładką tp4 :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do Sony PS-4750

łysy pisze:chyba wszystko razem
To żeś pomógł :D
łysy pisze:Pisałem w tym poście że to jest SLQD-33, prosty technics z wkładką tp4 :)
To ja wiem. Zapytałem o wkładkę, a nie o sam gramofon.
Samo "wkładka T4P" też mi guzik mówi.
Jak nie wiesz co masz to zrób chociaż zdjęcie (wkładki, nie gramofonu).

Może nie rozumiesz dlaczego o to pytam? Otóż skoro "to coś" jest dla Ciebie teraz wyznacznikiem lepszego brzmienia to lepiej będzie się można odnieść do jakiejś alternatywy, jeśli będziemy wiedzieli z czym dokładnie mamy do czynienia.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
łysy

Wkładka do Sony PS-4750

Brakuje mi wysokich tonow, dzwiek jest w ogole bardzo niski, przytłumiony. Ostatnio podlaczylem equalizer i popatrzyłem na swiecace paski. Dwóch tonow na wyświetlaczu w ogole mi nie pokazuje, dwa paski siedzą na dole i sie nie ruszają(jeśli wiesz o czym mowie). Czyli to widać i slychac. Gdy gram na technicsie sprawa jest zupelnie inna, wszystko gra ladnie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do Sony PS-4750

Nie mam bladego pojęcia na czym ma polegać ten test "na equalizer" :)

Tak czy siak, nie ma co się zastanawiać, do rocka czy metalu można raczej śmiało polecić Shure M97xE lub Audio Technica AT-120E.
Nie ma co szaleć z droższymi wkładkami jeśli nie wiadomo tak naprawdę która szkoła brzmienia bardziej przypasi ;)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ