No to nieźle się chłopaki nagadaliście
Dzięki Wam za wszystkie sugestie i spostrzeżenia. Z każdym postem dociera do mnie coraz więcej informacji, ale - jak zresztą słusznie zauważacie - jest to tylko wiedza czysto teoretyczna. Tak czy inaczej, dopiero porównując kilka wkładek "na żywo" mógłbym w praktyce ocenić, która mi najbardziej odpowiada. To tzw. "oczywista oczywistość". Ale...
Nie kupię jednocześnie 3, czy 4 wkładek, żeby się przekonać, która jest dla mnie "the best". Muszę więc na początek wybrać tą jedną. I tak sobie wcześniej kombinowałem, żeby spróbować trafić optymalnie, "przyszłościowo", trendy, itp...
Ale chyba macie rację, że nie ładne to, co ładne, ale to, co się komu podoba. O gustach się nie dyskutuje...
Dlatego nie będę więcej cudował, tylko po prostu wybiorę coś z najczęściej na tym forum polecanych urządzeń. We wkładki MC, zgodnie z sugestią, na tym etapie nie wchodzę.
Jednakże poproszę jeszcze po raz ostatni o Wasze opinie w kwestii, którą z polecanych wkładek (Shure M97xE, AT-440MLa, Ortofon 2M Blue, Ortofon serii 500, Goldring 1012, Ortofon 2M Bronze) można byłoby potraktować jako najbardziej uniwersalną zarówno do odtwarzania nowych i lśniących winyli, jak i do tych starszych z lat 80. i 90., bardziej wyeksploatowanych. Mam sporo starych płyt i chciałbym trochę na nich pograć. Są to zarówno "Polskie Nagrania", jak i wydania zachodnie. Sporo jest również "demoludów" czeskich, ruskich, bułgarskich, węgierskich i enerdowskich.
Czy też mam od razu założyć, że jedna z tych wkładek ma posłużyć wyłącznie do nowości, a do starych płyt zaopatrzyć się np. w proponowaną przez Wojtka Shure M44G, bądź wspomnianą przez Walucha AT-13AeV?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie