WEGA JPS-350P - zacina się każda płyta
- mr.full
WEGA JPS-350P - zacina się każda płyta
Witam, nie bardzo wiem gdzie mam szukać problemu, ponieważ pod koniec każdej ze stron (na ostatnim utworze) każdej odtwarzanej płyty występuje tzw: "zacięcie", tak samo jakby płyta przeskakiwała na głębszej rysie. Początkowo myślałem, że to wina regulacji ramienia, którą przeprowadziłem według wydrukowanego szablonu i okazało się ... że jest idealnie (szablon z punktami S czyli bez obracania talerzem) Chciałem nadmienić, ze problem dotyczy modelu WEGA JPS-350p. Proszę o pomocne wskazówki, moze inny szablon, a moze problem tkwi w regulacji w innym miejscu?
Pozdrawiam mr.full
Pozdrawiam mr.full
-
z czym problem? zacina się każda płyta
Zacznij od sprawdzenia czy gramofon trzyma idealny poziom.
P.S kalibrowałeś chyba wkładkę/igłę w.g szablonu a nie ramię.
- vinylpiotrek
Sprawdź, czy w tym miejscu opór łozyska nie jest wiekszy niż w innych pozycjach.

- mr.full
Re: z czym problem? zacina się każda płyta
kielek pisze:Zacznij od sprawdzenia czy gramofon trzyma idealny poziom.
oczywiście kalibrowałem wkładkę, sorry ale myla mi się te pojęcia.Sprawdzę poziom bo to stara kamienica z drewnianymi podłogami irzeczywiście coś moze być nie hallo

- mr.full
sorry, ale nie bardzo rozumiem z tym oporem i łozyskiem ;/vinylpiotrek pisze:Sprawdź, czy w tym miejscu opór łozyska nie jest wiekszy niż w innych pozycjach.
- vinylpiotrek
Czy przeskakiwanie nie jest wynikiem tego, ze ramie w tym miejscu ma zwiększony opór z jakiegoś powodu.

-
Poziom to podstawa.
Chwyć ramię delikatnie i zobacz czy ci nie stawia większego oporu jak je przesuwasz od "początku płyty" do " końca płyty",czyli w kierunku szpindla(środka talerza)mr.full pisze:sorry, ale nie bardzo rozumiem z tym oporem i łozyskiem ;/
- mr.full
Moze tak, ale nie wiem jak to sprawdzić, oraz jaki jest tego powód.vinylpiotrek pisze:Czy przeskakiwanie nie jest wynikiem tego, ze ramie w tym miejscu ma zwiększony opór z jakiegoś powodu.
- mr.full
ramię nie ma żadnego oporu, lekko i delikatniemr.full pisze:Moze tak, ale nie wiem jak to sprawdzić, oraz jaki jest tego powód.vinylpiotrek pisze:Czy przeskakiwanie nie jest wynikiem tego, ze ramie w tym miejscu ma zwiększony opór z jakiegoś powodu.
-
a poziom idealny masz? zacznij od tego,naprawdę.
Ramię zakładam,że dobrze wyważyłeś,podobnie nacisk igły i antyskating też ustawiony?
Ramię zakładam,że dobrze wyważyłeś,podobnie nacisk igły i antyskating też ustawiony?
- mr.full
muszę najpierw z poziomem powalczyć bo bankowo nie ma w tym miejscu (stara kamienica jak juz wspominałem) i nie mam poziomicy na miejscu. Pędzę do sąsiadówkielek pisze:a poziom idealny masz?

-
W OBI są takie małe za 8zł warto się zaopatrzyć choćby w taką
Może nie jest super dokładna ,ale lepsze to niż ''na oko" mierzyć.

- mr.full
wszystko wypoziomowane idealnie i problem nadal jest ;/ Jutro od rana przerobię ponownie antyskating i zobaczymy. Czy nacisk igły też może mieć wpływ na "mój problem" bp szczerze mówiąc od zakupu gramofonu tego tematu nie przerobiłem.
- Winters
-
Od tego się zaczyna obsługę gramofonu.Jak wszystko poustawiasz,wypoziomujesz to dopiero kładzie się płytę.Jeśli po tych zabiegach są problemy to dopiero uderzasz na forummr.full pisze: Czy nacisk igły też może mieć wpływ na "mój problem" bp szczerze mówiąc od zakupu gramofonu tego tematu nie przerobiłem.

Tak jak Winters pyta-napisz jaka wkładka, igła?