Jak kupować na eBay
- Mr. Moonlight
Jak kupować na eBay
Nigdy nie kupowałem płyt na w/w serwisie aukcyjnym. A trafiają się tam czasami płyty których często, bezskutecznie szukam na polskich panelach. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych w tym temacie forumowiczów jaka jest procedura kupowania na eBay. Czego się trzeba wystrzegać o co najpierw zapytać sprzedającego itp. Słyszałem, że trzeba mieć konto na PayPal. Założyłem. I co dalej. Proszę o poradę.
“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
― John Lennon
― John Lennon
- Sindsoron
- Kontakt:
Jak kupować na eBay
...potem już tylko kupować, tak jak na allegro należy uważać na podróbki, czytać dokładnie opis przedmiotu i popatrzeć jaki rating ma sprzedawca. Jak już kupisz to nawet jak będzie coś nie tak to odzyskanie pieniędzy jest o niebo łatwiejsze niż na allegro, bo wystarczy zgłosić sprawę do paypala, albo samego ebay'a i zazwyczaj w ciągu tygodnia zwracają kasę i sami zajmują się potem ściganiem sprzedawcy. Ważne żeby jakakolwiek korespondencja ze sprzedającym odbywała się poprzez system wiadomości ebay'owych.
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- zelazny
Re: Jak kupować na eBay
Ja odkąd mieszkam w Anglii zawsze kupuję na Ebay i w zasadzie tylko na eBay. Dla mnie to bardzo wygodny sposób. Płacę zawsze przez PayPal. Kupuję albumy nowe. Mam też parę używek. Tylko raz mi się trafiło, że koleś zachwalał album używkę a okazało się, że płyty nie da się słuchać, zapłaciłem grosze więc nie odsyłałem bo mi się nie chciało. Warto spojrzeć na feedback, staram się kupować od sprzedawców z 98-99-100% positive feedback. Jak masz konto w PayPal to nie pozostaje nic innego jak założyć konto w eBay i zacząć kupować. Jeżeli chodzi o ebay to chcesz kupować tylko na ebay.pl czy także i na ebay.co.uk? Pzdr
Ostatnio zmieniony 30 sie 2022, 16:10 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mr. Moonlight
Jak kupować na eBay
Właśnie na UK i tu pytanie. Jeżeli odsyłacz eBay przekieruje mnie do płatności PayPal, to oni sami przeliczają złotówki na funty i w tej walucie idzie do sprzedającego zapłata? Czy przed kupnem zadawać pytanie czy jest opcja wysyłki za granicę, ew. ile za tą wysyłkę?zelazny pisze:Jeżeli chodzi o ebay to chcesz kupować tylko na ebay.pl czy także i na ebay.co.uk? Pzdr
― John Lennon
― John Lennon
- Sindsoron
- Kontakt:
Jak kupować na eBay
Paypal sam przelicza walutę, kurs możesz sobie sprawdzić na stronie paypala, możesz też sprawdzić ile dokładnie ściągną Ci z kart/konta jeśli zapłacisz ileśtam funtów/dolarów/etc. (pobierają pewną prowizję) i zawsze też przy finalizowaniu płatności przy potwierdzaniu piszą ile to będzie w złotówkach.Mr. Moonlight pisze:Jeżeli odsyłacz eBay przekieruje mnie do płatności PayPal, to oni sami przeliczają złotówki na funty i w tej walucie idzie do sprzedającego zapłata?
Jeśli szukasz czegoś przez witrynę ebay.pl to wtedy pokaże Ci tylko te przedmioty które ludzie zgodzili się wysłać za granicę, jeśli przeglądasz przez inną np. ebay.co.uk czy ebay.com to możesz sprawdzić na stronie przedmiotu w zakładce wysyłka i płatność gdzie i za ile dany sprzedawca wysyła dany przemiotMr. Moonlight pisze:Czy przed kupnem zadawać pytanie czy jest opcja wysyłki za granicę, ew. ile za tą wysyłkę?
Collection
- Mr. Moonlight
Jak kupować na eBay
Dzięki wszystkim za pomoc.
― John Lennon
― John Lennon
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Jak kupować na eBay
Pierwszą rzecz jaką musisz zrobić to założyć konto na PayPal. Wchodząc na swoje konto możesz wykonywać wszelkie konwerowania walutowe bez obciążeń, aby sprawdzić ile kasy potrzebujesz wymienić. Możesz płacić bez wymiany, ale wtedy chyba groszowo zmienia się przelicznik na niekorzyść. Naporawdę nie są to bardzo wielkie różnice, a i tak zdecydowanie korzystniej niż pirzez operacje bankowe (przelew bankowy to strata czasu i pieniędzy). Wykonanie płatności przez PayPal jest sprawniejsze niż Payu. Po kilku transakcjach (zależy od kwoty - łącznie chyba na ok 1000 pln) następuje uwiarygodnienie i potem dalej hulasz
. Jak masz konto w banku który umożliwia błyskawiczne doładowanie PayPal to super, bo wszelkie operacje wykonujesz w ciągu parunastu minut i sprzedający ma kasę na koncie. Jak koledzy pisali wszelkie spory są też łatwiejsze.
Co do UK to są obcje, że sprzedaż do Polski może być zablokowana skutecznie (blokada na etapie licytacji bez możliwości kontaktu ze sprzedającym), albo może być tak, że jest infourmacja bez wysyłki do Polski, ale wtedy zawsze masz szanse na porozumienie ze sprzedającym. To na szybko tyle.

Co do UK to są obcje, że sprzedaż do Polski może być zablokowana skutecznie (blokada na etapie licytacji bez możliwości kontaktu ze sprzedającym), albo może być tak, że jest infourmacja bez wysyłki do Polski, ale wtedy zawsze masz szanse na porozumienie ze sprzedającym. To na szybko tyle.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Jak kupować na eBay
O........
Już wiesz wszystko.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak kupować na eBay
Po co doładowanie? Wystarczy jak człowiek spiąć sobie swoją kartę z kontem PayPal. Wtedy nawet jak nie trzymasz kasy w PayPalu to Tobie potrącą sumę z transakcjiPawelec pisze:Jak masz konto w banku który umożliwia błyskawiczne doładowanie PayPal to super, bo wszelkie operacje wykonujesz w ciągu parunastu minut i sprzedający ma kasę na koncie.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Jak kupować na eBay
Panowie wystarczy miec karte kredytowa i konto w banku Bank daje kod za pierwszym razem do uruchomienia pp, wpisujesz przy pierwszej tranzakcji i po wszystkim Dostajesz jedynie miesieczny biling karty kredytowej Wplacasz karte internetem czy w banku i to wszystko
Jesli masz kase na koncie pp przelewajac sobie z konta bankowego to karta nie potrzebna bo idzie platnosc bezposrednio z pp. Karta potrzebna jedynie przy pustym stanie na pp
Jesli masz kase na koncie pp przelewajac sobie z konta bankowego to karta nie potrzebna bo idzie platnosc bezposrednio z pp. Karta potrzebna jedynie przy pustym stanie na pp
-
Jak kupować na eBay
W tej chwili nie jest konieczne posiadanie kk. Zwykłą kartę debetową także można podpiąć.Darek pisze:Panowie wystarczy miec karte kredytowa
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak kupować na eBay
Nawet taką co nie ma kodu CVV na odwrocie? Kiedyś na pewno był to wymóg, a u większości serwisów płatnościowych nadal tak jest.
EDIT:
Sprawdziłem. PayPal nadal wymaga trzycyfrowego kodu CVV2/CVC2.
Nie wszystkie karty debetowe takowy posiadają, stąd nie jest to takie "proste i oczywiste".
Jeśli czyjaś karta debetowa ma te trzy cyferki na odwrocie to dla systemów płatności online nie będzie się ona różniła niczym od kredytówki i tak jest już od dawna.
Oczywiście poza tym, że transakcja ściągnie nam kasę bezpośrednio z konta
EDIT:
Sprawdziłem. PayPal nadal wymaga trzycyfrowego kodu CVV2/CVC2.
Nie wszystkie karty debetowe takowy posiadają, stąd nie jest to takie "proste i oczywiste".
Jeśli czyjaś karta debetowa ma te trzy cyferki na odwrocie to dla systemów płatności online nie będzie się ona różniła niczym od kredytówki i tak jest już od dawna.
Oczywiście poza tym, że transakcja ściągnie nam kasę bezpośrednio z konta

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jak kupować na eBay
Ja ostatnio płaciłem paypalem z użyciem zwykłej visy do konta. Trzeba tylko w ustawieniach karty na stronie banku (albo w banku przy okienku) uruchomić możliwość płatności internetowych i ustawić limit transakcyjny.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak kupować na eBay
OK, ale Twoja "zwykła Visa" jest bez wspomnianego wyżej kodu czy jak? Bo jeśli ma to kit
Jeśli nie to... jak ją dodałeś do konta PayPal?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jak kupować na eBay
Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze karty bez kodu na odwrocie, a miałem już kilka rodzajów visy i mc, więc nie wiem czy się da taką podpiąć.