Wykonam pod indywidualne potrzeby phono MM/MC
-
Możliwość wykonania phono z auto dopasowaniem do MM jak i MC.
Mc również niskopoziomowe rzędu 150uV.
W stałej realizacji potrójne phono dla wyczynowców którzy maja trzy ramiona wokoło placka.
Wejścia jak i wyjścia mogą być wykonane w formie zbalansowanej- XLR.
Poziomy wyjściowe od 0,5 do 35 V p-p RMS.
W stałej realizacji potrójne phono dla wyczynowców którzy maja trzy ramiona wokoło placka.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Wykonam pod indywidualne potrzeby phono MM/MC
Fajnie, a masz gotową jakąś swoją realizacje dla wkładki MM której mógłbym posłuchać za kaucją ? Robisz przedwzmacniacz z zasilaniem zewnętrznym czy może z bateryjnym (strasznie nie lubie kolejnych kabli w systemie)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Postaci są różne.
Tylko napisz w jakiej kwocie chcesz zamknąć temat i pod jaką mm ?
Tylko napisz w jakiej kwocie chcesz zamknąć temat i pod jaką mm ?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Właśnie jeszcze nie wiem jaka to będzie wkładka, chwilowo rozważam Sumiko Pearl , AT-120 E , Grado Blue.
Co do kwoty to jak słysze że to kupujący ma się określić to myśle że chętnie zapłaciłbym 1 zł.
Zrobisz w tej cenie ? Zapewne nie, więc jako producent po kalkulacji swoich kosztów ustal cene którą zweryfikuje rynek czyli ja.
Co do kwoty to jak słysze że to kupujący ma się określić to myśle że chętnie zapłaciłbym 1 zł.
Zrobisz w tej cenie ? Zapewne nie, więc jako producent po kalkulacji swoich kosztów ustal cene którą zweryfikuje rynek czyli ja.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mam dokładnie takie samo zdanieJacK pisze:Co do kwoty to jak słysze że to kupujący ma się określić to myśle że chętnie zapłaciłbym 1 zł.

Zagra:
Nie masz żadnego przykładu do zaprezentowania?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Krzyś
bardzo dobrze, dostatecznie (:Zagra pisze:Możliwość wykonania phono z auto dopasowaniem do MM jak i MC.
Czy można u Ciebie zamówić przedwzmacnicz
- bez korekcji RIAA (płaska charakterystyka)?
- o zadanej częstotliwości rozgraniczającej (zadanej - jednej, ew. kilku co np. 50 MHz)?
- z korekcją ffrr?
- z wszystkimi trzema i z korekcją RIAA?
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
-
Odpowiedz
1> Bez R.I.A.A. ? To już nie będzie phono.
2> 50 MHz w phono ..... piłeś coś , czy się pomyliłeś w pytaniu ?
3> co do ffrr to jeszcze nie słyszałem żadnego który wydał dźwięk na naprawdę dobrym poziomie.
No chyba że jest coś takiego że sam sie zainteresuję.
Dla phono 30 Hz > 16 kHz to już cacy o ile cały system podoła w wąskiej tolerancji.
Co do regulacji krzywej R.I.A.A. można wykonać takie coś, wiele razy robiłem ale to droga zabawa.
W końcu R.I.A.A. zmieniała się i jest około 40 jej przebiegów.
2> 50 MHz w phono ..... piłeś coś , czy się pomyliłeś w pytaniu ?
3> co do ffrr to jeszcze nie słyszałem żadnego który wydał dźwięk na naprawdę dobrym poziomie.
No chyba że jest coś takiego że sam sie zainteresuję.
Dla phono 30 Hz > 16 kHz to już cacy o ile cały system podoła w wąskiej tolerancji.
Co do regulacji krzywej R.I.A.A. można wykonać takie coś, wiele razy robiłem ale to droga zabawa.
- Krzyś
czemu, jeśli będzie współpracowało z adapterem gramofonowym MMZagra pisze:Odpowiedz
miało być co 50 Hz oczywiścieZagra pisze:2> 50 MHz w phono ..... piłeś coś , czy się pomyliłeś w pytaniu ?
hmm, ale jak mamy płytę nagraną z charakterystyką ffrr, to chyba najsensowniejsze jest odtworzenie jej przez przedwzmacniacz, który ma odwrotną charakterystykę ffrrZagra pisze:3> co do ffrr to jeszcze nie słyszałem żadnego który wydał dźwięk na naprawdę dobrym poziomie.
zależy mi na przedwzmacniaczu, który umożliwia ustawienie 1) płaskiej charakterystyki przenoszenia (brak jakichkolwiek korekcji) - do nagrań akustycznych, 2) odwrotnej charakterystyki ffrr - do polskich płyt z lat 1952-1955 3) płaskiej charakterystyki z jakąś częstotliwością rozgraniczającą (albo ustawianą dowolnie, albo z jakąś jedną, to zależy od tego, czy dałoby się zrobić małym kosztem ten pierwszy wariant) - do wszystkich przedwojennych elektrycznych, i powojennych polskich do 1952 i do tego jeszcze najlepiej korekcję RIAAZagra pisze:Co do regulacji krzywej R.I.A.A. można wykonać takie coś, wiele razy robiłem ale to droga zabawa.
Jaki mógłby być koszt takiego urządzonka z takimi powiedzmy 4-ma nastawami?
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Krzysztof Kaspruk
-
Jednym słowem reverse RIAA.
Tu kolego MM słabo się spisze , nawet AT440ML nie da tego co po prostu dobra MC np.Audio Technica AT33 wyższa wersja za niecałe 1900 Pln.
Trzeba zaznaczyć że RIAA do nacinarek też ulegała zmianie.
Bynajmniej na 4 nastawach się nie skończy.
Czy wejścia i wyjścia XLR ?
Tu kolego MM słabo się spisze , nawet AT440ML nie da tego co po prostu dobra MC np.Audio Technica AT33 wyższa wersja za niecałe 1900 Pln.
Trzeba zaznaczyć że RIAA do nacinarek też ulegała zmianie.
Bynajmniej na 4 nastawach się nie skończy.
Czy wejścia i wyjścia XLR ?
-
Czyli kolega potrzebuje:
Preamp spełniający funkcję normalnego liniowego, RIAA i reverse RIAA ?
Czy XLR/RCA czy tylko RCA ?
Obudowa 19" 1U { 483. x 44,1 mm }.
Preamp spełniający funkcję normalnego liniowego, RIAA i reverse RIAA ?
Czy XLR/RCA czy tylko RCA ?
Obudowa 19" 1U { 483. x 44,1 mm }.
- Krzyś
nastawy: 1) liniowy, 2) RIAA, 3) ffrr i 4) z częstotliwością rozgraniczającą 250 Hz
generalnie sądzę, że mnie na takie coś nie stać (wiem, ile kosztują klocki rackowe które mają różne nastawy, z różnymi częstotliwościami rozgraniczającymi), więc być może ograniczę się tylko do liniowego, a korekcję będę robił software'owo - co oczywiście nie zmienia faktu, że i na taki przedwzmacniacz może mnie być nie stać.
z tym reverse riaa to ja trochę zamotałem - nie potrzebuję tego (generalnie chodziło mi o to, że płyty są nagrywane z charakterystyką RIAA, a preamp gramofonowy ma charakterystykę odwrotną żeby uzyskać to, co było na taśmie matce)
Wkładka tylko MM (stanton 720ee albo stanton 500 v.3 - dlaczego takie i tak bardzo nieaudiofilskie? bo można do nich łatwo kupić igły o wszelkich możliwych promieniach a ponadto można im ustawić tracking na 5 gram (dla problemowych płyt mających problemy z trackingiem)).
Wejścia/wyjścia RCA.
Generalnie miłoby było wiedzieć, ile kosztuje jeden (4 wymienione nastawy), a ile drugi (tylko płaska charakterystyka) wariant - budżet mam bardzo mocno ograniczony niestety, w tej chwili próbuję kolejny miesiąc zebrać 700$ na igły, a teraz dojdzie jeszcze zakup jakiego gramofonu tangencjalnego z ramieniem T4P i stantona 720ee).
generalnie sądzę, że mnie na takie coś nie stać (wiem, ile kosztują klocki rackowe które mają różne nastawy, z różnymi częstotliwościami rozgraniczającymi), więc być może ograniczę się tylko do liniowego, a korekcję będę robił software'owo - co oczywiście nie zmienia faktu, że i na taki przedwzmacniacz może mnie być nie stać.
z tym reverse riaa to ja trochę zamotałem - nie potrzebuję tego (generalnie chodziło mi o to, że płyty są nagrywane z charakterystyką RIAA, a preamp gramofonowy ma charakterystykę odwrotną żeby uzyskać to, co było na taśmie matce)
Wkładka tylko MM (stanton 720ee albo stanton 500 v.3 - dlaczego takie i tak bardzo nieaudiofilskie? bo można do nich łatwo kupić igły o wszelkich możliwych promieniach a ponadto można im ustawić tracking na 5 gram (dla problemowych płyt mających problemy z trackingiem)).
Wejścia/wyjścia RCA.
Generalnie miłoby było wiedzieć, ile kosztuje jeden (4 wymienione nastawy), a ile drugi (tylko płaska charakterystyka) wariant - budżet mam bardzo mocno ograniczony niestety, w tej chwili próbuję kolejny miesiąc zebrać 700$ na igły, a teraz dojdzie jeszcze zakup jakiego gramofonu tangencjalnego z ramieniem T4P i stantona 720ee).
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Krzysztof Kaspruk
-
Dobre phono MM tylko po in/out rca to koszt w granicach 1200....2500 pln.
-
Witam;
Ile kosztowałoby wykonanie pre pod denon dl-103?
Z góry dzięki za odp
Ile kosztowałoby wykonanie pre pod denon dl-103?
Z góry dzięki za odp