MF-104 jak to z nią w końcu jest
-
Hej,
Posiadam gramofon Bernard G-603. Wizualnie mi się bardzo podoba ale potrzebuje dokupić do niego igłę(w takim stanie go uchroniłem przed wyrzuceniem-bez paska i igły).
I tu mam pytanie odnośnie wkładek MF-104. Z jednej strony duża część osób twierdzi że są do niczego,rysują płyty,fatalnie brzmią,trzeszczą... ale pojawiają się również argumenty że takie były dedykowane do tych gramofonów więc są do nich dopasowane siłą nacisku czy tonacją i że lepiej przy nich zostać bo dopiero zmieniając na cięższe czy niestandardowe możemy poniszczyć płyty i gramofon będzie fatalnie brzmieć. I tu pytanie-jaka jest wasza opinia o tych wkładkach? Warto przy nich zostać czy lepiej zmienić na coś innego? Pytam bo w niewiele wyższej cenie można znależć pasujące wkładki ORTOFON OMB5 czy AT95E.
I drugie pytanie-to czy to jest 100,102 czy 104 zależy od wkładki a nie igły? Więc jak mogę sprawdzić jaką wkładkę mam aktualnie zainstalowaną? Bo podobnież MF-104 dawała najlepsze basy?
Pozdrawiam
KtosBezNicku
Posiadam gramofon Bernard G-603. Wizualnie mi się bardzo podoba ale potrzebuje dokupić do niego igłę(w takim stanie go uchroniłem przed wyrzuceniem-bez paska i igły).
I tu mam pytanie odnośnie wkładek MF-104. Z jednej strony duża część osób twierdzi że są do niczego,rysują płyty,fatalnie brzmią,trzeszczą... ale pojawiają się również argumenty że takie były dedykowane do tych gramofonów więc są do nich dopasowane siłą nacisku czy tonacją i że lepiej przy nich zostać bo dopiero zmieniając na cięższe czy niestandardowe możemy poniszczyć płyty i gramofon będzie fatalnie brzmieć. I tu pytanie-jaka jest wasza opinia o tych wkładkach? Warto przy nich zostać czy lepiej zmienić na coś innego? Pytam bo w niewiele wyższej cenie można znależć pasujące wkładki ORTOFON OMB5 czy AT95E.
I drugie pytanie-to czy to jest 100,102 czy 104 zależy od wkładki a nie igły? Więc jak mogę sprawdzić jaką wkładkę mam aktualnie zainstalowaną? Bo podobnież MF-104 dawała najlepsze basy?
Pozdrawiam
KtosBezNicku
- Kocewicz
- Kontakt:
To nie żubr, żeby go trzymać pod ochronąKtosBezNicku pisze: go uchroniłem przed wyrzuceniem
Takie zjawiska nie mają prawa zachodzić z winy wkładki. Wychodzi na to, że duża część osób to techniczni ignoranciKtosBezNicku pisze:duża część osób twierdzi że [...] rysują płyty, [...]trzeszczą

Fabryczny montaż nie równa się z dedykacją. Tam pasuje wszystko, praktycznie wszystko.KtosBezNicku pisze: pojawiają się również argumenty że takie były dedykowane do tych gramofonów
Znowu bzdury i kocopoły.KtosBezNicku pisze:zmieniając na cięższe czy niestandardowe możemy poniszczyć płyty i gramofon będzie fatalnie brzmieć.
Trochę licho, bo dostępne są tylko tanie zamienniki igieł, które wcale nie są takie tanie, w stosunku do wartości wkładki.KtosBezNicku pisze: Warto przy nich zostać czy lepiej zmienić na coś innego?
Przestrzeganie przed wyrzuceniem Mf-ek to pewnie jakaś dziwna ideologia unitrofanów

Tak naprawdę, to chyba nijak.KtosBezNicku pisze:Więc jak mogę sprawdzić jaką wkładkę mam aktualnie zainstalowaną?
Are you Shure?
- vinylpiotrek
Ogólnie była / jest najgorsza z całej tej serii.KtosBezNicku pisze:Bo podobnież MF-104

-
naprawdę spotkałĸem się dużą ilością opinii że te wkładki rysują a nawet mocno ekstremalnymi że tu cytat"są najlepszym sposobem na pozbycie się nagrania z płyty". W takim razie zostać na razie na tych wkładkach czy przejść na np. jeszcze tańsze AT91(tyle że z tych mi została wkładka i tylko igłę bym musiał dokupić)-czy te drugie dały by mi odczuwalną poprawę dźwięku?
Co do pasków do Bernardów jest posucha ale widzę że głównie te 2 są na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=3578768385 http://allegro.pl/pasek-plaski-do-gramo ... 93181.html czy ktoś używał i może podpowiedzieć czy jakiś z nich jest lepszej jakości?
Co do pasków do Bernardów jest posucha ale widzę że głównie te 2 są na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=3578768385 http://allegro.pl/pasek-plaski-do-gramo ... 93181.html czy ktoś używał i może podpowiedzieć czy jakiś z nich jest lepszej jakości?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to chyba tylko od igły.KtosBezNicku pisze:to czy to jest 100,102 czy 104 zależy od wkładki a nie igły?
Lepiej nie wchodź na strony gdzie wiszą takie opinie eksperckieKtosBezNicku pisze:naprawdę spotkałĸem się dużą ilością opinii że te wkładki rysują a nawet mocno ekstremalnymi że tu cytat"są najlepszym sposobem na pozbycie się nagrania z płyty".

Jak chcesz mieć faktycznie lepiej to kup wspomniane przez Ciebie wcześniej AT-95E albo Ortofon OM 5. Tylko nie pytaj zaraz "to która z nich?", poczytaj forumKtosBezNicku pisze:W takim razie zostać na razie na tych wkładkach czy przejść na np. jeszcze tańsze AT91(tyle że z tych mi została wkładka i tylko igłę bym musiał dokupić)-czy te drugie dały by mi odczuwalną poprawę dźwięku?

Trochę naciągasz temat. Ten tańszy pasek pewnie będzie tak samo dobry jak ten droższy.KtosBezNicku pisze:czy ktoś używał i może podpowiedzieć czy jakiś z nich jest lepszej jakości?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
No, nie, ale na oko te wkładki trudno odróżnić, niestety, poza tym, że Mf-102 bywają czerwone.Wojtek pisze:Z tego co pamiętam to chyba tylko od igły
Jakośc porównywalna do Mf-104KtosBezNicku pisze:jeszcze tańsze AT91
Albo Shure M44G.Wojtek pisze:AT-95E albo Ortofon OM 5

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To czym się różnią wewnętrznie? Igły pasują chyba do każdej parzystej?vinylpiotrek pisze:No, nie, ale na oko te wkładki trudno odróżnić
Coś mi się kojarzy, że już kiedyś o tym było

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- targul
Re: MF-104 jak to z nią w końcu jest
Podłącze się do pytania, znalazłem na "popularnym serwisie aukcyjnym" same igły do wkładek MF sprzedawca WAMAT kosztuje to to ok 40 PLN z przesyłką, warto w to wchodzić czy dołożyć do całej wkładki AT91 ?
Jarvis drop my needle.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Warto dołożyć do AT-95E lub Ortofona OM 5E, zamiast bawić się z MFkami i AT-91. No chyba że budżet mamy mocno ściśnięty.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- targul
Re: MF-104 jak to z nią w końcu jest
Budżet może nie jest tak mocno ograniczony ale pytanie ile gramofon jeszcze pogra, szkoda gdyby wkładka wylądowała za pół roku w szafce.
Jarvis drop my needle.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A to już od Ciebie zależy czy będziesz z tego korzystał czy nie
Sprzęt zawsze można też sprzedać.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum