Wzmacniacz Nad C352. Wybór gramofonu
-
Właśnie dziś się troszkę znudziłem i wziąłem za Thorensa TD 318. Było trochę zabawy z linką, długość nie problem tylko jak ją zakończyć żeby to się trzymało kupy. Sukces odniesiony. Thorensik właśnie sobie gra moją ulubioną płytę Grunwalda.
-
Wojtek wątku nie zamknął to może lekka kontynuacja?
Gramiak - Ad Fontes
Pre - Nad pp I2
Wzmak - Nad C352
Kolumny - Magnat Vector 207
Co tu jest najsłabszym ogniwem, które warto wymienić? Mogę wymienić kolumny sprzedając je, dokladając np 1 klocka i kupić inne, lepsze kolumny lub monitory i standy. Może jednak wzmak tylko? Niby jestem zadowolony z tego co otrzymuje z zestawu ale doświadczenie ze sprzętem innym mam cienkie i to co mi wydaje się teraz ok może przy niewielkim wkładzie być dużo lepsze. Zaznaczę że muzyki głośno nie słucham.
A może nie ma sensu niczego zmieniać bo różnica nie będzie wielka i narazżę się tylko na ryzyko sprzedaży dobrego sprzętu na niepewne używki.
Zdaję sobie sprawę z tego że chcąc wymienić kolumny najwięcej na tym stracę, nie wspominając o tym że kolumny ciężko będzie sprzedać, więc może wymiana tylko wzmacniacza, dokupienie suba (o ile ma to sens) lub wymiana wzmacniacza i pre? Albo niczego nie zmieniać bo różnice będą niewielkie a kasę lepiej przeznaczyć na płyty, dodatkową dobrą wkładkę?
Gramiak - Ad Fontes
Pre - Nad pp I2
Wzmak - Nad C352
Kolumny - Magnat Vector 207
Co tu jest najsłabszym ogniwem, które warto wymienić? Mogę wymienić kolumny sprzedając je, dokladając np 1 klocka i kupić inne, lepsze kolumny lub monitory i standy. Może jednak wzmak tylko? Niby jestem zadowolony z tego co otrzymuje z zestawu ale doświadczenie ze sprzętem innym mam cienkie i to co mi wydaje się teraz ok może przy niewielkim wkładzie być dużo lepsze. Zaznaczę że muzyki głośno nie słucham.
A może nie ma sensu niczego zmieniać bo różnica nie będzie wielka i narazżę się tylko na ryzyko sprzedaży dobrego sprzętu na niepewne używki.
Zdaję sobie sprawę z tego że chcąc wymienić kolumny najwięcej na tym stracę, nie wspominając o tym że kolumny ciężko będzie sprzedać, więc może wymiana tylko wzmacniacza, dokupienie suba (o ile ma to sens) lub wymiana wzmacniacza i pre? Albo niczego nie zmieniać bo różnice będą niewielkie a kasę lepiej przeznaczyć na płyty, dodatkową dobrą wkładkę?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja nie mam zwyczaju zamykać wątków zakupowych, rzadko się to zdarza.
Zasadnicze pytanie: brakuje Ci czegoś w brzmieniu jakie uzyskujesz? Bo w tym wpisie znowu widzę Pilotową panikę i zaczyn do marudzenia
Wzmacniacz i kolumny bym co najwyżej wymienił, pre na art dj pre albo coś bardziej wysublimowanego (preamp ahaji?). Sub nie ma sensu.
O wkładce to już pisaliśmy po trochu na SB. Tu jest nieco więcej zaczynu do eksperymentów. Kup sobie oryginalną igłę od AT-120E
Zasadnicze pytanie: brakuje Ci czegoś w brzmieniu jakie uzyskujesz? Bo w tym wpisie znowu widzę Pilotową panikę i zaczyn do marudzenia

Wzmacniacz i kolumny bym co najwyżej wymienił, pre na art dj pre albo coś bardziej wysublimowanego (preamp ahaji?). Sub nie ma sensu.
O wkładce to już pisaliśmy po trochu na SB. Tu jest nieco więcej zaczynu do eksperymentów. Kup sobie oryginalną igłę od AT-120E

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtku, to nie jest panika ani chęć marudzenia. Ot takie rozważanie co można zmienić na lepiej. Czy mi czegoś brakuje? Nie ukrywam że mam mało sprzętów odsłuchanych więc i brak porównań. Czytałem trochę o Subach i wiele dobrego czytałem na ich temat w stereo. Dużo dobrego wnosiły. warunek, nie byle jaki Sub. Tu już klocka trzeba by przeznaczyć. Wymiana wzmaka większego problemu nie stwarza, dużo albo i wcale na tym nie stracę, niestety na kolumnach byłbym dużo w plecy. Z tego sobie zdaję sprawę. Nad igłą AT 120 pomyślę, dla mnie to najlepsza opcja, wymiana igły bo wtedy tylko zmieniam nacisk i nie muszę ustawiać na nowo wkładki za każdym razem.
Muszę nad tym dobrze i spokojnie pomyśleć. Szkoda że sam Sub nie ma sensu, to było by najszybsze i myślę najtańsze rozwiązanie. (wiem, wiem, czepił się tego suba, ha haha)
Muszę nad tym dobrze i spokojnie pomyśleć. Szkoda że sam Sub nie ma sensu, to było by najszybsze i myślę najtańsze rozwiązanie. (wiem, wiem, czepił się tego suba, ha haha)
-
Trochę Cie zmartwię Pilocie .Zestaw masz fajny.... na tyle fajny , że aby jakie kolwiek zmiany przyniosły słyszalny efekt kilka stówek to za mało. Chyba , że kosmetyka Cie interesuje ? Nie sztuką jest jednak wybecelować 3-4 tysiące za klocek.Sztuką jest natomiast znalezienie czegoś konkretnego za rozsądną kwotę .... jaka to rozsądna kwota ...to już kwestia interpretacji i zasobności portfela
Napisałeś , że na wymianie wzmaka dużo nie stracisz hmm..tu się z Tobą nie zgodzę .Weżmiesz za niego kilka stówek 7-8 i co ? Dołożysz 2-3 ...czytaj pierwszą część mojej wypowiedzi ! Moja rada .... jeśli mogę ? W moim przypadku się sprawdziła. Miałem taką możliwość.Zanim kupię posłucham .I to w domu ... zkonfrontuję z tym co mam. Ocenię skalę zmian jaką to wniesie i wielkość inwestycji jaką muszę ponieść . Wtedy podejmuję decyzje o zakupie. Już gdzieś o tym pisałem.... ale warto powtórzyć.Coś co na prawdę super brzmi wcale nie musi się sprawdzić w Twoim zestawie ! Musisz zafundować sobie jakieś porównanie. Piszesz , żę niby jesteś zadowolony ale...nie do końca.Odnoszę wrarzenie , że czegoś chcesz ale tak na prawdę sam nie wiesz czego ? Ja wiem jedno , ze garniak masz przedni potrafiący duuuużo wydobyć z płyty ...teraz trzeba to wyeksponować i podać dalej 

-
Jest wiele racji w tym co piszesz, tylko nie wyobrażam sobie chcąc kupić na alle jakąś używkę żeby wpierw gostek mi wysłał do odsłuchu, a nowe wykluczam. Myśl o tym żeby coś pomajstrować przy systemie chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, problem jest w tym że nie do końca wiem co bym chciał zmienić. Przyznaję bez bicia. Wzmaka raczej nie ma sensu ruszać, nie jest zły a kupić inny odpowiednik tego co mam jest bezsensem, tym bardziej że ten jest już sprawdzony i sprawny a z tym na alle różnie bywa. Kolumny na pewno są słabym ogniwem lecz sprzedać prawie nowe za połowę ceny też mi się nie uśmiecha. Ot to takie moje całodniowe rozważania.
Dzisiejszy dzień poświęciłem na czytanie w sieci na temat subów w stereo i teraz to mi trochę spać nie daje
Ci, którzy kupili są zadowoleni, audiofile są na nie bo mają to w kolumnach, tylko kolumnach za kilkadziesiąt tysięcy. Był nawet tekst że "kupiłem suba dla jaj a teraz jeżeli miałbym go sprzedać to tylko po to żeby wymienić na innego" Pełne zadowolenie. Dodam że słuchają muzy z gramiaków, CDków jak i DACów. Faktem jest że nie każdy sub do stereo się nadaje a te, które się nadają brzmią rewelacyjnie i dużo wnoszą do systemu, szczególnie tego z ubogim basem. Dziwię śię że tu nie ma jeszcze tematu Subwoofer do stereo, może nie było takiej potrzeby.
Spokojnie, to są tylko przemyślenia a nie że już się napaliłem i lecę kupić
Dzisiejszy dzień poświęciłem na czytanie w sieci na temat subów w stereo i teraz to mi trochę spać nie daje

Spokojnie, to są tylko przemyślenia a nie że już się napaliłem i lecę kupić

-
W temacie suba.... mam tylko jedno zdanie. Oczywiście ,że tak alee....do kina domowego. A do Twojego przepięknie wyglądającego i grającego garniaka widzę zdecydowanie lampę. U jego boku przepięknie się będzie prezentowała i brzmi zjawiskowo.
-
-
Re: Wzmacniacz Nad C352. Wybór gramofonu
Pilot
Żeby wykorzystać na max możliwości systemu musi on być równy.
U Ciebie jak na razie fajny jest gramofon z długim ramieniem ... i dalej nic. Ot działa.
Zacznij od upgradu źródła ... daj mu szansę
Wkładka - pomysl o Ortofon Bronze.
... ale wtedy nie podpinaj jej do Nad PP >> czyli kolejny zakup.
Kolumny:
Są na alle Tannoy M4 - fajna rzecz.
Żeby wykorzystać na max możliwości systemu musi on być równy.
U Ciebie jak na razie fajny jest gramofon z długim ramieniem ... i dalej nic. Ot działa.
Zacznij od upgradu źródła ... daj mu szansę

Wkładka - pomysl o Ortofon Bronze.
... ale wtedy nie podpinaj jej do Nad PP >> czyli kolejny zakup.
Kolumny:
Są na alle Tannoy M4 - fajna rzecz.
-
Dzięki ahaja, rozmawiałem z gostkiem, jeszcze je ma, Temat jest do załatwienia, cena to 1250 zeta.
-
Przysłał mi zdjęcia, porysowane, miejscami okleina odchodzi ale trop podejmę. Od jutra będę rozglądał się za czymś innym. Dobrze by było gdybyście podali modele warte zainteresowania, nie muszą być podłogowce, monitory dobre też rozważę, do nich standy. Pokój ma 30 m kwadratowych. Kwoty nie podaję, jak polecicie modele warte zainteresowania to się za nimi rozejrzę i ewentualnie o opinię zapytam w odpowiednim wątku.
-
Nieee...Panowie...to jakieś jaja.Wkładka Bronze za prawie tysiaka klasy high - end do kosmicznego garniaka a do tego Tannoye M4. Są to fajne głośniki .W swojej klasie trudne do pobicia ale...celuj zdecydowanie wyżej ...przyszłościowo ! Jeśli lubisz żywe , dynamiczne brzmienie z dobrym basem rozejrzyj się za Triangle, Cabasse czy wyższymi modelami Dali 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sub wnosi "dużo dobrego" jeśli nasz system nie domaga w basie, bo tylko za to pasmo odpowiada sub.Pilot pisze:Czytałem trochę o Subach i wiele dobrego czytałem na ich temat w stereo. Dużo dobrego wnosiły. warunek, nie byle jaki Sub. Tu już klocka trzeba by przeznaczyć.
Ty piszesz, że słuchasz cicho więc... po co Tobie do tego "tuba"?
Jeśli mamy podstawkowce... to sub ma sens, bo małe budy podstawek nie zejdą zbyt nisko z pasmem.
Jeśli mamy podłogówki... to mamy jakieś lipne, skoro ich bas nam nie pasuje i chcemy sobie dołożyć dołu subwooferem.
Nie wiem co reszta o tym myśli, ale ja sensowne wykorzystanie subwoofera widzę jedynie w KD i jako ewentualne wsparcie dla monitorów (choć sam krzywię się na taką myśl, pewnie dlatego że sam preferuję podłogówki).
Więc jak czytasz, że coś "wniosło dużo dobrego" to popatrz co człowiek tak piszący ma w swoim zestawie.
Wymień kolumny, jeśli myślisz o subach (wiem, kuriozalne). Co z tego, że stracisz na sprzedaży.
"Błędy młodości" zdarzają się w każdym hobby.
I tak pewnie rzucisz je na sprzedaż dopiero po zakupie kolejnych.
O to chodzi.Pilot pisze:Nad igłą AT 120 pomyślę, dla mnie to najlepsza opcja, wymiana igły bo wtedy tylko zmieniam nacisk i nie muszę ustawiać na nowo wkładki za każdym razem.
Jeśli już wiesz co chcesz zrobić (ale tak na pewno, a nie "a może by tak") to idź już teraz do działu kolumnowego i załóż wątek że szukasz kolumn bez granicy budżetowejPilot pisze:Od jutra będę rozglądał się za czymś innym. Dobrze by było gdybyście podali modele warte zainteresowania, nie muszą być podłogowce, monitory dobre też rozważę, do nich standy. Pokój ma 30 m kwadratowych. Kwoty nie podaję, jak polecicie modele warte zainteresowania to się za nimi rozejrzę i ewentualnie o opinię zapytam w odpowiednim wątku.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Z kolumnami się nie spieszę, z wyjątkiem wczorajszego dnia
Gdyby Tannoye wygląd miały lepszy a nie jakby miesiącami leżały w jakiś dziwnych miejscach to już by do mnie jechały. Ale spoko. Szybko już kupowałem. Plan mam taki. Wpierw wymiana kolumn potem wzmacniacz a na koniec pre. Ale o tym już w innych wątkach, wpierw muszę poczytać.
Bez granicy budżetowej? Dobre
Chciałbym, ale niestety, zawsze jakaś granica będzie. No to ida siem uczyć.

Bez granicy budżetowej? Dobre

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie "dobre" tylko sam napisałeś powyżej:Pilot pisze:Bez granicy budżetowej? Dobre
Dla mnie to jest jednoznaczne z brakiem granicy.Pilot pisze:Kwoty nie podaję
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum