Wojtek pisze:Nigdzie nie ma kawałku druta? Nie przesadzaj.
Kawałek druta jest i to właśnie z nim miałbym trochę zabawy. Miałem na myśli gotowy kabel (wtyczka i końcówka)
Dzisiaj pojawiła się pierwsza faktyczna zagwozdka: kiedy wsadzam płytę 7'', ramię... no cóż. Nawet nie wiem jak ją traktuje. Opada na wysokości (talerza) 12'' płyty i tak zostaje. Stąd też moje pytanie: czy jest to jakaś ułomność systemu, czy taki jest po prostu urok tego typu gramofonów?
Masz do niego instrukcję? W modelu SL7 jest przełącznik oznaczony jako Disc Size. Powinien on być ustawiony w pozycji AUTO. Nie wiem czy w Twoim modelu jest taki przełącznik, ale logika mi podpowiada, że musi być. Może masz go ustawionego w pozycji 12 cali? Ustawienie w pozycji 12 cali jest przydatne (o ile dobrze pamiętam) przy odtwarzaniu płyt kolorowych, które są w pewnym stopniu przeźroczyste, więc laserowy (?) czujnik rozmiaru płyty może być wprowadzony w błąd.
Z takich dodatkowych "przycisków" mam speed selector i optical sensor sensitivity selector.
Instrukcja jasno mówi, że przy małych płytach prędkość i rozmiar są ustalane automatycznie. Jeśli sam przesunę ramię na wysokość płyty i je opuszczę- gra, ale bez tego w żaden sposób na nią nie reaguje.
EDIT: moje niedopatrzenie- mam opcję na 12'' i druga auto(na wszelkiego rodzaju rozmiary). Miałem ustawione 12'', już zmieniłem. Teraz sytuacja wygląda tak, że ramię skanuje płytę i: ramię się przesuwa do środka płyty, dochodzi do połowy płyty i wraca na miejsce. I na tym się kończy- nie mogę wcisnąć START, nie mogę opuścić ramienia, nic się nie dzieje. Po wyłączeniu/włączeniu, wszystko wraca do normy, a akcje wykonywane przez gramofon są dokładnie takie same, z dokładnie tym samym efektem.
Zajrzałem do instrukcji do SL-6 i wynika z niej, że do normalnego odtwarzania (tzn. longpleje czarne i single ) przełącznik w lewym dolnym rogu (przy talerzu) powinien być ustawiony w pozycji środkowej, a przełącznik na pokrywie w pozycji AUTO. Tak masz?
Corpse pisze:Kawałek druta jest i to właśnie z nim miałbym trochę zabawy. Miałem na myśli gotowy kabel (wtyczka i końcówka)
To se owiń drut taśmą izolacyjną i będziesz miał. Za końcówkami nie poluj, bo klasyczna "podkówka" i tak nie przypasuje do gniazda po stronie gramofonu. Robisz problem z bzdetu,
Carpenter pisze:Zajrzałem do instrukcji do SL-6 i wynika z niej, że do normalnego odtwarzania (tzn. longpleje czarne i single ) przełącznik w lewym dolnym rogu (przy talerzu) powinien być ustawiony w pozycji środkowej, a przełącznik na pokrywie w pozycji AUTO. Tak masz?
Znaczy to chyba, że niewłaściwie działa czujnik podczerwieni rozpoznający wielkość płyt. Może ktoś kto się na tym zna coś podpowie
Mnie przychodzi tylko do głowy spróbować przestawić ten przełącznik koło talerza, w lewym solnym rogu, w położenie High, albo Low. Może pomoże
W sumie to trochę dziwne, że w normalnym (środkowym) położeniu tego przełącznika ramię nie ustawia się poprawnie. Zerknąłem jeszcze raz na instrukcję i na stronie 9 jest bardzo interesująca tabela, wyjaśniająca zasadę ustawiania tego przełącznika. Może mechanizmy działają dobrze, a problem jest w płycie/płytach, które odtwarzałeś. Warto przeczytać, (oczywiście jeśli jeszcze nie czytałeś). W razie problemów językowych, jak chcesz, mogę streścić o co tam chodzi