DUAL 1209 - problemy
-
DUAL 1209 - problemy
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem gramofonu DUAL 1209.
Obejrzeć go można tutaj: http://www.youtube.com/results?search_q ... fERB97ENyQ
Mam pytanie, bo ostatnio po każdym odtworzeniu płyty ramię zaczyna odtwarzać płytę jeszcze raz. Czy jest jakiś sposób aby tego uniknąć? Szukałem informacji w instrukcji znalezionej w necie, ale niestety nic...
Tak przy okazji jak najlepiej wyregulować ramię tego gramofonu? Moja wkładka to M 91 MG-D.
Dzięki z pomoc
Jestem szczęśliwym posiadaczem gramofonu DUAL 1209.
Obejrzeć go można tutaj: http://www.youtube.com/results?search_q ... fERB97ENyQ
Mam pytanie, bo ostatnio po każdym odtworzeniu płyty ramię zaczyna odtwarzać płytę jeszcze raz. Czy jest jakiś sposób aby tego uniknąć? Szukałem informacji w instrukcji znalezionej w necie, ale niestety nic...
Tak przy okazji jak najlepiej wyregulować ramię tego gramofonu? Moja wkładka to M 91 MG-D.
Dzięki z pomoc
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 1209
Ale chyba nie Twój?mrozmi pisze:Obejrzeć go można tutaj

To wygląda tak jakby mechanika automatyki o coś haczyła/się zblokowała. Bez dania nura do środka raczej nie zdiagnozujesz tego.mrozmi pisze:Mam pytanie, bo ostatnio po każdym odtworzeniu płyty ramię zaczyna odtwarzać płytę jeszcze raz. Czy jest jakiś sposób aby tego uniknąć?
Masz krótki czy długi szpindel?
Procedury wyważania ramienia nie będę tutaj przytaczał, bo zakładam że to już wiesz. Zalecany nacisk dla tej wkładki z tą igłą (sferyczną) to 1g.mrozmi pisze:Tak przy okazji jak najlepiej wyregulować ramię tego gramofonu? Moja wkładka to M 91 MG-D.
Igłę masz nadal oryginalną? Jeśli nie to zalecany nacisk może być inny. Jeśli tak to... jak najszybciej ją wymień

Twoja wkładka to Shure M91. Będą do niej pasowały także igły M75.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
DUAL 1209
Mam krotki szpindel, długiego aktualnie poszukuję do słuchania kilku płyt z rzędu. Raczej boje sie sam przy tym grzebać, żeby przypadkiem bardziej nie zepsuć, ale czy to moze byc duża usterka?
Nie wiem czy igła do tej wkładki jest oryginalna. Ustawiłem ramie rak, aby zbytnio płyty nie naciskała, ale też żeby po niej nie zjeżdżała, wedlug jakiegoś poradnika.
Nie wiem czy igła do tej wkładki jest oryginalna. Ustawiłem ramie rak, aby zbytnio płyty nie naciskała, ale też żeby po niej nie zjeżdżała, wedlug jakiegoś poradnika.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 1209
Nie sądzę. Przy dużej usterce byłoby więcej cyrkumrozmi pisze:ale czy to moze byc duża usterka?

Jeśli sama obudówka igły nie ma żadnych oznaczeń/napisów to raczej jest nieoryginalna.mrozmi pisze:Nie wiem czy igła do tej wkładki jest oryginalna.
Jeśli nie znasz historii swojej igły to ją wymień. To nie majątek, a warto.
To brzmi jak jakieś znachorstwo. Ustaw to zgodnie ze sztuką, a nie "pi razy oko", co byś płyt sobie nie zajechał.mrozmi pisze:Ustawiłem ramie rak, aby zbytnio płyty nie naciskała, ale też żeby po niej nie zjeżdżała, wedlug jakiegoś poradnika.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: DUAL 1209
Tak zupełnie na oko nie ustawiłem. Anti-skating i nacisk ustawiłem na 0, później ustawiłem ramię tak by było równolegle do płyty (tzn. ani nie opadało, ani się nie unosiło). A później nacisk i anti-skating ustawiłem na 1,5. Na 1,0 nie chciałem, bo za każdym razem kiedy przechodziłem obok gramofonu, to od drgań podłogi igła skakała.
Mam za to jeszcze jeden problem z buczeniem z głośników. Z powodu tego, że nie mam aktualnie wzmacniacza podłączyłem gramofon do przedwzmacniacza(mniej więcej coś takiego: http://allegro.pl/przedwmacniacz-gramof ... 49120.html), który z kolei jest podłączony do kina domowego Panasonic przez AUX. Nie wiem od czego to zależy, ale głośniku w różnym stopniu buczą, w zależności od tego jak są ułożone kable. Zauważyłem, że najbardziej wrażliwe są te od zasilania przedwzmacniacza - przy ich dotknięciu zmienia się natężenie buczenia. Próbowałem to uziemić, ale to niestety za dużo nie dało. Wiecie co może być powodem i jak można zredukować to buczenie?
A tak apropo igieł, czy można gdzieś w Warszawie kupić je stacjonarnie, czy zostaje tylko internet?
Mam za to jeszcze jeden problem z buczeniem z głośników. Z powodu tego, że nie mam aktualnie wzmacniacza podłączyłem gramofon do przedwzmacniacza(mniej więcej coś takiego: http://allegro.pl/przedwmacniacz-gramof ... 49120.html), który z kolei jest podłączony do kina domowego Panasonic przez AUX. Nie wiem od czego to zależy, ale głośniku w różnym stopniu buczą, w zależności od tego jak są ułożone kable. Zauważyłem, że najbardziej wrażliwe są te od zasilania przedwzmacniacza - przy ich dotknięciu zmienia się natężenie buczenia. Próbowałem to uziemić, ale to niestety za dużo nie dało. Wiecie co może być powodem i jak można zredukować to buczenie?
A tak apropo igieł, czy można gdzieś w Warszawie kupić je stacjonarnie, czy zostaje tylko internet?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 1209
Jak dla mnie to jest nadal "pi razy oko", bo z takim podejściem to każdą igłę można jednakowo ustawiać, ale skoro nie wiesz do końca jaką masz igłę to można i tak. Powtarzam: zmień ją, dla pewności.mrozmi pisze:Tak zupełnie na oko nie ustawiłem. Anti-skating i nacisk ustawiłem na 0, później ustawiłem ramię tak by było równolegle do płyty (tzn. ani nie opadało, ani się nie unosiło). A później nacisk i anti-skating ustawiłem na 1,5. Na 1,0 nie chciałem, bo za każdym razem kiedy przechodziłem obok gramofonu, to od drgań podłogi igła skakała.
A jak masz podłączony gramofon z przedwzmacniaczem? Uziemienie gramofonu powinno być wpięte do przedwzmacniacza.
Jak próbowałeś co uziemić?
Zależy co. Zamienniki nie bardzo, a jeśli w ogóle to taniej jak przez Internet i tak nie dostaniesz.mrozmi pisze:A tak apropo igieł do gramofonu, czy można gdzieś w Warszawie kupić je stacjonarnie, czy zostaje tylko internet?
Swoją drogą, wklejanie jeszcze raz tej samej treści w inny dział świadczy o pewnym braku cierpliwości...
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: DUAL 1209 - problemy
W takim razie jak powinienem je ustawić? Ustawiając wzorowałem się na tym wątku: http://winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152Jak dla mnie to jest nadal "pi razy oko", bo z takim podejściem to każdą igłę można jednakowo ustawiać, ale skoro nie wiesz do końca jaką masz igłę to można i tak. Powtarzam: zmień ją, dla pewności.
Jest podłączony przez DIN. Uziemienie miałem jedynie przy kinie domowym, przy gramofonie niestety nie mam uziemienia :/ Mam jedynie kabel DIN i kabel zasilający.A jak masz podłączony gramofon z przedwzmacniaczem? Uziemienie gramofonu powinno być wpięte do przedwzmacniacza.
Jak próbowałeś co uziemić?
Wybacz, ale moja kwestia dotyczyła przedwzmacniacza dlatego przeniosłem do odpowiedniego tematu - nie chciałem mijać się z wątkiem.Swoją drogą, wklejanie jeszcze raz tej samej treści w inny dział świadczy o pewnym braku cierpliwości...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 1209 - problemy
Co do procedury ustawiania to nie mam zastrzeżeń. Problem leży jedynie w tym, że Ty praktycznie zgadujesz jaki nacisk będzie dobry dla Twojej igły, a to nie jest fajne.
W jednym z pinów wtyczki DIN5 idzie uziemienie. Twoja obecna przejściówka olewa ten pin, stąd problem.
Uziemienie przykręcasz do jednej ze śrubek obudowy przedwzmacniacza i powinno być OK.
Albo przerabiasz okablowanie albo inwestujesz w taką przejściówkę, konkretną do gramofonów z DIN5: http://allegro.pl/adapter-din-3-5-2x-rc ... 04774.htmlmrozmi pisze:przy gramofonie niestety nie mam uziemienia :/ Mam jedynie kabel DIN i kabel zasilający.
W jednym z pinów wtyczki DIN5 idzie uziemienie. Twoja obecna przejściówka olewa ten pin, stąd problem.
Uziemienie przykręcasz do jednej ze śrubek obudowy przedwzmacniacza i powinno być OK.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wielkie dzięki Wojtku za radę. Taką przejściówkę sobie sprawię. Tylko zastanawiam się w takim razie dlaczego kabel od zasilania samego przedwzmacniacza jest tak bardzo czuły i gdy się go dotyka to buczenie pulsuje?
Jest jakiś sposób, aby przy przechodzeniu obok gramofonu, z powodu drgań podłoża, igła nie skakała?
Jest jakiś sposób, aby przy przechodzeniu obok gramofonu, z powodu drgań podłoża, igła nie skakała?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
DUAL 1209 - problemy
Pewnie. Amortyzacja. Choć to dziwne że u Ciebie tak jest. Ten Twój Dual ma opuszczone śruby transportowe czy podniesione?mrozmi pisze:Jest jakiś sposób, aby przy przechodzeniu obok gramofonu, z powodu drgań podłoża, igła nie skakała?
Duale z tej serii mają zawieszone werki, właśnie m.in. po to by niwelować wpływ drgań zewnętrznych.
Ewentualnie wyrób sobie lżejszy krok.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
DUAL 1209 - problemy
Chodzić na palcachmrozmi pisze:Jest jakiś sposób, aby przy przechodzeniu obok gramofonu, z powodu drgań podłoża, igła nie skakała?

-
DUAL 1209 - problemy
Jeżeli masz (stare) mieszkanie z drewnianymi stropami, albo jakieś "inne Kleiny"- przenoszące drgania- to jedyny sposób to powiesić półkę na gramofon na ścianie...mrozmi pisze: Jest jakiś sposób, aby przy przechodzeniu obok gramofonu, z powodu drgań podłoża, igła nie skakała?
-
W tym Dualu jest amortyzacja, śruby są ustawione tak aby płyta się bujała (amortyzowała). Przy 0,5 większym nacisku igły jest ok i nie trzeba delikatnie chodzićTen Twój Dual ma opuszczone śruby transportowe czy podniesione?

A wracając do problemu z buczeniem z głośników. Zastanawiam się dlaczego kabel od zasilania samego przedwzmacniacza jest tak bardzo czuły i gdy się go dotyka to buczenie pulsuje? Czy to również powód tego że gramofon nie jest uziemiony do przedwzmacniacza?
-
DUAL 1209 - problemy
Jeżeli strop się trzęsie to kichamrozmi pisze:śruby są ustawione tak aby płyta się bujała (amortyzowała).

A likwidowanie drgań/przeskoków zwiększaniem nacisku:
Nie jest rozwiązaniemmrozmi pisze:Przy 0,5 większym nacisku igły jest ok i nie trzeba delikatnie chodzić

mrozmi pisze: ale może spróbuje jeszcze podłożyć jakiś gumy pod ten gramofon?
Można zrobić "pływającą wyspę"

Mój kolega kiedyś robił takie wodno/olejowe- pływające zawieszenie pod gramofon!...