Nowa wkładka do Daniela
- vinylpiotrek
-
Re: Nowa wkładka do Daniela
Najprostsze tłumaczenie brzmi: założyć taką, aby było dobrze i więcej nie wymieniać.Wojtek pisze:Piszesz o wkładce "docelowej" i ja naprawdę nie wiem co masz pod tym hasłem na myśli ani czego oczekujesz.
I znów powstanie kwestia - co mam na myśli pisząc "aby było dobrze".
Napisałeś bardzo słuszne uwagi - ludzie są różni...
Mogę napisać, co mi się nie podoba w "jakiejś Shure" aktualnie założonej do JVC - słaba dynamika, mało wyrazista góra, płaskie brzmienie. Brzmi to jak dramat, nie dramatu nie ma, gra, ale rewelacja to nie jest.
Owa tajemnicza wkładka Shure jest czarna, kanciasta (niemal równoległobok o gładkich ścianach), od strony płyty (z dołu) jest nadrukowany niezbyt wyraźny napis Shure, od czoła nie ma nic, aktualnie igła jest szarobiała z napisem (słabo czytelnym) Shure T2 (?) Oryginalnie jak pamiętam igła była czarna, ale była wymieniona. Nacisk 2g. Na stronie Shure nic nie jest podobne.
- vinylpiotrek
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nowa wkładka do Daniela
"T2" bardzo podchodzi pod rodzinę M75, ale do tych wkładek była naprawdę masa igieł, lepszych i gorszych.

Na stronie Shure nie ma w ofercie dawnych wkładek (nic dziwnego), aczkolwiek i tak nie jest źle bo Shure udostępnia na swoich stronach sporo katalogów z dawnych lattmachalski pisze:Na stronie Shure nic nie jest podobne.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pooglądałem w sieci - nie, to nie jest M75. Na zdjęciach z netu ta wkładka ma "radiator" w przedniej górnej części i nie ma gładkich ścian, jest bardziej podobna do aktualnej oferty Shure. Najbardziej podobna jest ta wkładka:Wojtek pisze:"T2" bardzo podchodzi pod rodzinę M75

na tym zdjęciu z netu typ M74 jest wyraźnie napisany, natomiast na mojej jest tylko napis SHURE, niezbyt wyraźny.
Postaram, się zrobić zdjęcie, aczkolwiek musiałbym wykręcić wkładkę, aby zrobić zdjęcie podobne do zamieszczonego.
BTW - co zrobić z JVC to osobna sprawa, zapewne godna poruszenia i kontynuowania, ale w zasadzie chodzi mi o poradę co do Daniela. Coś mi się zdaje, że powinienem zakupić AT95E, posłuchać, wyrobić sobie zdanie i zapytać ponownie na bazie tych doświadczeń. Czytałem o M44 - teksty typu "do techno, muzyki klubowej i hip-hopu" raczej nie zachęcają, automatycznie niemal rysuje się w wyobraźni obraz Golfa GTI stojącego obok na światłach, z którego dudni na pół ulicy.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2013, 15:00 przez tmachalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nowa wkładka do Daniela
M74 należy do "rodziny" M75, więc wszystko nadal się zgadza. Obudówka igły nie ma żadnego napisu poza "T2" (nazwę marki pomijam)? A jaki ma kolor?
Szkoda że nie masz aparatu.
Szkoda że nie masz aparatu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie. Oryginalna igła miała jakiś numer na czole, ale to nie do odtworzenia.Wojtek pisze:Obudówka igły nie ma żadnego napisu poza "T2"
Kolor obecnej jest szarobiały - powiedzmy szary.
Aparat jakiś mam, ale bez wykręcenia wkładki wiele nie widać (próbowałem).
Fotografia makro nie jest moim hobby...
Sama wkładka jest bardzo podobna, tylko nie ma tej blaszki z dziurkami z tyłu (do mocowania typu Technicsa?) i nie ma nadrukowanego typu, tylko producent.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nowa wkładka do Daniela
Jasne. Żadne "mocowanie typu Technicsa".tmachalski pisze:Sama wkładka jest bardzo podobna, tylko nie ma tej blaszki z dziurkami z tyłu (do mocowania typu Technicsa?) i nie ma nadrukowanego typu, tylko producent.
Przykład oryginalnej igły N75B T2:

U Ciebie to wygląda inaczej? Nie ma żadnej literki po lewej stronie patrząc od frontu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Igła jest podobna, bardzo podobna, ale: kolor jest inny, na zdjęciu jest (po mojemu) beżowa, a moja jest "szarobiała" lub szara, napis Shure T2 jest w linii, mniej kontrastowy i nie ma tego trójkącika na czole. Ale ogólnie jest to coś podobnego, zakłada się jak do MF-100 - taka miedziana wsuwka.Wojtek pisze:U Ciebie to wygląda inaczej? Nie ma żadnej literki po lewej stronie patrząc od frontu?
- Winters
Nowa wkładka do Daniela
To sobie jej nie kupuj. Nie jedna osoba, która słyszała taką wkładkę, Ci ją poleca. Ten model zadebiutował w 1964 jako dobrej jakości przetwornik HiFi.tmachalski pisze:Czytałem o M44 - teksty typu "do techno, muzyki klubowej i hip-hopu" raczej nie zachęcają, automatycznie niemal rysuje się w wyobraźni obraz Golfa GTI stojącego obok na światłach, z którego dudni na pół ulicy.
DIOMEDES KATO
-
No tak... doszliśmy do etapu: "dobrze ci radzę, rób jak uważasz".
Może ktoś pożyczy M44 do posłuchania?
Raczej nie mam ochoty na budowanie własnej kolekcji wkładek.
Może ktoś pożyczy M44 do posłuchania?
Raczej nie mam ochoty na budowanie własnej kolekcji wkładek.
- vinylpiotrek
Nowa wkładka do Daniela
Skąd jesteś?
Jeśli z Łodzi lub okolic , mogę przyjść na herbatę z główka uzbrojoną we wkładkę.
A co do rekomendacji, do techno, to to że im TEŻ się podoba wcale wkładki nie dyskredytuje, tym bardziej, że w 1963 roku, jak wchodziła na rynek jeszcze o techno nikt nie słyszał, ja słucham ostatnio głównie folku, psyhedelii i country i dobrze mi się poczciwy szczur spisuje w tym repertuarze.
Co do porównania z AT, to z Winterem porównywaliśmy Shure M44G z AT4400MLA , czyli modelem niby wyższym w gamie AT niż AT95 i uznaliśmy że niema dużych różnic w klasie wkładek M44 i 440MlLA. Czyżby podobieństwo nazw coś znaczyło?
Jeśli z Łodzi lub okolic , mogę przyjść na herbatę z główka uzbrojoną we wkładkę.
A co do rekomendacji, do techno, to to że im TEŻ się podoba wcale wkładki nie dyskredytuje, tym bardziej, że w 1963 roku, jak wchodziła na rynek jeszcze o techno nikt nie słyszał, ja słucham ostatnio głównie folku, psyhedelii i country i dobrze mi się poczciwy szczur spisuje w tym repertuarze.
Co do porównania z AT, to z Winterem porównywaliśmy Shure M44G z AT4400MLA , czyli modelem niby wyższym w gamie AT niż AT95 i uznaliśmy że niema dużych różnic w klasie wkładek M44 i 440MlLA. Czyżby podobieństwo nazw coś znaczyło?

-
Niestety nie. Jestem z Katowic.vinylpiotrek pisze:Jeśli z Łodzi lub okolic
Oczywiście. Ale kojarzy się z z mocnym basem i słabą górą.vinylpiotrek pisze:to że im TEŻ się podoba wcale wkładki nie dyskredytuje
Nie mogę określić "wąsko" swoich zainteresowań muzycznych. Niewątpliwie nie jest to techno, house...
Blues (z Delty, ale i nowojorski, chicagowski, europejski), jazz (bez tradycyjnego), rockabilly, country, bluegrass, rock (bez Seattle sound i pochodnych - ale Jack White tak), muzyka tzw. elektroniczna - od Kraftwerk do Vangelisa, punk (w pewnym zakresie), nawet pop czy Rammstein (industrial?). Nawet "melodeklamacja rytmizowana" się "łapie", chociaż w wąskim obszarze i raczej rodzimym niż obcym. Trochę klasyki, ale raczej "pop" z klasyki - Vivaldi, Wagner (to wyjątek, trudno nazwać to popem), Czajkowski, Rachmaninow.
Sztandarowe brzmienie: Led Zeppelin III, Creedence Clearwater Revival, Alvin Lee
- vinylpiotrek
Nowa wkładka do Daniela
Czyli nasze zainteresowanie muzyczne w jakiejś części się mniej więcej pokrywają.
M44 i ma dużo ładniejszą górę niż 75 i pochodne, a więc zapewne i twój dotychczasowy szczur.
M 44 mi już nieźle grała z Arcamem A65, natomiast ze stara lampową Fonicą, to jest bardzo dobrana para
M44 i ma dużo ładniejszą górę niż 75 i pochodne, a więc zapewne i twój dotychczasowy szczur.
M 44 mi już nieźle grała z Arcamem A65, natomiast ze stara lampową Fonicą, to jest bardzo dobrana para

-
Ciekawe. Bardzo. Jakieś szczegóły?vinylpiotrek pisze:ze stara lampową Fonicą
Mam trzy lampiaki gitarowe, dwa nowe i jeden klasyczny Vox