Audio Technica AT-71
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Audio Technica AT-71
Dostałem od kolegi wkładke jak w temacie. Może ktoś wie jaki jest zakres siły nacisku dla tej wkładki ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Sindsoron
- Kontakt:
AUDIO-TECHNICA AT 71
dla AT-71 zalecany jest nacisk z zakresu 1,5g-2g
http://www.vinylengine.com/cartridge_da ... rlo=&prhi=
http://www.vinylengine.com/cartridge_da ... rlo=&prhi=
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- JacK
Re: AUDIO-TECHNICA AT 71
Jakie to proste jak się wie gdzie szukać
Bardzo dziekuje.

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Audio Technica AT-71
No Panowie, ja to bym się tak nie rozpędzał. Niestety baza wkładek VE nie jest wolna od błędów.
Pytanie jaką masz wersję igły superdisc. W AT-71 szlif sferyczny ma żółtawą obudowę. Eliptyk (AT-71E) jest zielony.
Jest także AT-70 z czerwoną obudową (także sferyk), którego igła jest kompatybilna z AT-71, stąd spotyka się wkładki AT-71 z igłą od AT-70.
Przedział nacisku 1.5-2.0g dotyczy eliptyków. Szlif sferyczny wymaga większego nacisku, z przedziału chociażby 1.5-2.5g (czyli optymalnie 2g).
Pytanie jaką masz wersję igły superdisc. W AT-71 szlif sferyczny ma żółtawą obudowę. Eliptyk (AT-71E) jest zielony.
Jest także AT-70 z czerwoną obudową (także sferyk), którego igła jest kompatybilna z AT-71, stąd spotyka się wkładki AT-71 z igłą od AT-70.
Przedział nacisku 1.5-2.0g dotyczy eliptyków. Szlif sferyczny wymaga większego nacisku, z przedziału chociażby 1.5-2.5g (czyli optymalnie 2g).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Re: Audio Technica AT-71
Moja wkładka miała oryginalną igłe w kolorze czerwonym. Niestety igłe ktoś zdemolował i musiałem zamówić nową igłe oznaczoną ATN71 w żółtej obudowie. Czyli wg. tego co napisałeś powinno chyba być 1.5-2.0g
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Audio Technica AT-71
Źle, 1.5-2.5g, bo to szlif sferyczny.superdisc pisze:Czyli wg. tego co napisałeś powinno chyba być 1.5-2.0g
Ogółem średnia wkładka. Coś pomiędzy AT-91, a AT-95.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Re: Audio Technica AT-71
No jesne że masz racje, chyba już spałem jak to pisałem. Dobrze że się nie brałem w nocy za zmiane wkładki bo nie wiem co by z tego wyszło. Dzisiaj z rana wymieniłem dałem 2,0g i śmiga aż miło. Co do jakości to za bardzo nie mam porównania bo to zaledwie druga wkładka jaka gości w moim gramofonie, a wcześniejsza też była mocno bydżetowa. U mnie napewno jest problem z przedwzmacniaczem, dźwięk jaki generuje SPR-6 jest dla mnie badziewiasty. Tony wysokie grają w oderwaniu od reszty pasma, średnie jakby wycofane, bas i owszem trzyma się dobrze, ale ja bym chciał aby wszystko było poukładane. Miałem kilka dni u siebie inny przedwzmacniacz , konstrukcje DIY opartą na schemacie z 1963 roku , zasilaną bateryjnie i zdecydowanie w połączeniu z nim lepiej grał mój cały zestaw. Czyli napewno w niedalekim czasie zainwestuje w przedwzmaka.
- dalmatyn
- Gramofon: Grundig PS3500
- Kontakt:
Audio Technica AT-71
Zapytam tu. Jeśli potrzeba to niech bedzie nowy wątek. Wrzucal ktoś adres do strony z porownaniem wkladek. Wybrałem kilka znanych i odsluchalem zamieszczone próbki. Najbardziej brzmieniowo przypadła mi do gustu AT440Mla, zaraz po niej Ortofom M2black. Szybkie rozeznanie w cenach i konkluzja. Wspomniane wkładki mocno zwielokrotnily by wartość mojego sprzętu
pytanie. Która z składek (raczej o połowę tańszych) ma podobną sygnatue dźwiękową? Bardzo podobało mi się w zamieszczonych probkach lekkie wysuniecie damskich wokali oraz ekspresja w nagranich muzyki poważnej.

Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Audio Technica AT-71
To teraz jaki to ma związek z AT-71?dalmatyn pisze:Zapytam tu.

Ich tańsi krewni z rodziny?dalmatyn pisze:Która z składek (raczej o połowę tańszych) ma podobną sygnatue dźwiękową?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dalmatyn
- Kontakt:
Audio Technica AT-71
Związek chyba taki, że takową obecnie ujeżdżam
Ok, poszperam jak ma się klasyfikacja. Choć np. Shure M75 a 97 na tych probkach grały skrajnie różnie. Igły oczywiście minimum eliptyczne.

Ok, poszperam jak ma się klasyfikacja. Choć np. Shure M75 a 97 na tych probkach grały skrajnie różnie. Igły oczywiście minimum eliptyczne.
Pozdrawiam
- dalmatyn
- Kontakt:
Audio Technica AT-71
Bardziej w temacie. Ustawiłem na próbę nacisk (w/g podziałki, wagi nie mam) 1,75 , a później 1,9 oraz 2g (tutaj miałem wrażenie, że zaczynają się już pojawiać zniekształcenia). Druga wartość dużo bardziej mi odpowiada. Na średnich wydaniach trochę mniej również słychać lekkie trzaski
Przy okazji porównałem sobie AT71e z Shure M75 na Sabbatach wyd. rosyjskie oraz dwupłytowy Sting wyd. polskie (chyba najlepsze jakościowo z naszych tłoczeń, które posiadam). Niestety siura mam z igłą sferyczną, nie najnowszą. Podzielę się ponownie wrażeniami po wymianie igły na nową eliptyczną, będzie to bardziej miarodajne. Na chwilę obecną w koszyku zostaje AT. Nie znam przebiegu szczura, ale brak zupełnie mu w moim systemie najwyższych tonów, a dolnego pasma może i jest więcej, ale za to mniej szczegółowe. Nie wyrokuję jeszcze, ale pewnie w jasnych systemach lub przy nowszych masteringach bardziej "jazgotliwych" wykonawców jak King Diamond Shure sprawdzi się lepiej. W obecnym stanie AT gra bliżej CD, bardziej otwarcie, pięknie słychać wszelkie blaszki, dzwoneczki i inne przeszkadzajki. W muzyce więcej się ogólnie dzieje.
Nawiązując do powyższych pytań o lepsze wkładki: trzeba zacząć odkładać

Przy okazji porównałem sobie AT71e z Shure M75 na Sabbatach wyd. rosyjskie oraz dwupłytowy Sting wyd. polskie (chyba najlepsze jakościowo z naszych tłoczeń, które posiadam). Niestety siura mam z igłą sferyczną, nie najnowszą. Podzielę się ponownie wrażeniami po wymianie igły na nową eliptyczną, będzie to bardziej miarodajne. Na chwilę obecną w koszyku zostaje AT. Nie znam przebiegu szczura, ale brak zupełnie mu w moim systemie najwyższych tonów, a dolnego pasma może i jest więcej, ale za to mniej szczegółowe. Nie wyrokuję jeszcze, ale pewnie w jasnych systemach lub przy nowszych masteringach bardziej "jazgotliwych" wykonawców jak King Diamond Shure sprawdzi się lepiej. W obecnym stanie AT gra bliżej CD, bardziej otwarcie, pięknie słychać wszelkie blaszki, dzwoneczki i inne przeszkadzajki. W muzyce więcej się ogólnie dzieje.
Nawiązując do powyższych pytań o lepsze wkładki: trzeba zacząć odkładać

Pozdrawiam