Tuning gramofonów w Krakowie?
-
Witam wszystkich winylowiczów i od razu mam pytanie-
kto w Krakowie lub okolicy może podjąć się skalibrowanie i ewentualnie tuningu gramofonu UHER 340 (to podobno lepsza wersja Duala 450)?
kto w Krakowie lub okolicy może podjąć się skalibrowanie i ewentualnie tuningu gramofonu UHER 340 (to podobno lepsza wersja Duala 450)?
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Tuning gramofonów w Krk
Co do tuningu to mam jakieś mocno chromowane końcówki
. Co do kalibracji i ustawień to najlepiej jak zrobisz to sam w domu z niewielką pomocą forumowiczów (uda się). Ten gramofon nie jest zbyt skomplikowany. Podaj więcej szczegółów z czym masz problem i dlaczego chcesz coś i co zmieniać (tuningować)? 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tuning gramofonów w Krk
Żadna lepsza. Są jednakowe.Flogiston pisze:(to podobno lepsza wersja Duala 450)?
Tak jak napisał przedmówca, kalibrację robimy samodzielnie.
To Ci się przyda, choć w Twoim Dualu ustawianie nacisku wygląda nieco inaczej: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=1136
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tuning gramofonów w Krk
Chciałbym wymienić firmowe kabelki (chinche) na coś lepszego. Leżą i zabieraja mi powietrze interkonekty Cambrige Audio, więc chciałbym je bezpośrednio zamontować. Myślałem też o zmianie okablowania w ramieniu, bo to pierwsze wąskie gardło w systemie. O ile w kolumnach sam to zawsze robię o tyle w ramieniu nie podejmuję się.
Dodatkowo chciałbym wymienić zasilacz, ale to mam już zaklepane.
Dodatkowo chciałbym wymienić zasilacz, ale to mam już zaklepane.
-
Re: Tuning gramofonów w Krk
W ramieniu bardzo trudno wymienić kable, bo gniazdo headshella jest wklejane i się go nie da wyciągnąć. Ja w swoim dualu cs-455 rozwierciłem całe gniazdo i musiałem zrobić nowy gwint do headshella. Nowe kable skręcone z drutu nawojowego mam teraz puszczone luzem przez otwór w headshellu. Kable sygnałowe lepiej zrobić samemu z odpowiednich przewodów o niskiej pojemności. Szkoda ciąć gotowy interconnect. Poszukaj na forum postów użytkownika Ahaja w wątkach o wymianie kabli sygnałowych, znajdziesz tam wszystkie istotne informacje.
-
thx - widzę, że się nie opłaca, roboty mnóstwo, efekt może być róźny...
lepiej wydać więcej na wkładkę niż tracić czas i kasę na takie bzdety
lepiej wydać więcej na wkładkę niż tracić czas i kasę na takie bzdety
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Coś w tym jestFlogiston pisze:lepiej wydać więcej na wkładkę niż tracić czas i kasę na takie bzdety

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Tuning gramofonów w Krakowie?
Koszt całej operacji z kablami i wtykami (najdroższe) wyszedł ok. 60zł. Różnica w dźwięku jest zauważalna.
-
Re: Tuning gramofonów w Krakowie?
Zgadzam się- to na pewno jest zauważalne, ale warto brać się za taką wymianę tylko, jeżeli można to zrobić samemu.zbyszek1982 pisze:Koszt całej operacji z kablami i wtykami (najdroższe) wyszedł ok. 60zł. Różnica w dźwięku jest zauważalna.
Zlecając fachowcowi doliczyć musimy doliczyć koszt dojazdu lub wysyłki i pakowania, robociznę i ewentualnie daninę dla min. Rostowskiego