Jaka budżetowa wkładka (ok. 100zł)?
- GPR
Do gramofonu Daniel G-1100FS.
Aktualnie mam w posiadaniu stare mf-100 i fm-102 tenorela
Budżetowa czyli taka do max 100zł z możliwością dokupienia dodatkowych igieł.
Na czym mi zależy? Na dynamice nie pozbawionej basu., soczystych solówkach.
Najczęściej będzie suchany stary rock. Deep purple, Led zeppelin, Queen, stonsów. Trochę popu również mam np Modern talking.
Aktualnie mam w posiadaniu stare mf-100 i fm-102 tenorela
Budżetowa czyli taka do max 100zł z możliwością dokupienia dodatkowych igieł.
Na czym mi zależy? Na dynamice nie pozbawionej basu., soczystych solówkach.
Najczęściej będzie suchany stary rock. Deep purple, Led zeppelin, Queen, stonsów. Trochę popu również mam np Modern talking.
-
Re: Jaka budżetowa wkładka?
Do 100zł to ciężko kupić cokolwiek, co w miarę sensownie zagra.
Ortofon OM 5 E albo Audio-Technica AT95E (nieco ponad 100zł).
Ja bym Ci radził kupić nową igłę do posiadanej wkładki i zacząć zbierać na coś lepszego w okolicach 300-350zł.
Ortofon OM 5 E albo Audio-Technica AT95E (nieco ponad 100zł).
Ja bym Ci radził kupić nową igłę do posiadanej wkładki i zacząć zbierać na coś lepszego w okolicach 300-350zł.
-
Jaka budżetowa wkładka?
Niestety ten "sport" jest drogi i tak jak zbyszek1982 wspomniał,budżetowe wkładki "dobrze" brzmiące to przedział od powyżej 100zł do ok.500zł(nowe oczywiście).
- GPR
hmm
a tenorel który posiadam był tylko jeden czy było ich kilka rodzai?
Chodzi mi o to czy moja wkładka jest w miarę dobra.
zdjęcia 2 wkładek:
http://img29.imageshack.us/img29/9876/6nzs.jpg
specyfikacja czerwonej:

a tenorel który posiadam był tylko jeden czy było ich kilka rodzai?
Chodzi mi o to czy moja wkładka jest w miarę dobra.
zdjęcia 2 wkładek:
http://img29.imageshack.us/img29/9876/6nzs.jpg
specyfikacja czerwonej:

- Robert007Lenert
- Kontakt:
Jaka budżetowa wkładka?
Do mf 102 raczej nie kupisz igly...dawno nie widzialem. Pozostaje Ci mf100. Tutaj bez problemu kupisz zamiennik. Mf 100 cudo to to nie jest, ale wedlug mnie nie odstaje zbytnio od AT95. Kup sobie igle i sluchaj. Muzyka jest najwazniejsza 

- paulus60
Niedawno była na A..o oryginalna igła do Mf102 (z tym oznaczeniem). Jeśli GPR kupi (a kupi bez problemu z Wamatu bądź u innego dystrybutora japońskich Stylusów) zamiennik do Mf100 (plastik biały, bez oznaczenia typu, wystarczy w szukajkę A...o wbić "Igła Mf"), to jak najbardziej pasuje on do Mf102 (do 104 też). To, że jest to wkładka Tenorel (choć ze zdjęcia wynika, że to jednak czerwona licencyjna Fonica), nie ma nic do rzeczy. Parzyste numery są wzajemnie kompatybilne.Robert007Lenert pisze:Do mf 102 raczej nie kupisz igly...dawno nie widzialem. Pozostaje Ci mf100. Tutaj bez problemu kupisz zamiennik. Mf 100 cudo to to nie jest, ale wedlug mnie nie odstaje zbytnio od AT95. Kup sobie igle i sluchaj. Muzyka jest najwazniejsza
Muzyka jest najważniejsza, słusznie rzeczesz Robercie.

- Robert007Lenert
- Kontakt:
- vinylpiotrek
Ale może zagrać inaczej ( prawdopodobnie gorzej) od oryginalnej Mf-102.
Mf-102 była bardziej miękka.
Generalnie jak chcesz tanio to dokup igiełkę, a następny krok to Shure M-44G
Mf-102 była bardziej miękka.
Generalnie jak chcesz tanio to dokup igiełkę, a następny krok to Shure M-44G

- GPR
Re: Jaka budżetowa wkładka (ok. 100zł)?
hmmm
Załóżmy więc że chcę kupić igłę na pewnym portalu aukcyjnym (bo tak łatwiej). Dodajmy igłę mf100 lub zamiennik
Jak poznać ze jest nieużywana? Igły są jakoś opakowane? a jeśli nie będą?
Lub też: macie sprawdzone źródło?
Załóżmy więc że chcę kupić igłę na pewnym portalu aukcyjnym (bo tak łatwiej). Dodajmy igłę mf100 lub zamiennik
Lub też: macie sprawdzone źródło?
- vinylpiotrek
Jak kupujesz zamiennik - nową igłę od sklepu handlującego zamiennikami to sprawa jest prosta.
Jeśli ze starych zapasów , to kwestia zaufania do sprzedawcy, bo samo opakowanie nic nie gwarantuje, ale igły Mf-100 produkcji Fonica nie były jakoś lepsze od współczesnych zamienników, więc moim zdaniem to bez sensu.
Jeśli ze starych zapasów , to kwestia zaufania do sprzedawcy, bo samo opakowanie nic nie gwarantuje, ale igły Mf-100 produkcji Fonica nie były jakoś lepsze od współczesnych zamienników, więc moim zdaniem to bez sensu.

- paulus60
Re: Jaka budżetowa wkładka (ok. 100zł)?
Zamienniki są pakowane bardzo podobnie jak oryginały z Foniki czyli przezroczyste plastikowe pudełeczko, w nim pianka poliuretanowa z wycięciem na igłę, a w wycięciu igła bez sygnatur.GPR pisze:hmmm
Sprzedawcy starych oryginałów dają zdjęcie. Zapisz to zdjęcie, powiększ na maxa i zobacz igłę. Jeśli takiego zdjęcia nie ma, zawsze możesz poprosić o przesłanie ci fotki z makropowiększeniem.
Tak, kupiłem już parę oryginałów (bez uwag, towar zgodny z opisem), jak i zamienników takich, jak sprzedaje Wamat, choć ja akurat kupiłem takie same od użytkownika "elektroniksc" i zamienniki te spisują się całkiem dobrze, czyli plus minus tak jak oryginalne igły do M-fek. Zamiennik jest zawsze nowy, a oryginały mają nieraz po 30 lat (choć często rzeczywiście są to nieużywane leżaki magazynowe, które co zapobiegliwi 'kolekcjonowali" w trakcie likwidacji sklepów ZURiT) co ma też wpływ na miękkość, a raczej twardość po tylu latach elastycznego elementu na który wkłada się samą igłę (nie chodzi o tą białą obsadkę igły, tylko element wewnątrz niej. Z uwagi na wiek, polecam więc zamienniki. W końcu Mf-ki to nie są wkładki i igły z górnej półki, więc podejrzewam, że będziesz zadowolony z zakupu zamiennika.GPR pisze: Lub też: macie sprawdzone źródło?