Adaptcja Creative P380 pod Akai AP 206c
-
Witam,
Mam takie otóż pytanie czy da się w jakiś sposób połączyć oba sprzęty żeby wszystko ze sobą współpracowało?
Mam takie otóż pytanie czy da się w jakiś sposób połączyć oba sprzęty żeby wszystko ze sobą współpracowało?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przeniosłem temat z nagłośnienia do okablowania, gdyż cała sprawa bardziej dotyczy samego połączenia 
Co do zestawu Creative P380 to znalazłem takie oto zdjęcie, przedstawiające wejścia/wyjścia aktywnego subwoofera:

Mamy tam wejście Audio Input, oczekujące wtyczkę typu mały jack.
W praktyce da się to wszystko ze sobą połączyć, jednakże będzie potrzebny oddzielny przedwzmacniacz gramofonowy
Jakby takie połączenie miało wyglądać:
Gramofon -> Przedwzmacniacz -> kabel/przejściówka z cinch (2xRCA) na mały jack -> subwoofer
To tyle.
Podsumowując:
Da się to zrobić, aczkolwiek głośniki jak na mój gust są ultrabiedne pod kątem muzyki, no ale zawsze jakoś to zagra. Lepsze coś niż cisza

Co do zestawu Creative P380 to znalazłem takie oto zdjęcie, przedstawiające wejścia/wyjścia aktywnego subwoofera:

Mamy tam wejście Audio Input, oczekujące wtyczkę typu mały jack.
W praktyce da się to wszystko ze sobą połączyć, jednakże będzie potrzebny oddzielny przedwzmacniacz gramofonowy

Jakby takie połączenie miało wyglądać:
Gramofon -> Przedwzmacniacz -> kabel/przejściówka z cinch (2xRCA) na mały jack -> subwoofer
To tyle.
Podsumowując:
Da się to zrobić, aczkolwiek głośniki jak na mój gust są ultrabiedne pod kątem muzyki, no ale zawsze jakoś to zagra. Lepsze coś niż cisza

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Adaptcja Creative P380 pod Akai AP 206c
Kurcze ten przedwzmacniacz gramofonowy to może kolege kosztować więcej niż te mikro kolumny ze swoim wzmocnieniem. Mój sąsiad kupił na allegro stary amplituner z kolumnami za całe 200 zł. W jego ampli jest wejście fono i stawiam każde pieniądze że zagra to lepiej niż ten zestaw creative. Może trzeba tak pokombinować, a creative zostawić do komputerka.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wszystko się zgadza superdisc, ale nie znamy przecież okoliczności relaksacyjnego 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Okoliczności są takie że szlag mnie trafia że ta kolejność nie wygląda tak: gramofon -> kabel/przejściówka z cinch (2xRCA) na mały jack -> subwoofer
.
Opcje mam dwie i tu pytanie do Was:
1)creative (najszybsza ) i tu moje pytanie o najtańszy przedwzmacniacz (bo z tego co piszecie widzę że ta opcja raczej nie ma sensu aczkolwiek jest najszybsza a już mnie lekko trafia że z gramofonu nie wydobywa się żaden dźwięk) ,czy coś takiego da radę w tym zestawie http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 29900.html
2)Ampiltuner i kolumny i tu proszę Was o jakieś podstawowe parametry tych sprzętów (żeby dobrze współgrały z moim Akai) i po jakiejś wstępnej selekcji poproszę Was o pomoc w wyborze.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opcje mam dwie i tu pytanie do Was:
1)creative (najszybsza ) i tu moje pytanie o najtańszy przedwzmacniacz (bo z tego co piszecie widzę że ta opcja raczej nie ma sensu aczkolwiek jest najszybsza a już mnie lekko trafia że z gramofonu nie wydobywa się żaden dźwięk) ,czy coś takiego da radę w tym zestawie http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 29900.html
2)Ampiltuner i kolumny i tu proszę Was o jakieś podstawowe parametry tych sprzętów (żeby dobrze współgrały z moim Akai) i po jakiejś wstępnej selekcji poproszę Was o pomoc w wyborze.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
ad. 1.
Nie znam tego przedwzmacniacza. Może być dobry, możesz wypróbować
To nie są zbyt skomplikowane układy elektroniczne.
Jeśli okazałby się zadowalający to byłaby to jakaś alternatywa do Vivanco
Jednakże rozbawiło mnie to zdanie z opisu:
"Wyposażony jest w aktywny filtr usuwający przydźwięk 50Hz, nagminnie wprowadzany przez wiele modeli gramofonów pochodzący od wibracji talerza przenoszony do wkładki. "
Wspomniany przydźwięk faktycznie ma miejsce, ale zdecydowanie nie pochodzi on od wibracji talerza
Taka dygresja.
ad. 2.
Podstawowe parametry? Yyy... no jakby amplituner miał wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (wejście Phono) to byłoby fajnie
Nie znam tego przedwzmacniacza. Może być dobry, możesz wypróbować

Jeśli okazałby się zadowalający to byłaby to jakaś alternatywa do Vivanco

Jednakże rozbawiło mnie to zdanie z opisu:
"Wyposażony jest w aktywny filtr usuwający przydźwięk 50Hz, nagminnie wprowadzany przez wiele modeli gramofonów pochodzący od wibracji talerza przenoszony do wkładki. "
Wspomniany przydźwięk faktycznie ma miejsce, ale zdecydowanie nie pochodzi on od wibracji talerza

Taka dygresja.
ad. 2.
Podstawowe parametry? Yyy... no jakby amplituner miał wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (wejście Phono) to byłoby fajnie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Adaptcja Creative P380 pod Akai AP 206c
relaksacyjny kup sobie jakikolwiek przedwzmacniacz gramofonowy bo jego jakość nie ma znaczenia w zestawieniu z tymi creativami.
Opcja z zakupem amplitunera z kolumnami jest napewno lepsza, a wejście gramofonowe to dość powszechny standard nawet w dzisiejszych stereofonicznych amplitunerach. Uważać tylko trzeba na ampli wielokanałowe, te już niekoniecznie mają takie wejście.
Opcja z zakupem amplitunera z kolumnami jest napewno lepsza, a wejście gramofonowe to dość powszechny standard nawet w dzisiejszych stereofonicznych amplitunerach. Uważać tylko trzeba na ampli wielokanałowe, te już niekoniecznie mają takie wejście.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Zdecydowałem że zakup przedwzmacniacza nie ma sensu.Trzeba kupić jakiś wzmacniacz i kolumny.Ciekawostką (może tylko dla mnie) jest to że można odtwarzać przez telewizor
oczywiście jakość dźwięku tragiczna