Wkładka/igła do Duala CS 750

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Robertson

Post autor: Robertson »

Na razie moja OM 10 ma sie dobrze ..więc ciśnienia nie ma .Już zdarzyło mi się kilka razy kupić coś za szybko bez przemyslenia.Tym razem rozważę na spokojnie różne opcje. Dzięki :P
Robertson

Mam pytanie do Wojtka w tym temacie ponieważ ewidentnie zbliża się koniec mojej igły i muszę coś zakupić.Skupiłem się na dwóch wkładkach , które poleciłeś.Shure 97 i Nagaoka 110 . Testy , które przeczytałem na ich temat mówią o stonowaniu , łagodności i braku agreji.W szczególności do Shura mam obawy czy góra nie będzie tak stonowana i wygładzona do bólu jak Shurze M44G co kompletnie mi nie leżało! Jest także różnica w cenie w granicach 100zł.

A czy to...nie zbyt wysoki model i pasujący do ramienia w moim dualu http://allegro.pl/nowa-oryginalna-wklad ... 41038.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Robertson pisze:W szczególności do Shura mam obawy czy góra nie będzie tak stonowana i wygładzona do bólu jak Shurze M44G co kompletnie mi nie leżało!
Shure ogółem nie ma krzykliwej góry, ale nie, igła M97xE nie da na wysokich częstotliwościach takiego efektu co M44G.
Robertson pisze:A czy to...nie zbyt wysoki model i pasujący do ramienia w moim dualu
Nie wiem czemu miałby być "zbyt wysoki" biorąc pod uwagę jak wysokiej klasy gramofonem jest Dual CS 750. Do Twojego ramienia jednak lepiej by się nadała OM 30 aniżeli 2M Bronze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Robertson

No to dobrze , bo M44 miała górę wyrażnie ciachniętą! Om 10 też krzykliwa nie jest ale ma zdecydowanie fajniejszą górę. Nie wiem czemu ale brzmienie shura kojarzy mi się z brzmieniem głośników JBL , które miałem okazję słyszeć. Przez tą mało rozświeloną górę wydadawły się takie matowe.Może to tylko moje odczucia a może na takie modele trafiam a....może to po prostu nie moje brzmienie ;) Co do Ortofona bronza i om 30 skłaniał bym się ku temu pierwszemu.W Wamacie tańszy.Zbiera lepsze opinie aaale..... jak zauważyłęś jest cięższy :( Czytałem Twoją reckę V15 -tki :clap: ....tylko ciężko ja zdobyć ! Ufff...ciężko :doh:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:Nie wiem czemu ale brzmienie shura kojarzy mi się z brzmieniem głośników JBL , które miałem okazję słyszeć. Przez tą mało rozświeloną górę wydadawły się takie matowe.
Oducz się klasyfikować brzmienie całe marki po jednym modelu, bo to średnio mądre jest ;)
Robertson pisze:W Wamacie tańszy.
Tańszy od... czego? Masz już body Ortofon OM więc wystarczy igła, a ta kosztuje 200 euro. Policz sobie.

Alternatywnie... wkładka Digitrac 300 SE za 120 euro ;)
Jeszcze bardziej alternatywnie, chwalona przez ahaję seria Ortofon 5x0 mkII. Wkładka 530 kosztuje 210 euro u Thakkera.
Robertson pisze:Czytałem Twoją reckę V15 -tki :clap: ....tylko ciężko ja zdobyć ! Ufff...ciężko :doh:
Bzdura, chyba że ograniczamy się do Polski, to faktycznie gorzej.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Oki......rozejrzę się w tych shurach. Dzięki ;)
Robertson

Wojtku ...decyzja zapadła . Rozważając wszelkie za i przeciw ...finansowe i manualne.....zapodaje Shure V15 III. Ta przyjemność tu na miejscu z montażem i kalibracją wyniesie mnie ok.500zł . Czyli mniej więcej tyle ile Ciebie ona kosztowała. Alternatywa Shure M 15 IV to kolejne 200-250 zł lub V to jeszcze raz tyle. Ja decyduje się na III-kę :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:Ta przyjemność tu na miejscu z montażem i kalibracją wyniesie mnie ok.500zł .
Drogo. Z jaką igłą? Jeśli "jakąś" to sobie daruj zakup, serio, chyba że lubisz mocno przepłacać.
Jak już powinieneś wiedzieć, kalibracja wkładki na miejscu to błazenada, a montaż też każdy pełnosprawny ogarnie (a przynajmniej powinien).
Robertson pisze: Czyli mniej więcej tyle ile Ciebie ona kosztowała.
Że co? Chyba nigdzie nie chwaliłem się ile dałem za swoje dwie sztuki V15 III. Coś się Tobie pomyliło.
Pisałem kiedyś chyba o koszcie igły SAS do tej wkładki, ale to sama igła, w dodatku nowa, z importem :)
A Ciuba Tobie raczej wkładki z SASem za tyle nie sprzedaje :D
Robertson pisze:Alternatywa Shure M 15 IV to kolejne 200-250 zł lub V to jeszcze raz tyle.
Nie ma czegoś takiego jak "M15 IV", ale jest V15 IV. W tych kwotach już tym bardziej się nie opłaca, a patrząc ogólnie to IV i V nie róznią się od III aż tyle by gra była warta świeczki (a tym bardziej nie są koniecznie lepsze/lepiej brzmiące). Za to są rzadsze na rynku, przez co droższe.

Fajnie, że zdecydowałeś, ale jeśli ma być mądrze to lepiej zrobisz jak sam sobie sprowadzisz tą wkładkę i dokupisz sensowną igłę.
Ciuba już kiedyś jednego forumowicza przewalił na Ortofonie, nie chciałbym by robił to samo z Tobą.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Ok..dzięki za ostrzeżenie.Dokładniej dowiem się co to za igła. Wkładka wiadomo , że używana! A co do kwoty ...to taką podałeś w swoim poście o V 15 ...chyba Jack zapytał się o to ;) Zweryfikuję żródło gdyby co :)
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Re: Wkładka/igła do Duala CS 750

Post autor: MISSE »

Witam

Nie tak dawno udało mi się kupić Dual'a 704 z V15III za 650 zł, igła była do wymiany. Kupiłem u Thakkera za ok 100zł i jestem naprawdę zadowolony.

Polecam zakup takiej wkładki a często z gramofonen cena jest lepsza niż osobno.

Pozdrawiam
Marek

:violin: :violin: :violin:

PS. Po przeczytaniu opinii Wojtka i tak kupię jeszcze igłę SAS, ale bliżej świąt(mam nadzieje tych grudniowych). Znalazłem też w Niemczech sklep http://www.hifi-phono-house.com/ gdzie była igła MR do V15 za 78 EUR ale coś za tanio więc odpuściłem
Robertson

Jest na naszym allegro kilka garniaków z tymi Shurami np. http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 80501.html. Tak też można :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:Dokładniej dowiem się co to za igła.
Szczerze mówiąc to pewnie gówno Ci powie albo zacznie bajerzyć. Zamiennik drogi być nie może, bo wtedy nie pokrywałoby to kosztów, a bajek typu "igła oryginalna jak nowa" też nie można już przy tej wkładce brać na serio.
Robertson pisze:A co do kwoty ...to taką podałeś w swoim poście o V 15 ...chyba Jack zapytał się o to ;) Zweryfikuję żródło gdyby co :)
Z całym szacunkiem, ale wiem co napisałem. Czytaj na trzeźwo.
MISSE pisze:Polecam zakup takiej wkładki a często z gramofonen cena jest lepsza niż osobno.
To prawda, zdarza się okazja.

Ja dla przykładu swoją drugą V15 III kupiłem zawieszoną na "różdżce" do Thorensa (odpowiednik headshella), po cenie takiej że wkładkę miałem tak jakby gratis ;)
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Faktycznie cena , którą podałeś dotyczyła samej igły ;) Wkładka zakładam , ze drugie tyle lub trafi się tzw. "okazja" A co powiesz o tej igle ? http://allegro.pl/nowa-igla-gramofonowa ... 54953.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:A co powiesz o tej igle ?
Naprawdę?
Słabizna względem oryginalnego eliptyka, ale "jakoś zagra". Po to są takie oferty.
Mam też zamiennik od Pfanstiehl, podobna jakość, choć nieco bliżej oryginałowi.
Pewnikiem Ciuba właśnie tą igłę Wamatowską montuje u siebie przed sprzedażą. Lepsze igły trzeba importować.

Przeczytaj wątek o Shure V15 III do deski do deski (na trzeźwo), bo nie widzę sensu w powtarzaniu się tutaj na jej temat.

Jak się kupuje topową wkładkę to niech się nikt nie łudzi, że świetna igła do niej będzie dostępna za grosze.
Robertson pisze:Wkładka zakładam , ze drugie tyle lub trafi się tzw. "okazja"
A gdzie tam, patrząc na eBay to samą wkładkę można dostać dzisiaj za około 300 złotych, nie licząc okazji.
W Twoim przypadku jednak wystrzegaj się wersji L-M, bo to nie do takiego Duala co Twój ;)
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Oki ...obiecuję przeczytam od deski do deski ...na trzeżwo ;)
ODPOWIEDZ