JVC JL-A20 co gdzie jak?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
JVC JL-A20 co gdzie jak?
Niedawno na forum był omawiany ten sam problem, chyba do innego JVC, i też była to kwestia gąbeczki. Pamiętam, bo sam radziłem co wtedy zrobić. Nie skojarzyłem, że to był gramofon z tej samej serii co Twój 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: JVC JL-A20 co gdzie jak?
Gdy ramię dochodzi do końca płyty, słychać co obrót talerza hałas od strony ramienia, im bliżej końca płyty tym głośniejszy, co może być przyczyną?
-
JVC JL-A20 co gdzie jak?
Mechanika!
Jakiś dzyndzel o coś uderza, żeby ustrojstwo się wyłączyło...
Co zrobileś z tym ułamanym plastikiem?
Jakiś dzyndzel o coś uderza, żeby ustrojstwo się wyłączyło...
Co zrobileś z tym ułamanym plastikiem?
-
Nic... przykleiłem taśmą do obudowy od wewnątrz coby nie latało i stukało, na razie ( puszczone 3 razy testowo bo brak igły( w drodze) i działającego preamp) z mechaniką wszystko wyprostowałem, oprócz tego hmmm..szczerkania. Będę musiał jakoś pokombinować i podczas pracy gramofonu od spodu na niego popatrzeć jak radził Wojtek.
Od dwóch wieczorów pracowicie poleruję pokrywę, nie mam forsy na komplet szlifierski w sensie gąbka + płyny, i według rady ślusarza który również szlifował plexiglasty i lexany szlifuję wykończeniowo ------pastą do zębów
Na efekty trzeba poczekać, mało czasu mam na to zajęcie.
Od dwóch wieczorów pracowicie poleruję pokrywę, nie mam forsy na komplet szlifierski w sensie gąbka + płyny, i według rady ślusarza który również szlifował plexiglasty i lexany szlifuję wykończeniowo ------pastą do zębów

Na efekty trzeba poczekać, mało czasu mam na to zajęcie.
-
JVC JL-A20 co gdzie jak?
Mnie się udało "zlutować/ zgrzać" podobnie ułamany element zwykłą lutownicą (w Beogramie 1902). Dla pewności wgrzałem włókna szklane i jest ok!ZłyDziad pisze:Nic... przykleiłem taśmą do obudowy od wewnątrz coby nie latało i stukało,

-
Tak,
Ja tylko nie wiem gdzie to się oderwało
Z Service Manual nic nie wyczytałem, w bebechach nic nie wypatrzyłem.
Pomysł z lutownicą i włóknem szklanym spoko.Zastosuję jak by co.
Ja tylko nie wiem gdzie to się oderwało

Z Service Manual nic nie wyczytałem, w bebechach nic nie wypatrzyłem.
Pomysł z lutownicą i włóknem szklanym spoko.Zastosuję jak by co.
-
JVC JL-A20 co gdzie jak?
Czyli ten ułamany dzyndzel nie ma wpływu na automatykę?ZłyDziad pisze:Ja tylko nie wiem gdzie to się oderwało
-
-
JVC JL-A20 co gdzie jak?
Tam powrót/wyłączenie (zdaje się) reguluje się śrubką przy takiej małej sprężynie - to bliźniaczy model do DD QL-A2.
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
JVC JL-A20 co gdzie jak?
"Ewentualny"? No i za ile? Bo jak portfel jest bezgraniczny to można sobie wymyślać.
Jak nie jesteś leniem to zapraszam do lektury: http://www.winyl.net/viewforum.php?f=47
Jak nie jesteś leniem to zapraszam do lektury: http://www.winyl.net/viewforum.php?f=47
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ułamany plastik, po wydrukowaniu strony z Service Manual na ploterze A2 i wpatrzeniu się w detale, wyszło że jest to element trzymający kable zasilające.
Sklejono Kropelką.
Wrzucę jakieś foty później.
Nowa igła w drodze, wzmacniacze obserwowane na allegro i e-bay już niedługo będzie muza w głośnikach
.
Pokrywa powoli, systematycznie, szlifowana.
Musiałem zacząć od nowa, wcześniej za bardzo się śpieszyłem, nie podocierałem drobniejszym papierem i nie wyszło za fajnie.
Nie ukrywam dłubanie w tym sprawia mi frajdę.
Sklejono Kropelką.
Wrzucę jakieś foty później.
Nowa igła w drodze, wzmacniacze obserwowane na allegro i e-bay już niedługo będzie muza w głośnikach

Pokrywa powoli, systematycznie, szlifowana.
Musiałem zacząć od nowa, wcześniej za bardzo się śpieszyłem, nie podocierałem drobniejszym papierem i nie wyszło za fajnie.
Nie ukrywam dłubanie w tym sprawia mi frajdę.
-
-
-
Tak jest.
Naprawione
Regulacja powrotu ramienia za pomocą śrubki wg. Ahaji jest, nie ruszałem, jest od nowości zalakowane.
Wymiana gąbki dociskowej na inne ustrojstwo pomogła na ramię.
Naprawione

Regulacja powrotu ramienia za pomocą śrubki wg. Ahaji jest, nie ruszałem, jest od nowości zalakowane.
Wymiana gąbki dociskowej na inne ustrojstwo pomogła na ramię.