Zakup Technics sld2 na cześci

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
Roberto66
Gramofon: Technics sl-d2

Zakup Technics sld2 na cześci

Post autor: Roberto66 »

Wpadł mi w ręce uszkodzony Technics sld2. Talerz nie kreci, stroboskop nie pali, przepala bezpiecznik 400mA.
Po zdjęciu pokrywy zauważyłem ze biały przewód od mikro włącznika ramienia ma uszkodzoną izolacje i mógł robić zwarcie do masy. Czy z kimś mógłbym się skonsultować jakich nakładów potrzeba do przywrócenia go do życia. I co mogło ulec zniszczeniu.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Re: Zakup Technics sld2 na cześci

Post autor: ŁDŁ »

Gdyby biały kabel był zwarty do masy to może uszkodzić bezpiecznik ew. mostek prostowniczy. Co się więcej stało także z innych powodów nikt nie wie.
Łukasz Długosz
Naprawa, upgrade, projektowanie audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Ciekawe i trudne przypadki - Zapraszam. Te mniej trudne też :-)
Roberto66

ŁDŁ pisze:
15 wrz 2026, 22:18
Gdyby biały kabel był zwarty do masy to może uszkodzić bezpiecznik ew. mostek prostowniczy. Co się więcej stało także z innych powodów nikt nie wie.
Myślę ze mostek prostowniczy to nie byłby wielki koszt, więc można zaryzykować.na pewno oryginalne diody już w sprzedaży niedostępne, ale na pewno są jakieś zamienniki. Czy po takiej naprawie , gdyby się udało i wymianie elektrolitów potrzebna będzie jakaś kalibracja?
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Roberto66

ŁDŁ pisze:
15 wrz 2026, 22:18
Czy jakbym wybebeszył cały układ elektryczny i podrzucił, to jesteś w stanie to ogarnąć tego samego dnia?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Roberto66 pisze:
wczoraj, 10:59
to jesteś w stanie to ogarnąć tego samego dnia?
A skąd ten pośpiech i dlaczego nie możesz dostarczyć całego gramofonu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Roberto66

Wojtek pisze:
wczoraj, 12:31
Roberto66 pisze:
to jesteś w stanie to ogarnąć tego samego dnia?
A skąd ten pośpiech i dlaczego nie możesz dostarczyć całego gramofonu?
Wyczuwam :P Ale może się mylę. Zakładam ze pytanie wynika z troski i bezinteresownej chęci pomocy. Jak cię to tak interesuje to będę miał sprawy do załatwienia w okolicy i chciałbym to załatwić jednego dnia. Oczywiście mogę dostarczyć cały, ale wyjęcie i włożenie płytki też zajmuje czas i pracownikowi trzeba za pracę zapłacić. Przesyłki też kosztują i obarczone są ryzykiem.
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

Roberto66 pisze:
Czy jakbym wybebeszył cały układ elektryczny i podrzucił, to jesteś w stanie to ogarnąć tego samego dnia?
Nie ogarnę, mam dość dużo dymiących spraw, całą listę czekających na sms w razie gdybym miał czas i do tego często z przypadku znikam na cały dzień. O 12 jeszcze nic nie wiem a potem mnie nie ma do 22. Umawiać wyjazdy i wizyty z dystansu mi bardzo trudno. Zawsze proszę o telefon tuż przed wyjazdem. Przypuszczam, że taką robotę załatwi ktoś zwyczajnie ogarnięty z lutownicą albo padł sterownik i trzeba zrobić zakupy na ebayu.
Zbliża się 23 a ja trzymam głowę w takim amerykańskim wynalazku z humorami.
konsoletka.jpg
Łukasz Długosz
Naprawa, upgrade, projektowanie audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Ciekawe i trudne przypadki - Zapraszam. Te mniej trudne też :-)
ODPOWIEDZ