Victor QL-A70 i Denon DP-57L - Jaką wkładkę kupić?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Re: Victor QL-A70 i Denon DP-57L - Jaką wkładkę kupić?

Post autor: winylowy_luke »

EMT nie znam, ale znam Shure V15 V-MR - i to polecam! Albo oczko wyżej - Ultra 500. Warunkiem jest oryginalna igła VN5MR.
Skoro już wiemy, że preferujesz vintage to może coś ze stajni Grace: F8 czy F9?
Denon DL-103D też jest ciekawym kierunkiem na pewno!
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Yamaha MC-5/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F/HusaRIAA/Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono/Polk Audio Reserve R700/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Powtórzę się... A co z Victorami / JVC? Zarówno do Z-1 / Z-1E (raczej nie Z-1S/Z-1EB) oraz X-1II są świetne zamienniki na Dacapo. Oczywiście jakby nie udało się zakupić z ori igłą w grywalnym stanie.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
garymoore
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: garymoore »

Dziękuję wszystkim za porady. Ostatecznie skończyło się na tym, że kupiłem nie jedną a dwie wkładki. Denona DL305 i Pickering XV15. Temat jak dla mnie jest zamknięty.
32lysy
Gramofon: Q202, Victor QLA7

Post autor: 32lysy »

garymoore pisze:
wczoraj, 17:15
Dziękuję wszystkim za porady. Ostatecznie skończyło się na tym, że kupiłem nie jedną a dwie wkładki. Denona DL305 i Pickering XV15. Temat jak dla mnie jest zamknięty.
I dobrze. Będę miał okazję co do 305 przekonać się na własne uszy po porównaniu z 304 czy chcę ją mieć :) a pickeringa żadnego nigdy nie słyszałem, więc będzie okazja posłuchać czegoś nowego :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Zabawne to było, muszę przyznać. Szczególnie te momenty kiedy Gary mnie prostował że ja "już wszystko wiem" :D

Dla mnie kluczowy cytat który powinien wszystkim wyklarować jaki tutaj jest klucz i dlaczego kwestia budżetowa była taka enigmatyczna
garymoore pisze:
04 wrz 2026, 21:31
To co dzisiaj kosztuje kilka stówek
Moje warunki do szerszej dyskusji jednak okazały się być zbyt wygórowane.
Z jednej strony szkoda, z drugiej - mało straty czasu, a co się uśmiałem to moje.
Każdy tutaj chciał dobrze :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
garymoore
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: garymoore »

Wojtek nie prostowałem Cię że wszstko Wiesz jako wszystko, tylko wiedziałem, że Lysy z Tobą rozmawiał i doprecyzował Ci moje pytanie. I oto chodziło. A te kilka stówek to była przenośnia. Jeśli chodzi o kwestię budżetu, to skoro jej nie podałem tzn że nie miała wiekszego znaczenia. A poza tym na początku napisałem jakie wkładki rozważam na co praktycznie nikt nie zwrócił uwagi. A tylko te konkretne wkładki mnie interesowały. Może poza Denonem 305, ktorego ostatecznie kupiłem Ale cieszę że sie ubawiłeś.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Co do kwestii "kilku stówek" to jestem akurat więcej niż pewien :D
garymoore pisze:
dzisiaj, 06:01
A poza tym na początku napisałem jakie wkładki rozważam na co praktycznie nikt nie zwrócił uwagi.
Bzdura.
Może nie było wpisu gdzie ktoś by ocenił całą listę, ale były wypowiedzi o wybranych modelach z Twojej listy.

Dodatkowo, tak na logikę - skoro nikt się nie odniósł do X to może właściwym wnioskiem było że to był zły trop wg zapodanych kryteriów?
garymoore pisze:
dzisiaj, 06:01
A tylko te konkretne wkładki mnie interesowały.
Ale jaki jest w ogóle sens w ograniczaniu się tylko do jakiejś wąskiej listy skoro zaznaczyłeś na starcie że szukasz czegoś innego niż już masz?

Trzeba było od razu powiedzieć że tak na prawdę nie obchodzi Ciebie nic innego niż to co sam sobie wymyśliłeś :D

Zawsze mnie zadziwia jak ktoś przychodzi niby po poradę, taką z tych trudniejszych i z szerokim spektrum możliwości, a w rezultacie wychodzi na jaw że chodziło tylko o poklepanie po pleckach, bo decyzja już została wstępnie podjęta.

Przy okazji dzięki wszystkim którym chciało się jednak zabawić w tą gierkę pomimo niesprzyjających okoliczności, może inni skorzystają.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ